Zľavové šialenstvo 50% na VŠETKO + navyše DOPRAVA a VÝNOS nábytku ZADARMO na každú objednávku vytvorenú od 23.4.

Ako vybrať matrac do penziónov a hotelov

Hotelové matrace musia spĺňať hneď niekoľko kritérií. Zásadný je odnímateľný a prateľný poťah, voľné loženie bez rámu, optimálna tuhosť a výška. Odnímateľné poťahy zaručia vysokú hygienu lôžka, tuhosť a výška zase pohodlie. V tomto prípade sa nezavďačíte všetkým svojim hosťom, vyberajte skôr stredne tuhé matrace s výškou minimálne 15 cm.

Ako vybrať matrac do penziónov a hotelov

Výška matraca pre hotely a iné ubytovacie zariadenia

Výška matraca sa skladá zo samotnej výšky jadra matraca, ten býva od 6 do 30 cm a výšky poťahu. Optimálna výška postele aj s matracom by mala byť 45 – 50 cm. Pre osoby s pohybovými problémami sa odporúča výška až 60 cm. Pri sede na posteli by mali byť celé chodidlá na podlahe a kolesá zvierať uhol 90 °.

Pre hotely, penzióny a ďalšie zariadenia môžete siahnuť aj po nižších hotelových matracoch okolo 15 cm, ktoré sú vhodné na občasné prespanie. Vysoké matrace nad 20 cm pôsobia luxusným dojmom. Do úvahy berte aj výšku postele. Matrac je možné doplniť aj toppermi alebo vrchnými matracmi, ktoré zvýšia komfort spania.

topper.png (1.15 MB)

Ak bude matrac na pevnej doske alebo latkovom rošte, potom zvoľte matrac vyšší ako 15 cm. Pre lamelové rošty môžete vybrať matrac o niečo nižší, pretože rošt je pružný a podporuje kladné vlastnosti matraca.

DOPORUČUJEME: Do manželských postelí vždy volte 2 samostatné matrace.

ODPORÚČAME:Do manželských postelí vždy voľte 2 samostatné matrace.

Tuhosť hotelových matracov

Ďalším dôležitým aspektom je tuhosť. Správne zvolená tuhosť sa odvíja od hmotnosti tela. Čím vyššia hmotnosť tela, tým tuhší matrac sa odporúča. Pre ubytovacie zariadenia je však splniť individuálne požiadavky hostí veľmi ťažko. Z tohto dôvodu sa odporúča zvoliť stredne tuhé matrace H3, prípadne H4. Alternatívou sú matrace dvojakej tuhosti.

Tuhosť  je možné rozdeliť na:

  • H1 - Extra mäkké matrace, vhodné prevažne na príležitostné spanie.
  • H2 - Mäkké matrace, vhodné pre deti alebo osoby s nízkou váhou.
  • H3 - Stredne tuhé matrace, vhodné pre väčšinu váhových kategórií.
  • H4 - Tvrdé matrace, obľúbené u osôb s vyššou váhou a tých, ktorí preferujú spánok na tvrdšom podklade.
  • H5 - Extra tvrdé matrace, ideálne pre osoby s vyššou váhou. Menej vhodné pre osoby s nízkou váhou. Počas spánku nesmú tlačiť a brnieť končatiny.
  • Dve tuhosti - Ak si nevyberiete ani jeden z ponúkaných variantov, potom môžete zvoliť matrac s dvojitou tuhosťou. Obvykle na jednej strane tuhosť T3 a na strane druhej T2. Pred ľahnutím si tak môžete zvoliť akýkoľvek variant, stačí matrac iba otočiť.

234192.jpg (138 KB)

Penový matrac KRETA, 90x200 s dvojitou tuhosťou a výškou 18 cm

Materiál pre hotelové matrace

V hoteloch, penziónoch a iných zariadeniach sa stretnete najčastejšie s penovými či taštičkovými matracmi. Trh ponúka však nepreberné množstvo materiálov, obľúbené sú materiály ako PUR či HR pena.

PUR pena

Matrac z polyuretánovej peny tzv. PUR matrac patrí medzi najobľúbenejšie na trhu. Polyuretán je vlastne molitan. Tento typ matracov vyniká tvarovou stálosťou, pevnosťou a priedušnosťou. Odporúčame kombinovať s lamelovým roštom. Ideálne sú však matrace z kombinácie pien, nie iba samotnej PUR peny. Ide skôr o lacnejšie matrace.

HR pena

Veľmi odolná a pružná HR pena niekedy označovaná ako studená. Tvoria ju hrubostenné bunky, ktoré zaisťujú vzdušnosť a optimálny odvod tepla. Jedinečná vlastnosť vhodná pre ubytovacie zariadenia. Zaisťuje správnu oporu chrbtici v každej spánkovej polohe, sú dostatočne pevné a odolné. Ideálnu kombináciu tvorí s lamelovým roštom. Matrace obľúbené pre svoju kvalitu a cenu.

Pamäťová pena

Špeciálnym druhom polyuretánovej peny je pamäťová alebo viskoelastická pena. Otvorená bunková štruktúra ovplyvňuje tuhosť v závislosti od teploty a tlaku tela. Pri kontakte s telom matrac mäkne, čím sa prispôsobuje hmotnosti tela. Pre dokonalý spánok sú matrace rozdelené do niekoľkých anatomických zón. Pamäťová pena patrí k najpohodlnejším typom, cenovo sa jedná o drahšie matrace.

Taštičkové pružiny

Pružiny majú špecifický tvar a silu jednotlivých pružín. Využíva sa niekoľko druhov pružín, ktoré sa líšia veľkosťou, pevnosťou či nosnosťou. Veľmi obľúbené sú taštičkové pružiny, ktoré sú zabalené do samostatných vačkov, ktoré ovplyvňujú komfort a kvalitu spánku. Všeobecne sú o niečo tuhšie ako penové, ale zaisťujú dokonalé pohodlie. Veľmi obľúbené v ubytovacích zariadeniach.

Hygiena lôžka v ubytovacích zariadeniach

Hygiena lôžka je v tomto prípade vždy na prvom mieste. Poťah matraca musí byť snímateľný a prateľný ideálne na 60 °C. Vhodné sú špeciálne antibakteriálne povrchové úpravy. Vo väčšine ubytovacích zariadení je nevyhnutnosťou použitie chráničov matraca. Tie je nutné meniť spoločne s lôžkovinami.

Chránič matraca patrí medzi základné hygienické pomôcky lôžka. Matrac chráni pred nečistotami, prachom, šupinkami kože, poškodením aj tekutinami ako je pot či moč. Vďaka tomu predlžuje životnosť matraca a zvyšuje hygienu lôžka. Chrániče je možné prať v práčke pri teplote do 60 °C.

mattress cover.png (1.01 MB)

Zdieľať článok na:

Komentár

Vložiť komentár

Pre tento článok zatiaľ neboli pridané žiadne komentáre.

Výhodná doprava

na všetok tovar

Vlastná doprava

Zavezieme až k Vám

Vrátenie tovaru

až do 14 dní

Novinky každý mesiac

pridávame pekný nábytok