15% zľava na všetok nábytok s kódom EXPEDO15

Feng Shui: Viete, aké farby vybrať do interiéru?

Markéta Etrychová
23.6.2021

Hoci si to väčšina z nás neuvedomuje, farby v interiéri hrajú obrovskú úlohu. Podvedome pôsobí na psychické aj fyzické zdravie. Niektoré tóny podporujú harmóniu a vyrovnanosť, iné podnecujú impulzivitu a agresivitu. Tradičné čínske učenie Feng Shui úzko súvisí so základnými živlami, od ktorých sa odvíja samotný výber farieb.

Feng Shui: Viete, aké farby vybrať do interiéru?

Feng Shui

Tradičné čínske učenie siaha svojimi koreňmi do hlbokej histórie starej viac ako 3 500 rokov. Feng Shui možno doslovne vyložiť ako vietor a voda. Hlavným cieľom je navodiť rovnováhu okolo nás. Správne nastavené a fungujúce Feng Shui by malo pozitívne ovplyvniť úrodu, spokojný život a súzvuk s prírodou. Dnes sa využíva ako symbol harmónie a pozitívnej energie v obytných priestoroch.

V znamení prírody

Jedným zo základných princípov Feng Shui je 5 prírodných elementov, ktorými sú drevo, oheň, zem, kov a voda. S menovanými živly sú spojené konkrétne farby, ktoré dodávajú priestoru energiu a určitý náboj. Vzniknuté vibrácie pôsobí na psychiku človeka.

  • Oheň – červená
  • Drevo – modrá, zelená
  • Kov – biela
  • Voda – čierna
  • Zem – žltá

33.jpg (103 KB)

Farby do jednotlivých miestností

Pri výbere farieb, ale aj nábytku myslite na využitie miestnosti.

SPÁLŇA

Do spálne zvoľte skôr jemné a zemité tóny, ktoré podporia tok energie, čím upokojí a podporí plnohodnotný spánok. Vyhnite sa príliš sýtym farbám vyvolávajúce agresivitu. Ideálnou voľbou do spálne sa podľa Feng Shui považuje modrá, šedá, ale aj béžová. Všeobecne sa odporúča neutrálny farebný tón stien, ktorý možno doplniť o výraznejšie doplnky.

OBÝVAČKA

Stredom domácnosti s najväčšou frekvenciou je zaručene obývacia izba. Spoločenská miestnosť, kde sa stretávame s rodinou i priateľmi. Dokonalou voľbou sú teplé odtiene inšpirované elementom krajiny, ktoré udržiavajú vzťahy v rovnováhe. Jedná sa o zemité tóny vychádzajúce zo žltej. Príliš sýte alebo naopak nevýrazné farby môžu porušiť požadovanú rovnováhu.

KUCHYŇA

Podporte chuť k jedlu aj samotnému vareniu farbou stien v kuchyni i jedálni. Podľa čínskeho učenia dobre rozložený kuchár s nutnou dávkou nadšenia a pozitívnou energiou prenesie náladu i do pokrmu. Inšpirujte sa neutrálnym kovom, bielou farbou čistoty a jemnosti. Kreatívne a zábavné varenie podporí sýto červená, ktorá navyše podporuje aj chuť do jedla. Trendom sa štipkou harmónie sú prírodné odtiene v kombinácii vodného živlu - čierne. Chuť potláčajú zelená alebo modrá, preto s týmito farbami radšej šetrite.

KÚPELŇA

Energia vody je podľa tradičného čínskeho umenia spojená so zdravím aj peniazmi. Svetlé farby, najlepšie biela, modrá, prípadne pastelovo zelená nezaťažujú cirkuláciu vodnej energie v kúpeľni. Naopak tmavé a výrazné farby môžu energiu spomaliť alebo úplne zastaviť. Kúpeľňové doplnky laďte do podobných jemných farieb ako samotnú kúpeľňu.

5 elementov podľa tradičnej čínskej medicíny

Elementy vychádzajúce z prírody, tvoria životné realitu a svojím vzájomným prepojením vzniká jedinečná dynamika v našich životoch. Každý prvok vyniká svojou kvalitou a silou. Zmena jedného z nich narúša celkovú rovnováhu. Ide o základný pilier čínskej filozofie, vrátane tej Feng Shui.

22.jpg (85 KB)

Drevo

spojitosť s východom, jarou, ránom a detstvom. Podporuje rast, vývoj, sviežosť, dynamiku či slobodu. Prináša úspech, šťastie, pri nadbytku spôsobuje nesústredenosť.

Oheň

spojitosť s juhom, letom, poludním a mladosťou. Podporuje temperament, vášeň, komunikáciu alebo výkon. Dodáva energiu, pri nadbytku však pôsobí agresívne a necitlivo.

Zem

spojitosť s neskorým letom, popoludním a dospelosťou. Podporuje stabilitu, múdrosť, spravodlivosť i dôveru. Prináša vyrovnanosť a spoľahlivosť, pri nadbytku vedie k nedôvere.

Kov

spojitosť s juhom, jeseňou, večerom a zrelosťou. Podporuje stálosť, precíznosť, spravodlivosť aj odstránenie nepotrebných vecí. Prináša komfort, hojnosť, naopak pri nadbytku vedie ku smútku a bezohľadnosti.

Voda

spojitosť so severom, zimou, nocí a starobou. Podporuje čistotu, obnovu, zmysel života a vnútorné hodnoty. Prináša pokoj, vyrovnanosť a krásu, naopak pri nadbytku vedie k strachu až letargiu.

Zdieľať článok na:

Komentár

Vložiť komentár

Pre tento článok zatiaľ neboli pridané žiadne komentáre.

Výhodná doprava

na všetok tovar

Vlastná doprava

Zavezieme až k Vám

Vrátenie tovaru

až do 14 dní

Novinky každý mesiac

pridávame pekný nábytok