DOPRAVA a VÝNOS nábytku ZADARMO na objednávky vytvorené od 10. do 21.4. na VŠETKO | Nakupujte TERAZ!

Ako vyčistiť koberec?

Pôsobí váš koberec vplyvom času a opotrebenia trochu ošarpane a bez života? Nezúfajte, a s nákupom nového koberca je pokojne dajte načas. Stačí totiž len trochu nadštandardnej starostlivosti a váš koberec bude zase ako nový. Ako ale taký koberec vyčistiť? Pokiaľ neviete, ktorá metóda čistenia bude ideálna, je tento článok práve pre vás!

Ako vyčistiť koberec?

Pripravili sme pre vás 5 základných tipov, ktoré vás zájdeného koberca zbavia pohodlne a bez starostí. Nielenže si vysvetlíme, aký je rozdiel medzi suchou a mokrou metódou čistenia kobercov, dozviete sa aj to, ako sa účinne zbaviť zápachu alebo veľmi odolných nepoddajných škvŕn. Okrem toho vám tiež prezradíme niekoľko užitočných babských rád, ktoré nikdy nie sú na škodu. Tak poďme na to, nech môžete naše tipy hneď sami vyskúšať!

1. Mokré čistenie kobercov – klasika, ktorá nesklame

Mokré čistenie, známe tiež ako tepovanie, je asi najbežnejším spôsobom, ako vyčistiť koberec. A niet sa čo čudovať. Tepovanie je nielen jednoduché a vhodné pre všetky typy materiálov, no v porovnaní s inými spôsobmi čistenia kobercov táto metóda i podstatne najúčinnejšia. Pomocou mokrého totiž čistenia odstránite aj špinu usadenú hlboko vo vláknach materiálu a tomu sa hovorí výkon!

Vyčistiť koberec mokrou cestou je o niečo zložitejšie a vyžaduje si to viac práce, avšak výsledok rozhodne stojí za to. Budete potrebovať kvalitný čistiaci prostriedok, vedro s vlažnou vodou a kefu, žiadne ďalšie prebytočné pomôcky. Pri výbere čistiaceho prostriedku zvoľte radšej pracie prostriedky vhodné na vlnu. Tie sú veľmi účinné, avšak stále dostatočne šetrné voči vášmu kobercu. Z vlažnej vody a čističa vytvorte roztok v pomere 15 : 1. Ten postupne naneste na celú plochu koberca a krúživými pohybmi kefou zapracujte do jeho vlákien. Roztok nechajte pôsobiť aspoň 20 minút. Ak v koberci ostane prebytočná voda, môžete ju odstrániť vysávačom na mokré čistenie.

Pozor! Než začnete koberec znovu používať, musí dôkladne preschnúť! Zatiaľ čo však menšie kusové koberce spravidla vyschnú rýchlejšie, sušenie väčších vyžaduje dostatok trpezlivosti, môže to trvať aj 24 hodín alebo dlhšie. Záležať bude od hustoty koberca, intenzity vetrania a od ďalších okolností. Nezúfajte však, hneď, ako bude koberec suchý, stane sa opäť skvelým prvkom domácnosti.

woman-cleaning-vacuuming-the-carpet-at-home-free-photo-2210x3315.jpg (1.02 MB)

2. Čistenie kobercov na sucho? Doslova zázraky na počkanie!

Ak vás trápia vyblednuté a nevýrazné farby koberca a zľahnuté vlákna, čistenie na sucho je perfektným riešením. Ide o nesmierne efektívnu metódu, ktorá dodá vášmu kobercu dávno stratené farby a pre efekt ho tiež krásne našuchorí, aby bol príjemný na dotyk. Vyčistiť koberec na sucho pritom nie je žiadna veda.

