15% zľava na všetok nábytok s kódom EXPEDO15

Čarodejnica: Renovácia nábytku svojpomocne alebo žiadne pálenie toho starého

Dodajte starému nábytku druhý dych. Zrenovujte skriňu po babičke, komodu alebo ďalší nábytok z masívneho dreva svojpomocne. Prinášame vám jednoduchý postup na renováciu nábytku. Nie je dôvod staré kúsky páliť na filipojakubskú noc čiže čarodejnice.

Čarodejnica: Renovácia nábytku svojpomocne alebo žiadne pálenie toho starého

Prečo renovovať starý nábytok?

 

Starý nábytok z masívneho dreva má svoje čaro a môže vám slúžiť ešte pekných pár desiatok rokov. Zrenovujte obľúbenú skriňu, truhlu alebo jedálenský set z chalupy. Vďaka renovácii získate originálny kúsok, ktorý sa stane dominantou interiéru. Nielenže vdýchnete nábytku druhý život, ale navyše aj niečo ušetríte. Na renováciu budete potrebovať brúsny papier, farbu či lak, tmel a šikovné ruky.

Renovácia starého nábytku svojpomocne krok za krokom

Vyčistite nábytok

Najskôr starý nábytok dôkladne vyčistite. Odstráňte všetky škvrny, nečistoty a ďalšie povrchové nedokonalosti. Môžete použiť klasické žlčové mydlo a vodu alebo vhodný čistiaci roztok na povrch nábytku.

Nábytok zbrúste

Po vyčistení nechajte nábytok vyschnúť, potom ho prebrúste jemným brúsnym papierom. Ten odstráni všetky nedokonalosti, škrabance a vytvorí hladký povrch pre vhodný na lakovanie či morenie. Pri väčších kusoch nábytku ako sú šatníkové skrine alebo postele použite elektrickú brúsku.

Tmelovanie nedokonalostí

Pokiaľ sú v nábytku alebo starých dverách diery, praskliny alebo medzery medzi jednotlivými doskami, musíte ich tzv. zakytovať. Tmel si môžete vytvoriť zmiešaním jemných pilín a syntetickej živice, ideálne riešenie pre prípad, že povrchová úprava bude bezfarebný lak. Pokiaľ viete, že nábytok budete natierať farbou, nedokonalosti zakytujte klasickým tmelom, ktorý kúpite v každom obchode pre domácich majstrov. Oba varianty je nutné zabrúsiť brúskou a dohladiť brúsnym papierom.

Výber povrchovej úpravy

Rozhodnite sa, akú povrchovú úpravu budete na povrch aplikovať. Môžete ho natrieť lakom, farbou alebo moridlom. Vždy vyberajte farby, laky aj moridlá určené na drevo. Moridlá sa často používajú na prefarbenie dreva do požadovaného odtieňa pred aplikáciou bezfarebného laku.

Aplikácia povrchovej úpravy

Na nábytok naneste zvolenú povrchovú úpravu. Pokiaľ natierate, použite štetec či striekaciu pištoľ. Moridlá nanášajte mäkkým štetcom alebo valčekom. Povrchovú úpravu nanášajte v tenkých, rovnomerných vrstvách a pred nanesením ďalšej vrstvy nechajte každú vrstvu zaschnúť. Vždy postupujte v smere vlákien dreva. Nános musí byť rovnomerný.

fitting of old furniture.png (1.70 MB)

Montáž kovania

Poškodené kovanie je nutné vymeniť za nové. Pôvodné zachované kovanie skúste očistiť riedidlom a natrieť farbou na kov. Nábytok, ale aj staré dvere získajú nový vzhľad za použitia pôvodných doplnkov.

Čalúnenie nábytku

U starého čalúneného nábytku zvážte jeho prečalúnenie. To je však o niečo náročnejšie ako iné renovačné úlohy, ale môže to úplne zmeniť vzhľad vášho nábytku. Vyberte si látku, ktorá doplní novú povrchovú úpravu. Pokiaľ si sami netrúfate na prečalúnenie, prenechajte to šikovnej krajčírke či inému odborníkovi.

Zdieľať článok na:

Komentár

Vložiť komentár

Pre tento článok zatiaľ neboli pridané žiadne komentáre.

Výhodná doprava

na všetok tovar

Vlastná doprava

Zavezieme až k Vám

Vrátenie tovaru

až do 14 dní

Novinky každý mesiac

pridávame pekný nábytok