DOPRAVA aj VÝNOS nábytku ZADARMO na každú objednávku vytvorenú od 2.5.

Ako prestrieť vianočný stôl

Blíži sa obdobie Vianoc a pripraviť perfektný štedrovečerný stôl môže byť niekedy pekný oriešok. Možno si kladiete otázky, aké farby k sebe zvoliť, či sa držať elegantného bieleho porcelánu, alebo vybrať niečo extravagantné. V tomto článku sa pozrieme na základné kroky na vytvorenie nezabudnuteľnej vianočnej tabule.

Ako prestrieť vianočný stôl

1. Krok: veľkosť a tvar stola

Veľkosť, tvar aj materiál, z ktorého je stôl vyrobený, sú základom pre ďalšie plánovanie. Každý by mal mať na jedenie dostatok miesta, preto ak máte stôl pri stene a očakávate väčší počet stravníkov, zvážte, či ho na vianočnú večeru neposuniete do priestoru.

Pokiaľ máte podlhovastý stôl, na takú hostinu ideálne rozkladací, mu pristane behúň, zatiaľ čo kruhový vyžaduje špeciálny obrus tohto tvaru. Ak je váš stôl z kvalitného, pekného materiálu môže pokojne zostať aj bez obrusu a vystačí si iba s peknými obrúskami a dekoráciami.

 

2. Krok: Premyslite si, aký štedrovečerný stôl chcete

Aká bude vaša tabuľa? Žiarivá, farebná alebo jednoduchá a minimalistická? Snažte sa zladiť stôl aj k ostatným dekoráciám, ktoré zdobia váš domov.

Ak vaše časové možnosti volajú po variante s minimom energie a úsilia, zvoľte to, čo máte práve po ruke. Čisto biele obrúsky, ozdoby poskladané z papiera a sviečky v pohári – krásny stôl ľahko prestrite aj z toho, čo nájdete doma.

christmas table.png (635 KB)

3. Krok: Taniere

Ako prvé rozložte toľko tanierov, koľko osôb bude pri stole. Okolo nich potom môžete rozmiestniť zostávajúce dekorácie a uvidíte, koľko miesta bude zostávať. Pod taniere môžete prestrieť látkové obrúsky.

Navyše môžete vyskúšať klasickú tradíciu a schovať tam kaprú šupinu, tá vraj nosí šťastie a hojnosť do ďalšieho roku, alebo prestrieť o jedno miesto navyše, keby sa náhodou zastavil okoloidúci.

4. Krok: Pridajte obrúsky a príbory

Obrúsky ideálne použite papierové, jednoducho preložené a položené pri pravej strane taniera, k nim priložte aj príbory. Správne by mala byť vidlička na ľavej strane, nôž na pravej a jeho ostrie by malo vždy smerovať k tanieru.

Tiež môžete vyskúšať urobiť taký „balíček“ a použiť ako ďalšiu dekoráciu.

plateset.jpg (35 KB)

5. Krok: Poháre

Tie patria k pravej strane taniera, pohár na víno k špičke noža a vľavo od neho potom poháre na vodu či nealko. Ak máte priestor, pridajte aj karafu s vodou doprostred stola.

6. Krok: Dekorácia

Mrknite na stôl, ako to v tej chvíli vyzerá, koľko dekorácií sa vám tam zmestí a či zostane miesto ešte na to najhlavnejšie a to misu so zemiakovým šalátom a tanier s rezňami.

Voľné miesto doplňte drobnosťami, môžete použiť smrekové vetvičky, mašličky, vystrihnuté vločky alebo jednoduché origami. O útulnú, slávnostnú atmosféru sa postarajú zapálené sviečky.

Návod na origami:

christmas_tree_origami.jpg (46 KB)

7. Krok: Bavte se

To je rovnako vždy zo všetkého najdôležitejšie. Taniere môžete namixovať, obrúsky nahradiť papierovou utierkou a víno naliať do klasického pohára, pokiaľ sa nejaká rozbije. Veríme, že sviatky prežijete v pokoji a v zdraví.

Zdieľať článok na:

Komentár

Vložiť komentár

Pre tento článok zatiaľ neboli pridané žiadne komentáre.

Výhodná doprava

na všetok tovar

Vlastná doprava

Zavezieme až k Vám

Vrátenie tovaru

až do 14 dní

Novinky každý mesiac

pridávame pekný nábytok