Zľavové šialenstvo 50% na VŠETKO + navyše DOPRAVA a VÝNOS nábytku ZADARMO na každú objednávku vytvorenú od 23.4.

Jedáleň vo vidieckom štyle

Tradičné materiály, chalupárčenie a vidiek symbolizujú vidiecky štýl. Jeho optimizmus a kúzlo si podmania každého. Jedinečný priestor, z ktorého sála teplo domova môžete mať raz dva. Poradíme Vám niekoľko tipov, ako na jedáleň vo vidieckom štýle. Inšpiráciu hľadajte v babičkinej kuchyni.

Jedáleň vo vidieckom štyle

Znaky vidieckého štýlu

Vidiecky štýl vznikol v domácnostiach poľnohospodárov a roľníkov, ktorí potrebovali predovšetkým funkčné domovy. Každý kus nábytku aj doplnok mal svoje miesto a praktické využitie. Nábytok, keramický riad a ďalšie nevyhnutnosti boli často ručne vyrábané a odovzdávané z generácie na generáciu.

Charakteristické znaky vidieckeho štýlu sú tradície, kvetinové vzory, masívne drevo, štýlové doplnky a praktickosť. Vidiecky alebo rustikálny štýl je romantický a prívetivý. Zahŕňa predovšetkým prírodné odtiene. Béžová, hnedá alebo šedá nesmie vo vidieckom interiéri chýbať.

Priestory sú plné doplnkov, ktoré si pamätáte z babičkinej chalúpky alebo bytu. Štýl inšpirovaný vidiekom totiž skvele zapadne aj do panelákového bytu. Inšpirovať sa môžete vidieckym štýlom z Francúzska, Anglicka, Ameriky, ale aj Slovenska.

Inšpirované vidiekom

Návrat k prírodným materiálom, v prípade vidieckeho štýlu sa jedná predovšetkým o masív, kov, sklo, ale aj kožu alebo pálené tehly. Podlahy zdobia opracované masívne dosky a na stropoch nájdete pevné drevené trámy. Trámy môžu byť ošetrené iba lakom alebo farbou v neutrálnom odtieni.

Nezvyčajné nie sú ani prirodzené steny z tehál. Jednu stenu nechajte bez ďalších úprav, iba rýdze z pálených tehál. Existujú rôzne náhrady v podobe dlaždíc alebo tapiet. Ostatné múry nechajte čisté biele. Tradičné svetlé omietky vytvárajú skvelý kontrast s masívnou podlahou a stropnými trámami.

country style dinnig room.jpg (103 KB)

Praktické materiály

Vidiecke interiéry sú plné masívneho dreva. Masív symbolizuje obnoviteľnosť, ekológiu aj súzvuk s prírodou. Práve preto v domácnostiach nesmie chýbať nábytok z masívneho dreva. Najmä jedálenské stoličky a stoly. Masívne drevo vyniká trvanlivosťou, nadčasovým a typickým štruktúrovaným vzhľadom. Viditeľné roky dreva a jemná vôňa podčiarkujú harmonickú atmosféru v dome.

 

Keramika je úzko spojená s vidieckym štýlom. Plní funkciu estetickú, ale aj praktickú. Keramické misky, džbány alebo vázy ozdobia kuchyňu, využijete ich aj počas stolovania. Siahnuť môžete po klasickej jednofarebnej keramike alebo maľovaných kúskoch.

Vidiecké stolovanie

Prestrite štýlovo. Inšpirujte sa vidiekom. Masívny jedálenský stôl ozdobte bavlneným či ľanovým obrusom s jemnými prúžkami. Do keramickej maľovanej vázy uprostred stola umiestnite čerstvé lúčne kvety alebo sušené levandule.

Keramické taniere doplňte o látkový obrúsok a malú prírodnú dekoráciu alebo kytičku. Prírodné prestieranie nesmie na stole vo vidieckom štýle chýbať. V prírode inšpirované farby kombinujte s tmavomodrou alebo staroružovou.

Jedálne často zdobia masívne drevené stoly, stoličky a klasické lavice. Vkusným elementom sú v týchto prípadoch kožušiny alebo mäkké nadýchané podsedáky.

219405.jpg (121 KB)

Folklórné vzory a motívy

Folklórne motívy aplikujte na keramiku a textilné doplnky. Aj tu dbajte na striedmosť a určitú jednoduchosť. Vázy a kvetináče s folklórnym motívom vyplňte bylinkami, čerstvými či sušenými kvetmi.

Slovácke ornamenty a ľudové motívy vpustite do kuchyne v podobe keramických obkladov. Obľúbené sú klasické jemné prúžky, drobné kvety alebo štvorce.

country.jpg (125 KB)

Zariaďte si jedáleň štýlovo, inšpiráciu hľadajte vo vidieckych stavbách alebo na povale u babičky. Vneste do jedálne potrebnú dávku hravosti. V starých domoch a chalupách prebuďte génius loci.

Zdieľať článok na:

Komentár

Vložiť komentár

Pre tento článok zatiaľ neboli pridané žiadne komentáre.

Výhodná doprava

na všetok tovar

Vlastná doprava

Zavezieme až k Vám

Vrátenie tovaru

až do 14 dní

Novinky každý mesiac

pridávame pekný nábytok