DOPRAVA a VÝNOS nábytku ZADARMO na objednávky vytvorené od 10. do 21.4. na VŠETKO | Nakupujte TERAZ!

Ako odstrániť zápach a škvrny zo sedačky?

Čalúnenie sedačiek aj ďalšieho nábytku ľahko pohlcuje pachy z okolia. Škvrny vznikajú neustále, ak máte domácich miláčikov alebo malé deti, odstraňovanie škvŕn z nábytku riešite ešte častejšie. Poznáme niekoľko trikov na odstránenie škvŕn aj zápachu z najnamáhavejších kusov nábytku v obývacej izbe. Zatočte s odolnými škvrnami a zápachom efektívne.

Ako odstrániť zápach a škvrny zo sedačky?

Prevencia je základom úspechu

Pre ľahšie odstránenie škvŕn je dôležité preventívne ošetrenie celej sedačky. Po zakúpení odporúčame sedaciu súpravu naimpregnovať špeciálnym prípravkom na látkovú či koženú textíliu. Roztokom môžete ochrániť aj čalúnené stoličky, kreslá či koberce.

Impregnácia vytvorí na povrchu ochrannú vrstvu, ktorá odpudzuje vodu aj ďalšie nečistoty. Bráni vzniku veľkých škvŕn všetkého druhu. Skvelý pomocník pre mamičky aj chovateľov domácich miláčikov. Roztok aplikujte pomocou hubky a nechajte zaschnúť.        

Odporúčame: Vysávajte čalúnenie každý týždeň. Odstránite veľké častice prachu a nečistôt.

Mastné škvrny

Odolné mastné škvrny od jedla nenechajte v žiadnom prípade zaschnúť. Menšie fliačky odstránite teplou vodou s mydlom alebo kvapkou saponátu na riad.

Na väčšie fľaky použite najlepšie, špeciálny prípravok na čalúnený nábytok. Predtým však zvyšok mastnoty odstráňte jedálenským nožom alebo lyžičkou. Pokiaľ budete škvrnu ihneď utierať papierovým alebo mokrým obrúskom, vtlačíte mastnotu hlbšie do vlákien čalúnenia. Následne zasypte jedlou sódou a nechajte prebytočný tuk vsať, po 10 – 15 minútach sódu vysajte. Potom aplikujte prípravok na hubku a škvrnu krúživým pohybom vyčistite. Na záver ošetrite plátkom s vlažnou vodou a osušte papierovou utierkou. Nechajte riadne vyschnúť.

meal in bed.jpg (137 KB)

Fľaky od červeného či bieleho vína

Rozliate víno na čalúnenej sedačke alebo kresle nie je nič neobvyklé. Dôležitý je okamžitý zásah. Ak dôjde k vyliatiu červeného alebo bieleho vína, ihneď tekutinu odsajte pomocou látkovej či papierovej utierky. Ošetrujte postihnuté miesto ľahkými pohybmi, nie trením.

Potom aplikujte citrónovú šťavu a nechajte pôsobiť 15 – 20 min. Následne dočistite vlažnou vodou a bavlnenou handričkou. Ďalším možným variantom pre čerstvé škvrny od vína je zasypanie kuchynskou soľou, ktorú do škvrny jemne vmasírujte. Po 10 - 15 minútach vysajte vysávačom a zvyšné nečistoty očistite hubkou s vlažnou vodou.

Zaschnuté škvrny od vína ošetrite špeciálnym prípravkom alebo pastou z octu, jedlej sódy a studenej vody – 50 ml octu, sáčok sódy a 50 ml studenej vody. Nechajte pár minút pôsobiť a utrite hubkou s vlažnou vodou.

SK.png (82 KB)

Prilepená žuvačka

Najlepšou možnosťou je zbavenie sa žuvačky pomocou čistiaceho prípravku priamo určeného na ich odstránenie. Vhodnou variantou je jej zmrazenie sáčkom s ľadom. Následne žuvačku ľahko rozdrobíte alebo celú odlúpnete pomocou príborového noža. Existuje mnoho ďalších vychytávok pomocou octu, alkoholu či odlakovača na nechty. V tomto prípade si dajte pozor, aby ste čalúnenie neponičili. Mohlo by dôjsť k zmene odtieňa alebo stenšeniu látky.

Odporúčame: S octom konajte opatrne, aby nedošlo k nenávratnému poškodeniu tkaniny. Zvoľte radšej biely ocot,ktorý neobsahuje výrazné farbivá.

132320.jpg (149 KB)

Zápach od moču, jedla alebo dymu

Počas silvestrovských osláv si niekto zapálil v obývačke cigaretu alebo sa vyliala fľaša vína či iného nápoja? Nech už je to akokoľvek, boj so zápachom v čalúnení nie je ľahký. Dôležité je pravidelné vetranie, aby mohol pach zo sedačky vyvanúť, to však môže zabrať aj niekoľko týždňov. Vyskúšajte jedlú sódu. Zasypte sedaciu súpravu jedlou sódou, nechajte najlepšie cez noc pôsobiť a vysajte.

Efektívnou metódou sú osviežovače textílií alebo spreje s dezinfekciou. Oba prostriedky sa postarajú o príjemnú vôňu v celom interiéri.

Zdieľať článok na:

Komentár

Vložiť komentár

Pre tento článok zatiaľ neboli pridané žiadne komentáre.

Výhodná doprava

na všetok tovar

Vlastná doprava

Zavezieme až k Vám

Vrátenie tovaru

až do 14 dní

Novinky každý mesiac

pridávame pekný nábytok