Zľavové šialenstvo 50% na VŠETKO + navyše DOPRAVA a VÝNOS nábytku ZADARMO na každú objednávku vytvorenú od 23.4.

Ako odstrániť vodný kameň? Zaručené tipy, ktoré fungujú.

Stretli sme sa s ním už asi všetci, ale určite by sme na túto skúsenosť radi zabudli. Usadzuje sa všade a nikdy sa nevzdáva bez boja. Naraziť naň môžete najčastejšie na obkladoch v kúpeľni, na vodovodných batériách alebo napríklad v práčke. Nevyhýba sa ani kuchyni, kde sa najčastejšie objavuje na nerezových spotrebičoch a dokonca aj na riade. Reč je samozrejme o vodnom kameni. Nielenže pôsobí veľmi nevzhľadne, no naviac môže v práčke, umývačke alebo varnej kanvici spôsobiť peknú neplechu a spotrebiče poškodiť alebo aj úplne zničiť.

Ako odstrániť vodný kameň? Zaručené tipy, ktoré fungujú.

Dá sa však proti vodnému kameňu nejak bojovať? Dobrou správou je, že áno! Spôsobov, ako si s vodným kameňom poradiť je dokonca hneď niekoľko. Môžete siahnuť po špeciálnych chemických čističoch, ktoré ho účinne a úplne rozpustia. Ďalšou cestou je kombinácia octu a kyseliny citrónovej, na ktorý nedali dopustiť už naše staré mamy a vždy sa im to vyplatilo. Stačí s ňou obklady, riad alebo spotrebiče umyť alebo vyvariť a budú znovu ako nové. Pre túto silnú dvojicu je vodný kameň úplná hračka. A práve preto sa na ňu dnes pozrieme podrobnejšie. Zbavte sa vodného kameňa v domácnosti raz a navždy!

Ocot a kyselina citrónová – tajná zbraň našich starých mám

Ako ste si mohli prečítať o pár riadkov vyššie, títo silní pomocníci sa používali na odstránenie vodného kameňa už v minulosti za našich starých mám. Aj keď máme v súčasnosti po ruke množstvo špeciálnych chemických čističov, existuje hneď niekoľko dôvodov, prečo by sme mali aj dnes siahnuť po octe a kyseline citrónovej v boji s vodným kameňom.

V porovnaní s chemickým čistením je tento spôsob omnoho ekologickejší a zároveň tiež ekonomickejší s množstvom ďalších výhod. Tou najväčšou je nepochybne jeho univerzálnosť. S octom a kyselinou citrónovou alebo šťavou z citróna môžete usadeniny odstrániť prakticky z akéhokoľvek materiálu či povrchu. Taktiež sa pritom nemusíte obávať, že by sa akokoľvek poškodil.

Ocot a citrón môžete použiť ako dvoch rozdielnych pomocníkov alebo spoločne ako neporaziteľnú dvojicu. Kombinácia oboch je totiž natoľko silná, že vodnému kameňu nedá žiadnu šancu. Ak sa bojíte nepríjemného zápachu, ktorý odstraňovanie vodného kameňa octom môže zanechať, spoľahnite sa na citrónovú šťavu, ktorá zanecháva po použití v ovzduší príjemnú sviežosť.

Ako na odstránenie vodného kameňa z rôznych povrchov?

Univerzálnosť octu a citróna je v boji proti vodnému kameňu nenahraditeľnou súčasťou každej domácnosti. Ako teda tento domáci prípravok čo najefektívnejšie použiť na vyčistenie rôznych povrchov a odstránenie vodného kameňa v kúpeľni alebo kuchyni?

1. Varná kanvica

Najúčinnejší spôsob ako sa zbaviť vodného kameňa v rýchlovarnej kanvici je použiť ocot. Pripravte si silný roztok octu a vody v pomere 1 : 1. Po naliatí do kanvice ho nechajte aspoň 30 minút pôsobiť a sledujte ako zázračne začne ocot rozpúšťať vodný kameň. Čím dlhšie roztok v kanvici ponecháte, tým lepšie. Potom naplnenú kanvicu a nechajte vyvariť. Nakoniec octovú vodu vylejte a výsledok je na svete.

Pozor! Po tomto procese nezabudnite kanvicu aspoň dvakrát vyvariť čistou vodou. Vďaka tomu sa zbavíte zápachu octu a vaša varná kanvica sa bude znovu lesknúť čistotou.

kettle 2.jpeg (220 KB)

2. Toaleta

Aj keď vodný kameň väčšinou vytvára súvislý biely povlak, u WC je tomu inak. Toaleta zanesená vodným kameňom pôsobí veľmi zanedbane, pretože sa na keramike vytvárajú nepekné hnedosivé mapy. To majú za následok baktérie, ktoré na záchodovej doske hromadia a znečisťujú ju.

