Zľavové šialenstvo 50% na VŠETKO + navyše DOPRAVA a VÝNOS nábytku ZADARMO na každú objednávku vytvorenú od 23.4.

Detská izba pre bábätko: 3 + 1 tip

Na očakávaný príchod bábätka chcete byť dokonale pripravení? Verte, že bábätko v prvých mesiacoch života nie je nijako náročné. Môžete sa však pripraviť aj na nadchádzajúce batoľacie roky. Zariaďte detskú izbičku pre bábätko správne. Prinášame vám niekoľko tipov, ako na to.

 

Detská izba pre bábätko: 3 + 1 tip

Praktický nábytok

Deti milujú malé priestory. Predovšetkým bábätká sú zvyknuté od mamičky na skromný priestor, kde sa cítia v bezpečí. Práve preto sa môžu aj v detskej postieľke cítiť nepríjemne. Vhodnou alternatívou môže byť kolíska alebo Mojžišov kôš. Ideálny a praktický kúsok pre tých najmenších.

Po niekoľkých mesiacoch už je možné priestorovo úsporné kolísky a košíky nahradiť klasickou postieľkou. Tú dieťa bude využívať ďalších niekoľko rokov. Myslite na to dopredu a zamerajte sa na vzhľad, ale aj funkčnosť a umiestnenie. Nevhodným, ale často využívaným miestom je priestor pod oknom. Tu môže narušovať spánok hneď niekoľko faktorov ako je svetlo alebo prievan. Zvoľte radšej pokojné miesto ďalej od okna.

Postieľka by mala mať zaoblené hrany, aby sa o ne dieťa neporanilo. Siahnite tiež po kvalitnom matraci a rošte. Všeobecne sa odporúčajú skôr matrace s vyššou tuhosťou. Musí sa prispôsobiť veku i váhe dieťaťa, byť ľahko udržiavateľná a najlepšie aj antialergická. Matrac je možné doplniť o tzv. chránič matraca, ktorý zabráni premočeniu.

baby bed.jpg (146 KB)

Na prvých niekoľko mesiacov budete potrebovať prebaľovací pult. Pokiaľ zháňate lacnejšiu náhradu, trh ponúka širokú škálu podložiek, ktoré umiestnite na komodu, posteľ alebo ďalší nábytok v miestnosti. Súčasťou prebaľovacích pultov musí byť ochranný mantinel, ktorý zabráni možnému pádu bábätka.

Minimalistický dizajn

Výberom minimalisticky ladeného nábytku zaručíte možnosť použitia aj vo vyššom veku dieťaťa. Detské skrine, komody alebo úložné boxy môžu dieťaťu poslúžiť až do puberty. Nič nepokazíte jemnými farbami s prírodným dekorom duba. Výraznejšie tóny môžete aplikovať na doplnky alebo stenu detskej izby.

Koberce sú obľúbeným prvkom miestnosti. Pocitovo zahrejú, ale nie sú príliš praktické. Ťažko sa o ne stará. Ak chcete detskú izbu doplniť o koberec, vyberte ten kusový s jemným vzorom, môžete zvoliť aj jednofarebnú, ktorú zladíte s nábytkom.

Pre tých najmenších odporúčame špeciálne podložky alebo penové puzzle. Jedná sa o príjemnejšiu a mäkšiu alternatívu koberca. Nespáli si kolená a vznikne skvelé miesto na hru alebo učenie. Niektoré podložky sú opatrené zvieratkami, písmenami alebo číslicami.

Farebnosť

S farbičkami sa držte skôr pri zemi, predovšetkým v izbe bábätka. Divoké a príliš sýte farby môžu narušovať spánok, deti môžu byť nepokojné či plačivé. Výraznejšie farby použite na malé doplnky ako textílie, nebesá alebo dekoračné vankúšiky.

girls pink bed.jpg (105 KB)

U novorodencov siahnite po jemných zemitých tónoch. Môžete farbami vyjadriť aj pohlavie dieťaťa, vždy s určitou striedmosťou. Nič nepreháňajte. Staroružová je skvelá do izbičiek pre dievčatá, zatiaľ čo odtieň modrej Baby Blue či Ice Blue je perfektný do izby chlapcov.

Osvetlenie

Bábätká sú veľmi citlivé na ostré svetlo a jeho množstvo. Až po 2 týždňoch si zrenice začínajú zvykať na zmeny odtieňov svetla a tmy. Do tej doby majú zrenice zúžené, aby obmedzili priame svetlo, ktoré prúdi do očí.

white baby bed.jpg (54 KB)

Klasické stropné svietidlá sú v detskej izbe sú sice nutnosťou, ale často je z nich svetlo príliš ostré a biele. Bábätkám požívajte radšej špeciálne lampičky, ktoré sú zatienené a svetlo je teplé a hrejivé. Tento tón svetla vzbudzuje v bábätku bezpečie. Lampička nesmie svietiť priamo do tváre. Môžete ju inštalovať do vzdialenejšieho rohu miestnosti, vďaka čomu bude vznikať iba jemné svietenie.

Zdieľať článok na:

Komentár

Vložiť komentár

Pre tento článok zatiaľ neboli pridané žiadne komentáre.

Výhodná doprava

na všetok tovar

Vlastná doprava

Zavezieme až k Vám

Vrátenie tovaru

až do 14 dní

Novinky každý mesiac

pridávame pekný nábytok