Domáci vaječný likér ako darček na Vianoce
Čas Vianoc sa nezadržateľne blíži a s ním spojené vymýšľanie darčekov pre našich najbližších. Nie nadarmo sa hovorí, že vlastnoručne vyrobeným darčekom urobíme najväčšiu radosť. Poďte si s nami pripraviť domáci vaječný likér, ktorý sa skvele hodí ako vianočný darček, ale svoje využitie nájde aj pri príprave cukroviniek.

Vaječný likér
Vaječný likér alebo „vaječniak“ sa tradične podáva počas vianočného obdobia. Servíruje sa chladený, dá sa však pridať aj do horúcich nápojov, ako je napríklad bombardino, či alžírska káva. Uplatnenie nájde aj počas prípravy cukroví (včelie úle).
Doba prípravy: 40 minút
Množstvo: 1 liter
Suroviny:
- 250 ml nesladeného kondenzovaného mlieka
- 250 ml plnotučného mlieka
- 250 ml smotany na šľahanie (33%)
- 1 ks vanilkového struku
- 250 g cukor krupica
- 5 ks žĺtkov
- 200-300 ml rumu (podľa chuti)
Postup:
Žĺtky s cukrom pomocou ručného šľahača vyšľaháme do nadýchanej peny svetlej farby. Následne pridáme smotanu, mlieko, kondenzované mlieko a semienka z vanilkového struku.
Zmes prelejeme do hrnca a za stáleho miešania pomaly privedieme do varu. Akonáhle docielime hustotu, ktorá bude pripomínať redší puding, odstavíme hrniec z platne a necháme vychladnúť.
Na záver vmiešame rum podľa chuti. Hotový likér prelejeme do dôkladne umytých sklenených fliaš, v ktorých necháme vaječniak vychladnúť.
Pre slávnostnejší vzhľad môžeme fľašu ozdobiť dekoratívnou mašľou, ceduľkou s venovaním a smrekovou vetvičkou. Takto pripravený likér Vám v chladničke vydrží až mesiac, ale spravidla mizne oveľa rýchlejšie.
Tipy:
Čo robiť, keď je po vychladení likér príliš hustý? Na vyriešenie problému vám postačí priliať viac rumu.
Pre tento článok zatiaľ neboli pridané žiadne komentáre.