DOPRAVA a VÝNOS nábytku ZADARMO na objednávky vytvorené od 10. do 21.4. na VŠETKO | Nakupujte TERAZ!

Aký herný stôl a stoličku vybrať?

Markéta Etrychová
21.4.2022

Gaming desk alebo herný stôl je nepostrádateľným pomocníkom pre milovníkov počítačových hier. Dôležitú úlohu zohráva aj stolička, ktorá musí zabezpečiť pohodlie aj počas dlhého sedenia. Viete, v čom sa líši herný stôl od toho klasického? Vybrali sme pre vás niekoľko tipov.

Aký herný stôl a stoličku vybrať?

Čo je herný stôl?

Gamingový alebo počítačový herný stôl je určený pre dychtivých hráčov počítačových hier. Výhodou herného stola je jeho veľkosť. Svojím tvarom aj rozmerom zaručuje dokonalú organizáciu miesta a herného príslušenstva. Nemenej dôležitým parametrom je výška stola. Vhodné sú alternatívy s nastaviteľnou výškou, vďaka čomu môžete prispôsobit stôl k vašim individuálnym požiadavkám.

Herné stoly sú navyše veľmi praktické. Často sú vybavené LED páskami s farebným spektrom svetla, háčikom pre slúchadlá, priestorom pre viac klávesníc alebo krytkou na káble. Typický dizajn robí z herného stola neprehliadnuteľný prvok miestnosti.

130308.jpg (104 KB)

Aký herný stôl vybrať?

Pred výberom si zmerajte priestor, kam chcete stôl umiestniť. Ak chcete mať niekoľko monitorov, klávesníc a ďalšie nevyhnutnosti, zvoľte stôl rozmerovo väčší.

Pokiaľ nie ste limitovaní priestorom, odporúčame vybrať dostatočne priestranný stôl, ideálne 160 x 80 cm. Do menších miestností zvoľte úspornejšie rozmery napr. 120 x 60 cm alebo 135 x 65 cm. Ďalšou možnosťou sú rohové stoly, ktorých súčasťou môžu byť nástavce v podobe políc.

Špeciálne herné stoly musia mať otvory na káble v rôznych častiach stola. Častými doplnkami sú spomínané farebné LED pásky, USB huby či držiaky na uloženie headsetu alebo nápoja.

Myslite aj na výšku stola. Všeobecne sa udáva výška 70 cm pre mužov a o 5 cm menej pre ženy. Odporúčame však herné stoly s nastaviteľnou výškou, ktorá sa prispôsobí telesným rozmerom a potrebám hráča.

214487.jpg (178 KB)

Herné kreslo alebo kancelárska stolička?

Pri hraní hier nevydržíte dlhšie ako 4 hodiny, potom vám postačí klasická kancelárska stolička. Ak sa však čas sedenia pri počítači blíži 8 hodinám, alebo 8 hodín prekročuje, potom zvoľte herné kreslo.

Herné kreslo

Už na prvý pohľad spozná každý lajk, že je herné kreslo designovo odlišné. Často je vzhľad inšpirovaný populárnymi videohrami alebo hernými témami. Herné kreslo vyniká mnohými funkciami, ergonomickým dizajnom a farebnými variáciami.

Hlavným rozdielom je polohovateľnosť a nastaviteľnosť kresla počas hrania. Kreslá vám umožnia niekoľkohodinové hranie v rôznych polohách, vrátane tej skoro v ľahu. Herné kreslá bývajú vybavené aj špeciálnym odnímateľným vankúšikom pod krk, ktorý zabezpečí vysoké pohodlie pre krčnú chrbticu.

Kancelárska stolička

Všeobecne sa dá povedať, že kancelárske stoličky sú vhodné na sedenie do 8 hodín. Súčasťou stoličky pre osemhodinové sedenie by mala byť nastaviteľná opierka chrbta a výškovo nastaviteľné podrúčky. Kvalitná kancelárska stolička udrží vaše telo vo vzpriamenej polohe, tu nie je požadované odľahnutie ako pri herných kreslách.

Ďalšími rozdielnosťami sú farby a polstrovanie. Kancelárske stoličky sú v jemnejších farbách a opierky chrbta i sedáky bývajú potiahnuté vzdušným a mäkkým materiálom bez výrazného polstrovania. Stolička musí spĺňať aspoň základnú ergonómiu a súčasťou by mala byť opierka pre hlavu.

ODPORÚČAME: Zaujíma vás, ako vybrať kancelársku stoličku? Prečítajte si článok na našom blogu.

226845.jpg (124 KB)

Pravidlá správneho sedenia

  • Vzpriamené držanie tela, zadok sa dotýka operadla
  • Bedrová časť chrbta je opretá o operadlo
  • Lýtko so stehnom zvierajú pravý uhol
  • Medzi koncom sedadla a podkolennou jamkou je 5 cm
  • Lakte sú vo výške dosky stola, zvierajú pravý uhol
  • Vzdialenosť monitora od očí je 50 – 70 cm
  • Oči sú vo výške horného okraja monitora
  • Pravidelné preťahovanie je podmienkou
Zdieľať článok na:

Komentár

Vložiť komentár

Pre tento článok zatiaľ neboli pridané žiadne komentáre.

Výhodná doprava

na všetok tovar

Vlastná doprava

Zavezieme až k Vám

Vrátenie tovaru

až do 14 dní

Novinky každý mesiac

pridávame pekný nábytok