Zľavové šialenstvo 50% na VŠETKO + navyše DOPRAVA a VÝNOS nábytku ZADARMO na každú objednávku vytvorenú od 23.4.

Kam umiestniť posteľ v detskej izbe?

Rozloženie nábytku v detskej izbe je často zamotaná úloha. Zatiaľ čo u rodičov hrajú hlavnú úlohu bezpečnosť a praktickosť, deti sa na svoju izbu pozerajú úplne inými očami. Dobrou správou je, že vyhovieť všetkým nie je zas taký oriešok, ako by sa na prvý pohľad mohlo zdať. Kľúčové je umiestnenie nábytku pozdĺž stien izby. Tak zaistíte dostatočný priestor na hranie a ďalšie aktivity uprostred miestnosti. Pri zariaďovaní izby je však najdôležitejším rozhodnutím výber správnej detskej postele a jej umiestnenie. Viete, ako na to?

Kam umiestniť posteľ v detskej izbe?

Umiestnenie postele v detskej izbe sa riadi niekoľkými zásadami. Dieťa by zo svojej postele malo mať, voľný rozhľad na celú miestnosť, a najmä na dvere do izby. To zaručuje pocit bezpečia, ktorý je pre dieťa najdôležitejšie. Čelo postele by malo byť umiestnené pri stene bez okien. Pravidiel pre umiestnenie detskej postele je ale oveľa viac. Zistite, ktoré sú tie najdôležitejšie.

2 základné pravidlá pri výbere detskej postele

Predtým, než sa pustíme do hľadania ideálneho miesta pre detskú posteľ, je potrebné pozrieť sa na to, ako vôbec takúto posteľ vybrať. Kritérií je veľa, kľúčove sú však tieto dve:

      1. Materiál postele

Odporúčame staviť na klasiku a zaobstarať detskú posteľ z dreva, ideálne z masívu. Pamätajte pritom na to, že všetky hrany nábytku v detskej izbe by mali byť z bezpečnostných dôvodov zaoblené. To platí aj pre posteľ. Kovovému či plastovému nábytku sa radšej vyhnete oblúkom.

SK.png (82 KB)

      2. Kvalitný matrac

Výber matraca je absolútne zásadné. Pri výbere detskej matrace to platí dvojnásobne. Telo dieťaťa je totiž v neustálom vývoji a potrebuje dostatok kvalitnej regenerácie. Tú mu zaistí práve kvalitný matrac v správnej tvrdosti. Tuhosť matraca je však veľmi individuálny parameter. Je teda nevyhnutné, aby si dieťa samo vyskúšalo, čo mu bude najviac vyhovovať.

139060i.jpg (142 KB)

Posteľ máte, ale kam s ňou

Akonáhle ste perfektnú detskú posteľ vybrali, lámete si asi najskôr hlavu s tým, kam ju v pokoji postaviť. Správne umiestnenie postele v detskej izbe je naozaj veľmi dôležité. Rovnako tak je dobré premyslieť aj rozloženie nábytku a bytových doplnkov v jej tesnej blízkosti.

V úvode článku sme túto tému už "načali", teraz sa na neho pozrieme trochu viac do hĺbky. V prvom rade by sme mali pamätať na to, že posteľ musí stáť v najpokojnejšej časti miestnosti. Najvyššie, úplne mimo os dvere-okno. Skrátka na mieste, ktoré dieťaťu poskytne útulné útočisko a rozhľad.

Kam má smerovať hlava dieťaťa pri spaní? Rozhodne nie k dverám! To v dieťati môže vyvolať pocity strachu alebo neistoty. Vhodné nie je ani umiestnenie postele do voľného priestoru. Ako už sme spomínali, čelo lôžka by malo stáť najlepšie pri stene bez okien. Ak sa chcete riadiť svetovými stranami, umiestnite posteľ čelom k západu, východu alebo juhovýchodu.

Okolie postele nesmie pôsobiť chaoticky. Nadbytok hračiek, doplnkov alebo poličiek môže pred spaním pôsobiť rušivo. Pochopiteľne je potrebné myslieť aj na bezpečnosť. V blízkosti postele by sa teda nemali nachádzať žiadne predmety alebo nábytok s ostrými hranami. Najmä pri výbere nočného stolíka je potrebné myslieť aj na tieto detaily.

138925i.jpg (106 KB)

Detaily, ktoré z detskej izby vytvoria raj

Hlavné zásady pri rozvrhnutí detskej izby už poznáte. Rôznych pravidiel však existuje nepreberné množstvo. Vždy záleží na vašich preferenciách a možnostiach, ktoré vám priestor detskej izby ponúka. Avšak niektoré ďalšie tipy by sa vám ešte mohli hodiť:

 

  • Zariadiť dokonalú detská izba pre chlapca a dievča, alebo pre dve deti rôzneho veku a s rozdielnymi záujmami, môže byť doslova nadľudská úloha. Neviete si rady s voľbou najvhodnejšej farby stien a nábytku? Skúste do detskej izby vniesť harmóniu pomocou filozofie feng-šuej.
  • Písací stôl by mal byť v detskej izbe umiestnený v blízkosti okna, čo zaistí dostatok prirodzeného denného svetla. 
  • Voľný priestor je dôležitý, najviac by ho malo byť v strede izby. Vznikol vám v izbe pustý nevyužitý roh? Vytvorte v ňom deťom bunker!
  • Pri zariaďovaní detskej izby voľte skôr prírodné materiály a tlmené farby, ktoré navodzujú pocit pohody a podporujú kvalitný odpočinok. Príliš výrazné farby môžu vzbudzovať nepokoj.
  • Osvetlenie dotvára atmosféru. Do rôznych častí detskej izby preto umiestnite rôzne typy svietidiel. Skvele vám poslúžia stolové a stojacie lampy, dekoratívne ambientné osvetlenie alebo napríklad svetelné reťaze.

 children room.jpg (98 KB)

A to je všetko. Už viete, kam umiestniť posteľ v detskej izbe? Podeľte sa s nami o vaše tipy a skúsenosti pri zariaďovaní detskej izby.

Zdieľať článok na:

Komentár

Vložiť komentár

Pre tento článok zatiaľ neboli pridané žiadne komentáre.

Výhodná doprava

na všetok tovar

Vlastná doprava

Zavezieme až k Vám

Vrátenie tovaru

až do 14 dní

Novinky každý mesiac

pridávame pekný nábytok