Zľavové šialenstvo 50% na VŠETKO + navyše DOPRAVA a VÝNOS nábytku ZADARMO na každú objednávku vytvorenú od 23.4.

Ako vyčistiť kúpeľňu bez chémie

Váhate, ako prírodnou cestou vyčistiť vaňu, obklady alebo práčku? Inšpirujte sa u našich babičiek, ktoré používali prírodné prostriedky a suroviny z kuchyne, namiesto chemických čistiacich prostriedkov. Na odstránenie plesne, špiny i vodného kameňa si vystačíte s pár surovinami, ako je citrónová šťava, jedlá sóda, soľ alebo ocot. Kúpeľňa bude potom žiariť ako nová. Dajme sa do upratovania spoločne.

Ako vyčistiť kúpeľňu bez chémie

Toaleta

Usadeniny od vodného kameňa na toalete pozná snáď každý. Dôležitá je predovšetkým pravidelná údržba, ktorá zachová toaletu v dokonalej čistote. Pomocníkov na odstránenie vodného kameňa nájdete v špajze. Potrebovať budete ocot a sódu. Priamo do záchodovej misy nasypte balíček sódy a zalejte prevareným octom. Nechajte asi 20 minút pôsobiť. Zvyšky odstráňte WC kefou.

Vaňa a sprchovací kút

Na ošetrenie smaltovaných povrchov, ako je vaňa alebo umývadlo postačí sóda a C6H8O7 alebo kyselina citrónová. Zmiešajte asi 100 g jedlej sódy s horúcou vodou tak, aby Vám vznikla hustá kaša. Vzniknutú kašičku naneste na povrch vane či umývadla a nechajte 15 min pôsobiť. Z kyseliny citrónovej a vody urobte roztok, ktorým celý povrch dočistíte. Ideálne pomocou hubky. Následne vaňu a umývadlo opláchnite vodou a zmyte nečistoty.

136163.jpg (87 KB)

Upchatý odpad

Neustále upchaté odpady pri kúpeľňovom umývadle, vani aj sprchovacom kúte vyčistíte ľahko pomocou octu a jedlej sódy. Ocot navyše minimalizuje zápach vzniknutý v odpadovom potrubí. Zmes jedlej sódy a octu nalejte do upchatého odpadu alebo nasypte 200 g jedlej sódy priamo do sifónu a zalejte asi 500 ml octu. Nechajte 15 min pôsobiť, následne prepláchnite horúcou vodou. Pre vyššiu účinnosť celý proces ešte raz zopakujte.

SK.png (82 KB)

Vodovodné batérie

S vodným kameňom si poradí citrónová šťava. Naneste niekoľko kvapiek na batériu a nechajte asi 10 min pôsobiť. Následne zmyte teplou vodou. K dokonalému lesku pomôže hladká múka. Kohútik zľahka posypte hladkou múkou a pomocou navlhčenej bavlnenej handričky vyleštite a usušte. Vodovodný kohútik bude hneď ako nový.

hands-in-pink-gloves-washing-a-washbasin-with-a-sponge.jpg (226 KB)

Zrkadlo

Rýchlo prírodný čistiaci prostriedok si môžete vyrobiť zo zmesi octu či citrónovej šťavy a vody. Využite starý rozprašovač a zmiešajte asi 0,5 l vody ,50 ml octu a 20 ml čistého liehu. Tento roztok vám vydrží v skrinke aj niekoľko týždňov. Ak hľadáte iba jednorazovú pomoc, zmiešajte vodu a citrónovú šťavu. Aplikujte na kúpeľňové zrkadlo a vyleštite suchou papierovou či bavlnenou handričkou.

136164i.jpg (122 KB)

Práčka

Doprajte práčke pravidelnú očistu. Do bubna práčky nalejte 1 l octu a sáčok jedlej sódy. Zapnite program na minimálnu teplotu 60 °C, ideálne na vyvárku. Môžete tiež rozpustiť asi 300 g jedlej sódy s vlažnou vodou a naliať do priehradky určenej pre aviváž. Po dokončení očistného pracieho programu práčku prepláchnite vodou. Nezabudnite umyť všetky časti a nechať riadne vyschnúť.

Obklady a dlažba

Ocot, prvá pomoc pri upratovaní kúpeľne. Jej silu využijete aj pri starostlivosti o obklady a dlažbu. Zmes octu a vody 1:1 dobre premiešajte a začnite s upratovaním. Na väčšej časti postačí huba, zatiaľ čo na škáry použite kefku na zuby. Následne opláchnite vodou. Do roztoku môžete pridať pár kvapiek vonného oleja.

Zdieľať článok na:

Komentár

Vložiť komentár

Terezia Šuranská: čistiace prostriedky 3.8.2022
Ja napríklad nakupujem len z roin.sk všetko, aj čistenie do kupelne. Maju tam aj eco veci, pokial nechcete použiť chémiu.
Výhodná doprava

na všetok tovar

Vlastná doprava

Zavezieme až k Vám

Vrátenie tovaru

až do 14 dní

Novinky každý mesiac

pridávame pekný nábytok