DOPRAVA a VÝNOS nábytku ZADARMO na objednávky vytvorené od 10. do 21.4. na VŠETKO | Nakupujte TERAZ!

Ako sa zbavit moľov v šatníku?

Mole v šatníku môžu spôsobiť veľa neplechy. Vedeli ste, že proti moliam môžete bojovať čiernym korením alebo levanduľou? Vložte vetvičky levandule medzi oblečenie a zrnká korenia na dno skrine. Po niekoľkých dňoch sa však silná vôňa korenia vytratí, preto ho vymeňte za nové kúsky. V zime navyše oblečenie vyneste na mráz a šatník starostlivo upracte.

Ako sa zbavit moľov v šatníku?

Nechcených návštevníkov sa ťažko zbavuje. Viete, ako s nimi bojovať? Prinášame Vám niekoľko tipov, ako sa šatníkových moľov zbaviť prírodnou cestou, ale aj ako predchádzať ich prítomnosti v skrini. Babičkami hojne využívaného a zapáchajúcich naftalenu sa obávať nemusíte. Potrápiť dokáže aj moľ potravinový, o tom zase nabudúce.

Moľa  šatová alebo moľa kožušinová

V šatníkových skriniach našich domácností sa najčastejšie vyskytuje moľa šatníková, zriedka moľa kožušinová.. Moľa je vlastne drobný motýlik vo veľkosti 4 – 8 mm. Samotným škodcom sú však larvy spomínaného motýlika, ktoré sa živia rohovinou. Tá býva obsiahnutá v prírodných materiáloch ako je vlna, koža alebo perie. Ďalšou zaujímavosťou molí je voda. Motýlik k svojmu životu nepotrebuje pravidelný prísun tekutín. Potrebnú vodu si vytvára sám, vďaka svojmu špecifickému metabolizmu.

Mole milujú tmavé a vlhké prostredie, teda naše šatne, skrine a komody. Mole však neznášajú prievan, mráz a vyklepávanie oblečenia.

Prevencia: Pravidelné upratovanie

Základom úspechu je prevencia. Vytvárajte doma prostredie, ktoré mole neznášajú. Pravidelne vetrajte, nielen miestnosti, ale aj oblečenie zo skríň. Najlepšie si naplánujte na zimu pravidelnú očistu skrine. Vystavte svoje zvršky mrazu, tým zaistíte, že mól sa u Vás v spálni ani obývačke zdržiavať nebude.

Nenechávajte zakryté okná žalúziami alebo závesmi. Moľa miluje tmu, nechajte prúdiť do miestnosti svetlo a otvorte aj šatník.

Základné pravidlá:

  • 1x – 2x ročne vykonajte veľké upratovanie, najlepšie v zime
  • Oblečenie vetrajte na mraze alebo slnku
  • Do skrine ukladajte iba suché oblečenie, vyhli vlhkosti
  • Do šatní alebo na police nelepte tapety či koberečky
  • Pravidelne perte aj málo nosené kúsky

141041.jpg (151 KB)

Prírodné tipy: Levanduľa alebo korenie

Silu levandule poznali už naše babičky. Vrecká s voňavými kvetmi fialovej rastliny dávali medzi oblečenie počas celého roka. Práve prenikavá vôňa odrádza mole a prínosom je príjemná vôňa oblečenia. Tí, ktorí vôňu levanduľových kvetov neholdujú, môžu vyskúšať korenie. Áno, počujete správne. Korenie, či už mletý alebo celé guličky nasypte na dno skrine. Nechajte 2-3 dni pôsobiť a vymeňte za nový. Ostrá vôňa korenia moľami vyženie.

levander.jpg (243 KB)

Existujú aj iné byliny, ktoré mole odpudzujú. Vyskúšajte vrecká so sušenou pomarančovou kôrou, palinou, chmeľom alebo rozmarínom. Podobné účinky majú žlčové mydlá alebo mydlá so spomínanými bylinami. Niektorí odborníci odporúčajú kúsok cédrového dreva vložiť medzi odevy.

Ďalším variantom, využívaným našimi babičkami sú staré noviny. Najlepšie tie z čias našich babičiek, môžete ale vyskúšať aj dnes predávané. Čierna tlačiarenská farba mole odpudzuje. Pravdepodobne ale dnešné farby nie sú tak agresívne, ako tie z čias minulých.

Moľa v skrini: Čo s tým?

Práve ste objavili moľu vo svojej skrini? Na nič nečakajte a vrhnite sa do upratovania. Všetky odevy zo skrine vytiahnite, vyvetrajte alebo vyperte a dôkladne nechajte vyschnúť.. Skriňu vytrite mydlovou vodou a nechajte uschnúť. Spoločne s čistou bielizňou vložte vyššie spomínané vrecká s bylinkami alebo noviny.

ventilate clothes.jpg (94 KB)

Dobre fungujú aj tzv. lapače alebo feromónové pásky s lepivým povrchom, na ktoré sa moľa nalepí. Trh ponúka aj spreje na chemickej báze, ktorý zahubí mole aj larvy.

Typickú vôňu naftalínu pozná snáď každý práve zo skríň našich babičiek. Nepríjemnú a veľmi silnú vôňu naftalínu dnes nahradil p-dichlórbenzén, ktorý je bez parfumácie.

Zdieľať článok na:

Komentár

Vložiť komentár

Pre tento článok zatiaľ neboli pridané žiadne komentáre.

Výhodná doprava

na všetok tovar

Vlastná doprava

Zavezieme až k Vám

Vrátenie tovaru

až do 14 dní

Novinky každý mesiac

pridávame pekný nábytok