DOPRAVA a VÝNOS nábytku ZADARMO na objednávky vytvorené od 10. do 21.4. na VŠETKO | Nakupujte TERAZ!

Ako zasadiť strom: Jednoduchý postup

Markéta Etrychová
1.3.2022

Stromy sú zásadnou súčasťou našej planéty. Spoločne s ďalšími organizmami a vodnými plochami vytvára najzložitejšie ekosystémy, aké doteraz poznáme. Najdôležitejšou funkciou lesa je bezpochyby produkcia kyslíka. Popri produkcii dreva – obnoviteľné suroviny, plní aj funkcie klimatické, biologické, protipovodňové, ale aj rekreačné. Stromy poskytujú tieň, útočisko pre zvieratá alebo znižujú teplotu

Ako zasadiť strom: Jednoduchý postup

Viete, že: Vyrastený listnatý strom vyprodukuje počas dňa kyslík až pre 3 osoby na ich dennú spotrebu?

Krytokorenná sadba

Ideálnym obdobím na sadenie stromov je jar alebo jeseň. Od nás ste dostali tzv. krytokorennú sadbu, ktorá nie je tak citlivá na okolité vplyvy. Zaujímavosť v prírode je oveľa vyššia, než pri iných sadobách a v niektorých oblastiach ju možno sadiť počas celého roka. Krytokorenná sadba sa pestuje v špeciálnych sadbovačoch, pod ktorými voľne prúdi vzduch. Jedná sa o tzv. vzduchový vankúš, ktorý zaistí zasychanie prerastajúcich koreňov. Vzniká tzv. strih vzduchom, ktorého výsledkom je hustý koreňový bal bez deformácií.

sk expedo.jpg (32 KB)

Ako zasadiť strom v 9 bodoch

 

1. Zvoľte vhodné miesto 

Pre zasadenie stromčeka vyberte miesto, kde bude môcť rásť ďalších niekoľko rokov. Dub aj douglasky sú veľmi prispôsobiví na okolité podmienky, najlepšie sa im však darí vo vlhkých pôdach. Douglaska patrí medzi najhojnejšie vysádzané dreviny v lesoch, oba druhy sa však hodia aj do záhrady.

 

2. Uistite sa, či nepotrebujete na vysadenie povolenie

Stromček vysaďte najlepšie na vlastnú záhradu, kde ho môžete kontrolovať a radovať sa z jeho rastu. Mimo vlastnú záhradu však buďte obozretní. Strom nesmiete vsádzať na cudzom pozemku, pokiaľ nemáte súhlas majiteľa. Môžete však vysadiť strom na pozemok mesta alebo obce po predchádzajúcom dohovore a povolení. V takom prípade si zistite na príslušnom obecnom úrade možnosti na zasadenie.

                           

 

3. Zasadenie by malo prebehnút maximálne do 1 týždňa od doručenia

Akonáhle Vám Expedo vodič doručí stromček, odporúčame ho čo najskôr zasadiť. V medzičase uložte stromček do chladu a tieňa. Chráňte ho však pred ostrým slnkom a mrazom.

 

4. Pripravte si stromček, rýľ a vodu na zaliatie

Všetko máte zaistené a chystáte sa na samotnú výsadbu? Pripravte si potrebné veci - rýľ alebo lopatku, vodu na zaliatie, rukavice.

 

5. Vykopte jamu

Jama pre stromček nemusí byť príliš hlboká. Ideálne hlbokú na výšku koreňového balu a 5x širšiu, než je jeho priemer. Zemina by mala zakrývať celý koreňový bal. Pokiaľ máte možnosť na dno jamy môžete nasypať kompost.

planting tree son and father.jpg (120 KB)

6. Usadenie stromčeka

Sadenicu očistite od obalu a usaďte ju do jamy. Stromček musí stáť rovno. Ak bude treba použite drevenú palicu, ktorý bude stromčeku v prvých niekoľkých mesiacoch oporou.

 

7. Zasypte jamu

Po vložení sadenice stromčeka začnite jamu zasypávať a ľahko ušľapávať, aby korene priľnuli k pôde. Všetky korene musia byť skryté pod hlinou. Hornú vrstvu zeminy nechajte nakyprenú.

 

8. Zaliatie

Hornú nakyprenú vrstvu zeminy zalejte s dostatočným množstvom vody. Všeobecne sa udáva cca 3 l vody na 15 cm stromu. Pokiaľ sa po zaliatí odplaví časť zeminy, nebojte sa jej dosypať. Vhodnou variantou je aj mulčovacia kôra.

 

9. Následná starostlivosť

Počas nasledujúcich dní môžete stromček kontrolovať a primerane zalievať. Na záhrade ho môžete opatriť pletivovým obalom, ktorý ho ochráni pred zverou.

caring about tree girl.jpg (256 KB)

Zdieľať článok na:

Komentár

Vložiť komentár

Pre tento článok zatiaľ neboli pridané žiadne komentáre.

Výhodná doprava

na všetok tovar

Vlastná doprava

Zavezieme až k Vám

Vrátenie tovaru

až do 14 dní

Novinky každý mesiac

pridávame pekný nábytok