Aj tu vám opäť pomôže ocot. Tentokrát však použite čistý ocot a pokojne celú fľašu, rozhodne sa tu neoplatí šetriť. Prvú polovicu nalejte do splachovacej nádržky a zvyšok priamo do záchodovej misy. Ocot nechajte v toalete pôsobiť dlhšiu dobu, najlepšie počas noci. Na druhý deň už len poľahky odstránite zvyšky vodného kameňa záchodovou kefou, niekoľkokrát spláchnete a vaša toaleta je znovu ako nová.

3. Práčka alebo umývačka riadu

Práčka i umývačka riadu plnia vám pomáhajú pri každodenných činnostiach a nie vždy to majú jednoduché. Každodenné používanie spôsobuje opotrebovávanie a veľmi rýchlu tvorbu vodného kameňa, ktorá sa nevyhne žiadnemu kúsku. Zanášaním najviac trpia vykurovacie telesá, ktoré postupne strácajú svoj výkon. Aj tu je dôležitá pravidelná a dôkladná starostlivosť, ktorá dokáže predĺžiť ich životnosť aj o niekoľko rokov, aby ešte dlho odvádzali dobrú prácu vo vašej domácnosti.

Stačí, ak si urobíte aspoň raz mesačne čas a doprajete vašej práčke aj umývačke dôkladnú očistu. V tomto prípade bude najlepším riešením kyselina citrónová, po jej použití a očistení budú práčka a umývačka krásne a sviežo voňať.

Kyselinu citrónovú nasypte priamo do prázdneho bubna práčky a zapnite prací cyklus. V ideálnom prípade zvoľte program „vyvárka“, aby sa vodný kameň dokonale rozpustil. Ani pri umývačke to nie je o nič zložitejšie. Kyselinu nasypte buď do prázdnej umývačky, alebo do dávkovača tabliet a spusťte najdlhší program. Teraz už môže relaxovať a nechať kyselinu pôsobiť. Spotrebiče odvedú všetku ďalšiu prácu za vás.

136460.jpg (168 KB)

4. Sklo a nerez

Sklo a nerez vyžadujú o niečo viac starostlivosti a najmä opatrnejší prístup ako iné materiály. Sú totiž náchylné na poškriabania, preto je dôležité postupovať pri odstraňovaní vodného kameňa opatrne. Hoci je ocot účinný, môže byť pre tieto povrchy príliš agresívny, jeho použitiu sa v tomto prípade a radšej siahnite po kyseline citrónovej.

Rozpustite približne tri čajové lyžičky kyseliny v štvrť litri vody a do takto vzniknutého roztoku namočte kuchynskú špongiu alebo handričku a riad opatrne vyleštite. V prípade prílišne zakaleného sklad tento postup pokojne niekoľkokrát zopakujte.

Dávajte však pozor, aby ste moc silným drhnutým povrch pohára nepoškodili.

Pokiaľ máte doma vodovodné batérie z nerezu, určite ste si všimli, že sú doslova magnetmi na vodný kameň, ktorý sa tvorí vo forme bieleho povlaku. Takého znečistenie môže vašu batériu časom poškodiť či znehodnotiť. Opäť siahnite po osvedčenej kyseline citrónovej, postup na jej prípravu je rovnaký ako pri čistení skla. Roztok vodný kameň nielen odstráni, ale vodovodnú batériu aj čiastočne ochráni pred ďalšími usadeninami.

Zdieľať článok na:

Komentár

Vložiť komentár

Milan 555: Vodný kameň v sprchovacom kúte. 16.3.2024
Možno o tom ešte nikto nepísal bola to len zhoda náhod keď sa nám na práčke objavila hrdza.Ked som som čítal návod na odsudzovali všimol som si vetu reaguje s vodným kameňom.Kedze som bol neďaleko kutu ihned som to vyskúšal a hľa výsledok ma veľmi prekvapil.Na už vyčistenu časť som ho naniesol zasa odhrdzovac a ešte čakám.Urcite ak to nechám pôsobiť to bude lepšie taka je moja skúsenosť tak som sa s vami podelil.
Výhodná doprava

na všetok tovar

Vlastná doprava

Zavezieme až k Vám

Vrátenie tovaru

až do 14 dní

Novinky každý mesiac

pridávame pekný nábytok