15% zľava na všetok nábytok s kódom EXPEDO15

5 tipov pre výber nového matraca

Markéta Etrychová
27.5.2021

Pri výbere nového matraca by sme mali myslieť na fakt, že takmer tretinu života prespíme. Vyberajte teda veľmi starostlivo, myslite na dôležité faktory ako je hmotnosť tela, spánková poloha alebo vek. Kvalitu spánku neovplyvňuje iba samotný matrac, ale aj rošt. Viete, na čo sa pri výbere zamerať?

5  tipov pre výber nového matraca

1. Použitý materiál

Trh ponúka široké spektrum materiálov používaných na výrobu matracov a ich kombinácie v rôznych pomeroch. Základom matracov sú peny, najčastejšie PUR pena, HR a pamäťová. Tie môžu byť doplnené o prírodné vlákna napríklad kokosové dosky. Ďalším variantom sú matrace pružinové. Pozrite sa na ne zblízka.

PUR pena

Matrac z PUR čiže polyuretánovej peny patrí medzi najobľúbenejšie na trhu. Penový polyuretán je vlastne molitan, ktorý sa počas výroby ľahko kombinuje s inými penami. Tento typ matracov vyniká tvarovou stálosťou, pevnosťou a priedušnosťou.

Odporúčame kombinovať s lamelovým roštom. Výhodou matracov z PUR peny je možnost zónovania, ktorý zvyšuje celkovú kvalitu.

HR pena

Veľmi odolná a pružná HR pena niekedy označovaná ako studená. Tvorí ju hrubostenné bunky, ktoré zaisťujú vzdušnosť a optimálny odvod tepla. Počas spánku oceníte ich pevnosť a schopnosť prispôsobiť sa ľudskému telu, zabezpečuje správnu oporu chrbtici v každej spánkovej polohe.

Ideálnu kombináciu tvorí s lamelovým roštom, ktorý podporí jeho vlastnosti. Často sa využíva ako nosná časť pod pamäťovú penu.

Pamäťová pena

Špeciálnym druhom polyuretánovej peny je pamäťová čiže viskoelastická pena. Otvorená bunková štruktúra ovplyvňuje tuhosť v závislosti na teplote a tlaku tela. Pri kontakte s telom matraca mäkne, čím sa prispôsobuje hmotnosti tela. Pre dokonalý spánok sú matrace rozdelené do niekoľkých anatomických zón.

Matrac ideálne používajte v spojení s latkovým či lamelovým roštom. Pamäťová pena patrí k najpohodlnejším typom.

Pružiny

Pružiny majú špecifický tvar a silu jednotlivých pružín. Využíva sa niekoľko druhov pružín, ktoré sa líšia veľkosťou, pevnosťou či nosnosťou. Veľmi obľúbené sú taštičkové pružiny, ktoré sú zabalené do samostatných vačkov, ktoré ovplyvňujú komfort a kvalitu spánku.

sa obávať nemusíte. Všeobecne sú o niečo tuhšie než penové, ale zabezpečujú dokonalé pohodlie. Dnes používané matrace sú odlišné od tých, ktoré poznáme z minulosti od našich babičiek.

100807.jpg (343 KB)

2. Správna tuhost

Ďalším dôležitým aspektom pred kúpou novej matraca je jej tuhosť. Správne zvolená tuhosť sa odvíja od hmotnosti tela. Čím vyššia hmotnosť tela, tým tuhšie matrace sa odporúča.

Tuhosť možno rozdeliť na:

  • H1 - Extra mäkké matrace, vhodné prevažne na príležitostné spanie.
  • H2 - Mäkké matrace, vhodné pre deti alebo osoby s nízkou váhou.
  • H3 - Najobľúbenejšie matrace o strednej tuhosti, vhodné pre väčšinu váhových kategórií.
  • H4 - Tvrdé matrace, obľúbené u osôb s vyššou váhou a tých, ktorí preferujú spánok na tvrdšom podklade.
  • H5 - Extra tvrdé matrace, ideálny pre osoby s vyššou váhou. Menej vhodné pre osoby s nízkou váhou. Počas spánku nesmie tlačiť končatiny.
  • Dve tuhosti - Ak si nevyberiete ani jednu z ponúkaných variantov, potom môžete zvoliť matrac s dvojitou tuhosťou. Zvyčajne na jednej strane tuhosť T3 a na strane druhej T2. Pred spaním si tak môžete zvoliť akúkoľvek variantu, stačí matrac len otočiť.

3. Hmotnost a vek užívateľa

Áno, na veku i hmotnosti záleží, aspoň pri výbere matraca. Správanie a tvar matraca ovplyvňuje váha tela. Väčšina bežných matracov sa hodí pre osoby do 90 kg. Pokiaľ vážite o niečo viac, určite odporúčame sa zamerať na vyššiu tuhosť. Zvoľte preto matrac o tuhosti H3 a vyššie.

Vek hrá úlohu predovšetkým u detí a seniorov. Pre deti do 15 rokov zvoľte skôr tuhšie matrace, ktoré poskytnú oporu pre vyvíjajúcu sa chrbticu. Najlepšie H4 až H5 určené pre deti.

Naopak seniori by mali zvoliť zdravotný matrac o strednej tuhosti. Dôležitý je odpočinok pre celý pohybový aparát, bez bolesti z tvrdého podkladu.

4. Spánková poloha

Zohľadniť spánkovú polohu je kľúčové. Ak spíte väčšinu času na chrbte alebo bruchu, potom vyberte matrac o vyššej tuhosti, poskytne prirodzenú oporu a telo nebude v neprirodzenej polohe..

Naopak mäkší matrac zvoľte pri častom spánku na boku. Vhodné sú zónové matrace, ktoré sa prispôsobia váhe tela i kĺbom.

117969.jpg (114 KB)

5. Doplnky

Poťah, Poťah, ideálny doplnok do teplých mesiacov pre osoby s vyššou potivosťou. Ľahko snímateľný poťah na zips slúži na jednoduché starostlivosti a údržbe. Vhodné sú poťahy s prímesou rastlín ako aloe vera alebo bambusu.

Rošt tvorí s matracom nerozlučnú dvojku. Ani najkvalitnejšie matrace nezaručia správnu funkciu, pokiaľ nie sú doplnené o vyhovujúcim roštom. Odporúčame vyberať najlepšie lamelové rošty, vhodným variantom sú tiež  latkové. Vyhnite sa doskovým roštom, ktoré zamedzia prieniku vzduchu a odvetrávanie matraca

 

Zdieľať článok na:

Komentár

Vložiť komentár

Pre tento článok zatiaľ neboli pridané žiadne komentáre.

Výhodná doprava

na všetok tovar

Vlastná doprava

Zavezieme až k Vám

Vrátenie tovaru

až do 14 dní

Novinky každý mesiac

pridávame pekný nábytok