Zľavové šialenstvo 50% na VŠETKO + navyše DOPRAVA a VÝNOS nábytku ZADARMO na každú objednávku vytvorenú od 23.4.

Kam môžem stromček zasadiť?

Markéta Etrychová
1.3.2022

Stromy sú pre našu krajinu zásadné, produkujú kyslík, drevo, tieň a mnoho ďalšieho. Zasaďte stromček spoločne s nami, staňte sa súčasťou projektu na udržateľnosť. Lámete si hlavu, kam stromček umiestniť? Poradíme Vám niekoľko tipov a vysvetlíme možné úskalia. Platia určité pravidlá pre výsadbu stromov v mestách aj obciach, ale aj na vlastnej záhrade. Prejdeme si niekoľko možných variantov.

Kam môžem stromček zasadiť?

Vlastná záhrada či les

Aj pre výsadbu stromov na vlastnej záhrade platia určité pravidlá. Dôležité je predchádzať možným susedským sporom. Všeobecne sa udáva, že pokiaľ výška stromu nepresiahne 3 m, potom je možné strom zasadiť 1,5 metra od hranice pozemku. Ak bude výška stromu nad 3 m, hranica sa posúva na 3 m od hranice pozemku. Neplatí to pre stromy, ktoré tvoria tzv. rozhradu hraníc susedných pozemkov. Rozhrada môže byť plot, múr alebo práve stromy, brázda či potok.

planting granfather.jpg (198 KB)

Súkromný pozemok

Ak sa chystáte vsádzať strom na cudzí pozemok, potom musíte mať povolenie od jeho majiteľa. Či už sa jedná o záhradu, sád alebo les. Môžete sa dohodnúť s osobou alebo spoločnosťou, ktorá pozemok vlastní a určí Vám miesto, kam sa dá strom zasadiť. Aj v tomto prípade platí pravidlo 1,5 m alebo 3 m od hranice susedného pozemku.

sk expedo.jpg (32 KB)

Pozemok mesta alebo obce

Každý obec je zo zákona povinná viesť zoznam pozemkov určených na výsadbu. Obvykle býva tento dokument verejne prístupný, nahliadnuť môžete do plánu ÚSES alebo územného plánu obce. Strom nemožno zasadiť napríklad na mieste, kde vedie vodovodné či plynové potrubie, kanalizácia alebo iné inžinierske siete.

Spojenie s obcou nie je nijako zložité. Kontakt nájdete na webových stránkach obce alebo úrad osobne navštíviť. V niektorých mestách priestory na výsadbu koordinujú organizácie, vo väčšine miest je to však odbor životného prostredia. Veľké rokovania sa týkajú predovšetkým ohľadom výsadby veľkého počtu stromov či zalesnenia mestských lesov.                                             

Vsádzať stromy stojí za to!

tree together.jpg (42 KB)

Zdieľať článok na:

Komentár

Vložiť komentár

Pre tento článok zatiaľ neboli pridané žiadne komentáre.

Výhodná doprava

na všetok tovar

Vlastná doprava

Zavezieme až k Vám

Vrátenie tovaru

až do 14 dní

Novinky každý mesiac

pridávame pekný nábytok