Zľavové šialenstvo 50% na VŠETKO + navyše DOPRAVA a VÝNOS nábytku ZADARMO na každú objednávku vytvorenú od 23.4.

Ako doma poskladať rastliny? Využite skrinky aj knižnicu

Lucie Javůrková
13.4.2021

Rastliny sú užitočné na odstránenie toxických látok vo vzduchu a niektoré dokonca podporujú lepší spánok. Zároveň dodávajú v priestore pocit sviežosti a pohodlia. Nemalo by však chýbať systematické usporiadanie izbových rastlín.

Ako doma poskladať rastliny? Využite skrinky aj knižnicu

Umiestnenie rastlín podľa podmienok

Ak uvažujeme nad zaobstaraním izbových rastlín, najprv sa zamyslime nad odpoveďami na nasledujúce otázky.

  • Ktorá miestnosť má najviac denného svetla?
  • Akým smerom sú postavené okná v miestnosti?
  • Kde sú umiestnené radiátory?
  • Aká priemerná teplota je zhruba v mojej izbe?

 

Neumiestňujte len tam, kde sa dekoratívne hodí. Uvažujme tiež nad tým, aké miesto je pre určitú izbovú rastlinu najlepší. Niektoré rastliny potrebujú jasné a nepriame svetlo, ktoré sa nachádza v oknách orientovaných na východ. Južné a západné okná dobre fungujú, ak slnečné lúče nezasahujú priamo na listy rastlín.

 

Druhy izbových rastlín - popínavé, malé, mohutné

Popínavé rastliny sú skvelé na zakrytie nedostatkov na omietke či prasklín. Využíva sa tiež ako zelená záclona, ktorá dodáva miestnosti vzdušnú a romantickú atmosféru. Tento druh "izbových" sa ovíja, plazí, majú úponky a prísavky. Medzi tradičné (klasické) druhy patrí fikus plazivý (Ficus pumila), ktorý vyžaduje polotieň a priamy slnečný lúč nebude dobre znášať.

Veľmi obľúbený je tiež brečtan popínavý (Hedera helix), pestrá odroda vyžadujúce jasné a rozptýlené svetlo. Tieto typy sa dajú zavesiť na vešiaky, alebo do závesných kvetináčov zvanej macramé (popis viď nižšie).

 

               annie-spratt-zPktb9QkcGY-unsplash.jpg (6.61 MB)

 

Malé rastliny usporiadame do jedného rôžku alebo na jedno miesto v priestore. Najlepšie vyzerajú rastliny s malým kvetináčom ladiacich farieb, položených na policiach alebo v malých závesných skrínkách či knižniciach. Veľmi užitočné sú tiež nízke stoličky nazývané trojnožky, dekoratívny rebrík a kvetináče s podstavcom, ktoré sú k zohnaniu takmer všade a slúžia ako jednoduchý a dekoratívny doplnok v prázdnom priestore.

 

  pexels-daria-shevtsova-1029796.jpg (698 KB)  pexels-ksenia-chernaya-3952029.jpg (1.05 MB)  pexels-cottonbro-4503736.jpg (4.03 MB)

 

V kuchyni sa môžu vyskytovať rastliny slúžiace na dochucovanie jedla: bazalka, koriander, mäta, pažítka, medovka, rozmarín, oregano a pod. Tieto najčastejšie používané bylinky pri varení sa dávajú na police v kuchyni, okenný parapet alebo do stojanu na kvety. Vyrobená domáca záhradka vo vašej kuchyni slúži k príjemným pôžitkom na oko aj na chuť.

 

              emile-victor-portenart-9slFL1alEh0-unsplash.jpg (774 KB)

 

Čo je Macramé?

Slovo macramé vychádza z arabského slova migramah, čo je vyšívaný závoj alebo okrasný lem. Už v čase námorníkov a moreplavcov sa vyrábali podobné uzly, siete na spanie alebo kormidla. Teraz dosiahlo trendu v interiérovom dizajne v podobe závesných držiakov alebo závesov na stenu s rôznymi geometrickými vzormi. Macramé sa najviac používa ako dekorácia do priestorov škandinávského štýlu.

 

  pexels-владимир-гладков-6208095.jpg (3.90 MB)  pexels-ksenia-chernaya-3965563.jpg (1.91 MB)

 

Obývacia izba používaný primárne ako spoločenská miestnosť, priamo vyzýva k najpohodlnejšiemu a najlepšie ozdobenému priestoru v byte. Pre zútulnenie domova stačí pridať trochu zelene, ktorá dodáva pocit pokoja a regenerácie. V tejto izbe nesmie chýbať klasické mohutné rastliny s okrasnými listami ako je Monstera, Shefflera, rôzne druhy fikus alebo svokrin jazyk. Ak chcete ušetriť a nekupovať izbové iba v obchodoch, nárast pestovanie vlastných rastlín napr. z kôstky avokáda je veľmi rapídny a takmer zadarmo.

Umiestnenie mohutných rastlín je obvyklé na podlahe alebo na veľkom nábytku ako solitéry, kde potrebujú svetlo, teplo, zálievku a živiny.

 

                  pexels-huy-phan-3125195 (1).jpg (1.05 MB)

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Zdieľať článok na:

Komentár

Vložiť komentár

Pre tento článok zatiaľ neboli pridané žiadne komentáre.

Výhodná doprava

na všetok tovar

Vlastná doprava

Zavezieme až k Vám

Vrátenie tovaru

až do 14 dní

Novinky každý mesiac

pridávame pekný nábytok