Poslúži vám pri tom vysávač a hlavne špeciálny absorpčný prášok určený výlučne na suché čistenie kobercov, ktorý poľahky zoženiete v každej drogérii. Obsah vrecúška následne rovnomerne rozsypte po celej ploche koberca, nechajte pôsobiť odporúčanú dobu a nakoniec jednoducho povysávajte. Nechajte sa okúzliť tým, ako sa vášmu kobercu vráti život a opäť sa krásne rozžiari. Taktiež vás prekvapí svieža vôňa, ktorú vášmu kobercu dodá čistiaci prášok.

Suché čistenie je však vhodnejšie skôr pre koberce s nižším vlasom. Dôležitý je taktiež materiál, pretože pri bavlnených kobercoch a podložkách môže byť suché čistenie neúčinné. U týchto typov preto radšej zvoľte inú metódu.

135602.jpg (62 KB)

3. So škvrnami rýchlo preč

Bežnej domácnosti sa čas od času nevyhne menšia nehoda, ktorá dá vzniknúť škvrnám na koberci. Vtedy je dôležité konať rýchlo a pustiť sa do ich odstránenia skôr než zaschnú, inak by ich čistenie vyžadovalo priam nadľudské úsilie. Mastné škvrny na koberci v kuchyni je potrebné odstrániť čo najrýchlejšie, a to pomocou špeciálneho čističa a teplej vody.

Koberec v spálni sa zase môže stať obeťou skrášľovacích procedúr. Škvrny od rúžu bývajú veľmi odolné a ich odstránenie vyžaduje aj mnohonásobné ošetrenie koberca. Okrem účinných čističov môže pomôcť napríklad aj jedlá sóda.

A čo taký koberec v detskej izbe? To je kapitola sama o sebe, najmä pokiaľ máte menšie deti. Spravidla tam nájdete naozaj nespočetné množstvo najrôznejších, často aj dôkladne zašľapaných, škvŕn, pri ktorých vôbec netušíte, odkiaľ sa vzali. Neviete si rady, ako najlepšie vyčistiť detský koberec od moču? Zadovážte si vysávač na vodné vysávanie a enzymatický čistič a odstraňovač moču. Kombinácia týchto dvoch pomocníkov vám zaručene pomôže, aby bol váš koberec svieži a hygienicky čistý.

SK.png (82 KB)

4. Vsaďte na babské rady

Hoci naše staré mamy nemali ani zďaleka také možnosti, aké máme dnes my, aj tak si vždy dokázali hravo poradiť s každým problémom, ktorý sa v domácnosti. Stačilo im na to pár základných surovín zo špajze.

Jedlá sóda a ocot sú dvojicou skvelých pomocníkov, ktorí si perfektne poradia s mastnými škvrnami a nevýraznou farbou koberca. Pastu vytvorenú z jedlej sódy a octu zmiešanú v pomere 1 : 1 naneste na celý koberec a nechajte pôsobiť najlepšie cez noc. Na druhý deň koberec povysávajte alebo veľmi starostlivo vyklepte a uvidíte, že farby budú opäť dokonale žiarivé.

Vadí vám zápach z koberca? Použite citrón, ktorý v kombinácii s pastou z jedlej sódy a octu nielenže váš koberec vyčistí, ale aj krásne prevonia.

5. Chémia až ako posledná možnosť

Chemické čistenie kobercov voľte naozaj až ako východisko z núdze. Aj keď ide o veľmi účinnú metódu, prípravky môžu narušiť kvalitu koberca. Z tohto dôvodu je lepšie ich zvoliť skôr na čistenie kusových kobercov. Pokiaľ koberce opakovane chemicky čistíte, strácajú svoju žiarivosť a môže dôjsť aj k vyblednutiu farieb. Skúste preto metódy čistenia meniť.

Zárukou je dokonalá čistota a sviežosť, ktorú ocenia predovšetkým alergici.

Zdieľať článok na:

Komentár

Vložiť komentár

Pre tento článok zatiaľ neboli pridané žiadne komentáre.

Výhodná doprava

na všetok tovar

Vlastná doprava

Zavezieme až k Vám

Vrátenie tovaru

až do 14 dní

Novinky každý mesiac

pridávame pekný nábytok