Zľavové šialenstvo 50% na VŠETKO + navyše DOPRAVA a VÝNOS nábytku ZADARMO na každú objednávku vytvorenú od 23.4.

Ako sa zbaviť plesne z vonkajšieho nábytku?

Markéta Etrychová
28.4.2021

Vysoká vlhkosť, dostatok vzduchu a chlad v kombinácii s drevom sú skvelou živnou pôdou pre plesne. Vonkajší nábytok ľahko začne plesnivieť. K vyčisteniu plesne zo dreveného nábytku si pripravte kefku, špongiu na riad a vedro s vodou. Do vody možno pridať ocot, soľ alebo prostriedok na riad. Vzniknutou zmesou vyčistite celý nábytok a nechajte uschnúť na slnku.

Ako sa zbaviť plesne z vonkajšieho nábytku?

Ako zabrániť plesniam na nábytku?

Pre udržanie dlhej životnosti vonkajšieho nábytku je dôležitá správna starostlivosť. Ideálne je obmedzenie prístupu vlhkosti, vody, ale aj chladu a tieňa. Vhodné nie sú ani priame slnečné lúče, ktoré drevo vysuší a naruší jeho štruktúru. Následný dážď prenikne až do stredu masívu a vytvorí živnú pôdu pre baktérie a plesne. Drevo následne zahníva a dochádza k rozpadu

Postup odstránenia plesne v 4 krokoch:

  • Pleseň mechanicky odstráňte pomocou kefy alebo hubky.
  • Zahlaďte brúsnym papierom
  • Napustite špeciálnou impregnáciou alebo octovým roztokom.
  • Nalakujte alebo natrite krycou farbou, ktorá uzavrie póry a zabráni prieniku vody.

Octový roztok si pripravte z vlažnej vody a ocotu v pomere 3: 1. Ocot možno nahradiť jedlou soľou alebo prostriedkom na riad.

Na trhu existujú chemické a dezinfekčné prípravky na báze chlóru, alkoholu alebo slabých kyselín. Vo väčšine prípadov sa prostriedok aplikuje len na postihnuté miesto. U týchto prípravkov vždy postupujte podľa odporúčaného postupu od výrobcu.

Jako sa starať o záhradný nábytok

Pravidelne využívaný záhradný nábytok čistite špongiou alebo handričkou s vodou a jemným saponátom, ktorý umyje mastnotu alebo zvyšky opaľovacieho krému. Zaschnuté nánosy či blato odstránite jednoducho pomocou mäkkej kefky.

Pred začatím sezóny nábytok ošetrite ochranným olejom, rovnaký postup opakujte po ukončení sezóny, ale aj v jej priebehu. Ideálne teda 2 - 3x ročne. Než začnete aplikovať olejový prípravok, nábytok musí byť dokonale suchý.

Odporúčame drevený vonkajší, ale aj paletový nábytok uschovať pred sychravým počasím. Najlepšie pod prístrešok alebo do uzatvárateľnej miestnosti. Na zimu ho uskladnite do suchého priestoru, a to vrátane polstrovaných vankúšov.

pexels-photo-59321.jpeg (234 KB)

Ako vyčistiť plastový nábytok?

Z plastových stoličiek a stolov odstráňte hrubé nečistoty prúdom vody s pomocou handričky alebo hubky. V prípade odolnej špiny stavte na sódu s citrónovou šťavou. Vzniknutú kašičku krúživým pohybom naneste na škvrnu a nechce 20 min pôsobiť, potom opláchnite čistou vodou.

Silnému znečisteniu možno predísť pravidelnou impregnáciou pre plastové výrobky. Prípadné textilné časti ošetrite impregnáciou pre polstrovanie.

Zdieľať článok na:

Komentár

Vložiť komentár

Pre tento článok zatiaľ neboli pridané žiadne komentáre.

Výhodná doprava

na všetok tovar

Vlastná doprava

Zavezieme až k Vám

Vrátenie tovaru

až do 14 dní

Novinky každý mesiac

pridávame pekný nábytok