15% zľava na všetok nábytok s kódom EXPEDO15

Ako sa zbaviť plesne na stene

Miesta zasiahnuté plesňou je dôležité najskôr vydezinfikovať náterom či postrekom, namočiť alebo utrieť celý povrch vlažnou vodou. Stena musí byť namočená, aby sa po byte nešírila pleseň vzduchom. Potom čistou handričkou utrite aj okolitý múr, cca 10 cm. Pleseň za pomocou hrubej kefy zoškrabte. Ak je nános veľký, je potrebné odstrániť aj zasiahnutú omietku a v prípade potreby postup opakovať. Pokiaľ vás zaujíma viac tipov a trikov, čítajte ďalej a my vám prezradíme ďalšie varianty.

Ako sa zbaviť plesne na stene

1. Ako prvé je dobré zamerať sa na to, aké faktory k vzniku plesní vedú. Nápovedou vám môžu byť orosené okná či mokré škvrny na stene. V momente, keď sa pleseň objaví je teda dobré zistiť dôvod jej rozšírenia a tento problém vyriešiť. Inak sa plesne dlhodobo nezbavíme.

Prííčiny vzniku plesne:

  1. Zlá montáž okien či dverí
  2. Chybne alebo nedostatočne vykonané zateplenie
  3. Vlhký vzduch v miestnosti
  4. Nedostatok svetla
  5. Zlé vetranie interiéru
  6. Nábytok príliš blízko múru
  7. Stavebné chyby

dominic-spohr-a4RHV8XLK58-unsplash.jpg (2.41 MB)

2. K tomu aby sme zabránili plesniam môžeme použiť dezinfekčné postreky z drogérie. Pokiaľ sa rozhodnete pre túto variantu musíte sa ale vždy chrániť okuliarmi, respirátorom a rukavicami. Chemické odstraňovanie plesní je odporúčané iba v prípade zasiahnutia malých až stredných plôch. Na to môžete využiť napríklad tieto prípravky:

  • Savo proti plesniam – je vysoko účinný dezinfekčný prípravok, vhodný na omietky a maľby stien v interiéri aj exteriéri
  • HG odstraňovač plesne

3. Ak nie ste zastáncami chémie, máme pre vás ďalšie štyri tipy:

  • Múdra huba – organický variant ktorý je pre ľudí i zvieratá neškodný, ide o mykoparazitickú riasovku, ktorá dokáže zlikvidovať iné huby a poradí si práve aj s plesňami.
  • Jedlá sóda – za pomoci jedlej sódy a vody (pomer 1:1) vytvoríme pastu, ktorou potrieme zasiahnuté miesta, necháme uschnúť, potom stenu vydrhneme kefkou a utrieme vlhkou handričkou. Jedlú sódu môžeme využiť aj ako prevenciu.
  • Grep – polovicu grepu posypeme jedlou sódou alebo bežnou kuchynskou soľou a tým potom miesto očistíme.
  • Ocot – k tomuto budeme potrebovať rozprašovač, ocot aplikujeme na miesta, kde sa pleseň vyskytuje a necháme hodinu pôsobiť. Na koniec miesto utrieme mydlovou vodou a necháme poriadne vyschnúť.

close-up-grapefruit-slices.jpg (2.37 MB)

Tak ako pri mnohých iných problémoch je lepšie im predchádzať správnou prevenciou. Pozrite sa na rôzne vychytávky v boji proti plesni.

  • Protiplesňové nátery a stierky. Ide o materiály, ktoré majú špecifické termoizolačné vlastnosti. Tieto nátery sú vhodné na obvodové múry alebo do vstupnej haly, kde sa často zrážajú rozdielne teploty.
  • Intenzívne vetranie, nie je vhodné mať dlhodobo pootvorené okná, ideálne párkrát za deň otvoriť všetky naraz a intenzívne vyvetrať aspoň na 5 minút.
  • Merajte vlhkosť vzduchu pomocou inteligentnej meteostanice, ak presiahne miera vlhkosti 60 % príde na váš telefón upozornenie, ktoré vám umožní zavčasu vymyslieť opatrenia.

adrien-siami-iB3rDL7FNcI-unsplash.jpg (2.09 MB)

Dúfame, že vám náš  článok pomohol a zatočíte s plesňou raz a navždy!

Zdieľať článok na:

Komentár

Vložiť komentár

Pre tento článok zatiaľ neboli pridané žiadne komentáre.

Výhodná doprava

na všetok tovar

Vlastná doprava

Zavezieme až k Vám

Vrátenie tovaru

až do 14 dní

Novinky každý mesiac

pridávame pekný nábytok