Zľavové šialenstvo 50% na VŠETKO + navyše DOPRAVA a VÝNOS nábytku ZADARMO na každú objednávku vytvorenú od 23.4.

Ako vybrať kancelársku stoličku?

Markéta Etrychová
25.11.2020

Máte sedavé zamestnanie alebo trávite veľa času počas učenia sedením pri počítači ?! Dôležitý je správny výber stoličky. Prinášame Vám niekoľko rád a tipov, na čo sa pri výbere novej kancelárskej stoličky zamerať.

Ako vybrať kancelársku stoličku?

Koľko času na stoličke denne strávite?

Občasné využitie až 4 hodiny denne

Ak kancelársku stoličku využívate zriedka, prípadne menej ako štyri hodiny denne, potom vám postačí takmer akýkoľvek model kancelárske stoličky. Vyberať môžete tie s pevnou, ideálne s jednoduchou hojdacou mechanikou. Lacné kancelárske stoličky väčšinou ponúkajú tieto základné funkcie.

Do 8 hodín za deň

Sedavé zamestnanie a klasická osem hodinová pracovná doba si žiada kvalitnú kancelársku stoličku. Súčasťou stoličky by mala byť nastaviteľná opierka bedier a nastaviteľné podrúčky. Odporúčame stoličku s hojdacou, asynchrónnou alebo synchrónnou mechanikou.

Viac ako 8 hodín za deň

Počas zamestnanie musíte sedieť viac ako 12 hodín denne?! Pre zachovanie zdravia a elimináciu bolestí chrbta a bedier odporúčame vyberať špičkové kancelárske kreslá. Vášmu chrbtu poskytnú dokonalý komfort a úľavu. Dôležitý je samotný ergonomický tvar, ale aj funkcia mechanizmu. Vyberte si tie s asynchrónnou alebo synchrónnou mechanikou a ergonomickým tvarovaním.

photo-1587571164387-df579abdc4f3.jpg (153 KB)

Funkcia mechanizmov

Pevná

Stolička s pevnou mechanikou sa hodí iba na príležitostné využitie. Nie je možné u nej nastaviť sklon opierky, hĺbku sedáku alebo výšku podrúčiek.

Hojdacie

Najbežnejší hojdací mechanizmus je veľmi obľúbený v mnohých kanceláriách. Nastavenie výšky sedadla je samozrejmosťou. Navyše, mechanizmus umožňuje plynulú zmenu uhla sedenia, teda húpanie, pomocou jednej páky. Zmenu uhla sedenia docielite protiváhou vlastného tela.

Asynchrónny

Asynchrónny mechanizmus umožní nastavenie uhla sedadla i operadla nezávisle od seba. Tento typ je opatrený tromi pákami. Jedna ovláda výšku sedu, zatiaľ čo druhá umožňuje nastavenie uhla opierky a tretí sklon sedáka. Kancelárske stoličky s týmto typom mechaniky sa radí medzi pohodlné, s veľmi dobrými ergonomickými vlastnosťami.

Synchrónny

Vynikajúce ergonomické vlastnosti a pohodlie zaručia najlepší kancelárske stoličky alebo kreslá so synchrónnou mechanikou. Dve páky umožňujú plynulé nastavenie zmeny uhla sedadla a opierky. Neustále sa prispôsobuje tvarom a pohybom tela. Súčasťou je možnosť nastavenia výšky sedu a sily prítlaku.

Kolieska

Pre mäkké podlahy

Tvrdé kolieska sú určené na mäkké podlahy, najmä na koberce alebo podlahové krytiny z PVC.

Pre tvrdé podlahy

Mäkké kolieska sú určené predovšetkým na tvrdé podlahy ako je dlažba, drevené či plávajúce podlahy. Obvod koliesok je potiahnutý gumou, ktorá na podlahe nezanecháva nepekné stopy.

Univerzálny

Stále viac obľúbená a výrobcami využívané. Tento typ je možné používať ako na koberci, tak aj na dlažbe.

Nosnosť

Každá stolička aj kreslo majú svoju nosnosť. Vyberajte takú, ktorá bude zodpovedať vašej telesnej hmotnosti. Nosnosť sa u väčšiny kancelárskych stoličiek pohybuje v rozmedzí 70 až 180 kg. Odporúčame ponechať si rezervu, zbytočné preťažovanie môže viesť k zničeniu piestu, koliesok či plastových častí. Správny výber nosnosti predĺži životnosť výrobku.

Poťah

Síeťovina

Jedným z najvyužívanejších poťahovým materiálom je sieťovina. Medzi popredné vlastnosti patrí jej vysoká priedušnosť, ktorú oceníte počas teplých mesiacov. Na druhej strane je údržba sieťoviny náročnejšia a izolačné vlastnosti nižšie.

1.jpg (78 KB)2.jpg (88 KB)3.jpg (71 KB)4.jpg (65 KB)

Koža

Pomerne často sa stretávame s pravou či syntetickou kožou. Údržba týchto stoličiek je veľmi jednoduchá, vyzerá luxusne a pýši sa dlhou životnosťou. Možnou nevýhodou je nižšia priedušnosť.

5.jpg (54 KB)6.jpg (168 KB)7.jpg (160 KB)8.jpg (129 KB)

Tkanina

Výhodou látok čalúnených stoličiek je dobrá izolačná schopnosť. Drobnou nevýhodou je horšia údržba materiálu. Vhodné sú predovšetkým do chladnejších miestností a pre sedenie do 8 hodín denne.

9.jpg (52 KB)10.jpg (48 KB)11.jpg (47 KB)12.jpg (60 KB)

 

Základy správneho sedenia

  • Vzpriamené držanie tela, zadok sa dotýka operadla
  • Bedrová časť chrbta je opretá o operadlo
  • Lýtka a stehná zvierajú pravý uhol
  • Medzi koncom sedáku a podkolennej jamky je 5 cm
  • Lakte sú vo výške dosky stola, zvierajú pravý uhol
  • Vzdialenosť monitora od očí je 50 - 70 cm
  • Oči sú vo výške horného okraja monitoru
  • Pravidelná údržba je podmienkou

 

V testoch kancelárskych stoličiek sa na popredných priečkach umiestňujú tie s opierkou hlavy i bedier, vzdušným a mäkkým materiálom, s nastaviteľnou výškou sedu aj podrúčiek a elegantným dizajnom. To všetko za prijateľnú cenu.

 

ODPORÚČAME: Ku kvalitnej stoličke potrebujete aj kancelársky stôl. Ak si neviete rady, mrknite na náš blog.

Zdieľať článok na:

Komentár

Vložiť komentár

Pre tento článok zatiaľ neboli pridané žiadne komentáre.

Výhodná doprava

na všetok tovar

Vlastná doprava

Zavezieme až k Vám

Vrátenie tovaru

až do 14 dní

Novinky každý mesiac

pridávame pekný nábytok