15% zľava na všetok nábytok s kódom EXPEDO15

Bývanie v škandinávskom štýle: Kde hrajú prírodné materiály a svetlé farby

Lucie Javůrková
25.3.2021

Bývanie v škandinávskom štýle sa teší obľube v rodinách i študentských bytoch. Trend pochádza zo Švédska, ktorý je doplnený a inšpirovaný dánskym a fínskym štýlom.

 

Bývanie v škandinávskom štýle: Kde hrajú prírodné materiály a svetlé farby

Ľudia v Škandinávii potrebujú dostatok tepla, svetla a pohodlie v mrazivých dňoch. Preto je severský štýl bývania charakteristický prírodným nádychom - svetlými farbami a drevenými kovovými, kamennými doplnkami.

 

Vzdušný priestor     

             Aby miestnosť mala severský nádych, je potreba zachovať svetlé steny, veľké okná najlepšie bez záclon, aby prenikalo čo najviac svetla. V menej presklených miestnostiach možno prirodzené svetlo nahradiť svietidlami, vysokými lampami. Zároveň budú slúžiť ako užitočné doplnky do prázdnych priestorov.

             Tmavé alebo malé priestory skvele presvetlí drevená podlaha v popolavých farbách. Niekto si obľúbi drevené parkety, iný preferuje masívnu podlahu vo svetlo šedej, tmavej či bielej farbe.

minh-pham-OtXADkUh3-I-unsplash.jpg (133 KB)

Škandinávska obývačka

            Ako už bolo spomenuté, ľudia zo Škandinávie majú blízky vzťah k prírode. Preto by v obývacej izbe nemali chýbať izbové rastliny. Veľmi populárne sú ručne vyrobené závesné držiaky na kvetináče, ktoré dodajú miestnosti pocit sviežosti a zelene. Namiesto držiakov sa tiež používajú stojany, police a drevené regály. Regály sú praktické pre svoj úložný priestor, kam ľahko uschováte knižky, sviečky a ďalšie maličkosti.

            V obývacej izbe škandinávskeho štýlu nesmie chýbať sedacia súprava či kreslá neutrálnej alebo výraznej farby podľa Vášho uváženia. Konferenčný stolík z kovu alebo betónu dodáva elegantnú pestrosť. Vázy a vankúše v pastelových farbách podporí vzhľad celého interiéru.

plant-2628551__340.jpg (24 KB)         pexels-huy-phan-2826787.jpg (390 KB)

devon-janse-van-rensburg-QPIufwzV9Hw-unsplash.jpg (258 KB)

Severská jednoduchosť v spálni

             Severský štýl charakterizujú slová ako útulnosť, jednoduchosť a čistota. V spálni by nemala chýbať posteľ z dreva,z kovu alebo rôznych prírodných materiálov s vysokým mohutným čelom. Koberec menšieho rozmeru zútulnia celú miestnosť. Severania používajú vzorované, farebné s ornamentmi a abstrakciami, a preto by mal dodávať jemnú pestrosť. Neodmysliteľnou súčasťou sú úložné priestory v podobe políc, komôd alebo nočných stolíkov.

sonnie-hiles-DhFHtkECn7Q-unsplash.jpg (570 KB) veronika-jorjobert-Kc8VsOPj4cY-unsplash.jpg (506 KB)  pexels-cottonbro-5853195.jpg (102 KB)

 

DOPORUČUJEME: Škandinávsky interiér sa opticky zväčší a prevzdušní zrkadlami. Niekoľko druhov a veľkostí zrkadiel nájdete aj v našej ponuke.

Zdieľať článok na:

Komentár

Vložiť komentár

Pre tento článok zatiaľ neboli pridané žiadne komentáre.

Výhodná doprava

na všetok tovar

Vlastná doprava

Zavezieme až k Vám

Vrátenie tovaru

až do 14 dní

Novinky každý mesiac

pridávame pekný nábytok