DOPRAVA a VÝNOS nábytku ZADARMO na objednávky vytvorené od 10. do 21.4. na VŠETKO | Nakupujte TERAZ!

5 dôvodov prečo je státie pri počítači lepšie ako sedenie

Státie pri počítači zlepšuje správne držanie tela, je prevenciou proti bolesti chrbta a aj vaša koncentrácia na prácu vydrží dlhšie. Naopak však nie je dobré stáť celý deň, tieto dve polohy by sa mali striedať, približne každú pol hodinu. Dobrým riešením môže byť polohovateľný stôl, ktorý môžete upraviť každú chvíľu podľa svojej potreby.

5 dôvodov prečo je státie pri počítači lepšie ako sedenie

Dlhodobé sedenie je zlé pre vaše zdravie, spôsobuje bolesti chrbta a krku. Ale čo majú robiť ľudia, ktorí nemajú na výber a svoju prácu odvádzajú iba pri počítači? Dnes sa spoločne pozrieme na užitočné rady, tipy a prínosy práce v stoji.

Výhody práce v stoji:

1. Zlepšuje držanie tela a je prevenciou proti bolestiam chrbta

Pokiaľ vás trápia bolesti chrbta a krčnej chrbtice, práca v stoji je v boji s týmto problémom veľmi efektívna. Už ten fakt, že namiesto sedenia, aspoň pol pracovného času strávite na nohách vedie k posilneniu dôležitých svalov, a to vedie k lepšiemu držaniu tela.

Štúdia z roku 2014 zistili, že s pravidelným prechodom zo sediaceho na stojace pracovné miesto každých 30 minút počas pracovného dňa v porovnaní len so sediacim miestom viedol k

výraznému zníženiu únavovej hladiny a zníženiu bolesti chrbta u všetkých kancelárskych pracovníkov.

portrait-young-stressed-woman-sitting-home-office-desk-front-laptop-touching-aching-back-with-pained-expression-suffering-from-backache-after-working-laptop.jpg (8.92 MB)

2. Zvyšovanie produktivity

Podľa štúdie z roku 2016 môžete zvýšiť produktivitu práce. Štúdia porovnávaly objektívnu produktivitu medzi pracovníkmi, ktorí používali pracovný stôl a sediacu kontrolnú skupinu v call centre po dobu 6 mesiacov. Štúdia boli vykonané na 167 zamestnancoch. Po pol roku sa zistilo, že pracovníci, ktorí pracovali pri stoloch, ktorý umožňovali stáť, boli denne až o 35-40 % výkonnejší ako zamestnanci, ktorí zostali sedieť.

Obrázek1.jpg (69 KB)

3. Zabraňuje obezite


Oproti dennému sedeniu pomáha práca v stoji aj spáliť viac kalórií, a to sa zdá byť správnou cestou k zdravej telesnej hmotnosti. Dlhodobé sedenie je silne späté s obezitou a metabolickými ochoreniami.

4. Snižuje riziko rakoviny


Nedostatok fyzickej aktivity môže zvýšiť riziko rôznych typov rakoviny. Štúdia z roku 2015 zverejnené v časopise Cancer Epidemiology, Biomarkers and Prevention ukázali, že trávenie viac voľného času sedením bolo spojené s vyšším rizikom celkového rizika rakoviny aj u žien (konkrétne s rakovinou prsníka a rakovinou vaječníkov s mnohopočetným myelómom). Vyššie riziko bolo prítomné aj po zohľadnení BMI, fyzickej aktivity a ďalších faktorov. Štúdia nenašli žiadnu súvislosť medzi časom sedenia a rizikom rakoviny u mužov. Ale pozor, ani pre mužov nie je dlhé sedenie dobré.

5. Zaisťuje dlhší život


Státie pri práci spôsobuje to, že vaše telo je zapojené do nejakej fyzickej aktivity, čo znižuje riziko rôznych typov ochorení, vrátane cukrovky a kardiovaskulárnych ochorení. Dlhé sedenie býva spájanie s rizikom diabetu. Štúdia z roku 2015 (bola vykonaná na univerzite v Queenslande) dospela k záveru, že 2 hodiny denne strávené státím miesto sedenia, boli spojené s týmito výsledkami:

• približne o 3 % nižšou hladinou cukru v krvi,
• 11 % nižším priemerom triglyceridov (tukov v krvi)

Na záver pár tipov pre maximálne využitie týchto výhod.
• Začnite zľahka aby telo malo čas na zmenu a prispôsobenie sa.
• Sedenie a státie striedajte každých 30 minút, nech nepreťažíte svoje nohy.
• Pracovný stôl si nastavte podľa svojej výšky, zabránite tak namáhaním vášho chrbta a očí.
• Aj pri používaní polohovacieho stola si nezabudnite dať prestávku a pretiahnuť sa.
• Nezabudnite na pohodlnú obuv.
• A pokiaľ práve sedíte tak na kvalitnej kancelárskej stoličke.

Zdieľať článok na:

Komentár

Vložiť komentár

Pre tento článok zatiaľ neboli pridané žiadne komentáre.

Výhodná doprava

na všetok tovar

Vlastná doprava

Zavezieme až k Vám

Vrátenie tovaru

až do 14 dní

Novinky každý mesiac

pridávame pekný nábytok