DOPRAVA a VÝNOS nábytku ZADARMO na objednávky vytvorené od 10. do 21.4. na VŠETKO | Nakupujte TERAZ!

Lofty: Bývanie a životný štýl

Loftové bývanie vzniklo v 50. – 60. rokoch minulého storočia. V presnom preklade loft znamená podkrovie alebo pôda, ale aj horné otvorené poschodie továrne. Predstavuje bohémske bývanie v pôvodne priemyselných objektoch ako sú staré továrne, vodárenské veže, haly či stanice. Spoznajte veľkopriestorové bývanie zblízka spoločne s nami.

Lofty: Bývanie a životný štýl

Čo je loft?

Lofty pôvodne neboli určené na bývanie. Ich majiteľ prestaval často priemyselný priestor na obývateľný a vzdušný byt. Stretnete sa s loftami v mnohých podobách, najčastejšie ide o priemyselné haly a staré fabriky, výnimkou nie sú ani mlyny, staré pivovary a trafostanice či doky.

Industriálny štýl sprevádza snáď všetky loftové byty. Kovové prvky v kombinácii s čiernou a bielou farbou vnáša loftom charakteristický nádych. Otvorené a do detailu premyslené priestory sú často inšpirované aj pôvodnou podobou a využitím budovy. Staré priemyselné stavby sa počas citlivej rekonštrukcie premenia aj na niekoľko bytových jednotiek.

loft.jpg (74 KB)

Charakteristické znaky loftového bývania

Vysoké stropy, presklené steny alebo neopracované múry. To všetko dokonale charakterizuje bývanie v loftoch. Atypické bývanie je ideálne pre milovníkov nevšedného štýlu bývania. Vysoké stropy a otvorené vzdušné priestory ocenia predovšetkým kreatívne povahy.

Obývacie izby sú obrovské s atribútmi priemyselného prostredia. Súčasťou bývajú kožené priestranné sedacie súpravy a drevené či kovové stolíky a regály. S nábytkom opatrne, dbajte na zachovanie vzdušnosti. Steny ponechajte v pôvodnom dizajne. Na podlahách nájdete betónové stierky a kusové koberce.

Dominantou sú elektrické rozvody, ktoré vedú po povrchu obnažených tehlových múrov. Vo veľkej pracovni nesmú chýbať priestorné oceľové knižnice.

Miesto na spanie nájdete najčastejšie v tzv. spálňovom poschodí. Vlastníci loftov tým využijú priestor na maximum. Vysoký strop rozdelí nižším poschodím, kde vznikne ďalšia miestnosť vo výšinách. Ideálne pre spálňu, pracovňu alebo detskú izbu starších detí.

loft high roof.jpg (82 KB)

Nevýhody loftových bytov

Najväčšou nevýhodou loftových bytov je zlá akustika. Do priestoru často prenikajú hlasné zvuky z okolia. Čo na pôvodné využívanie priestoru nemalo veľký vplyv. Otvorený priestor bez priečok vám nezaistí mnoho súkromia. Lofty sú práve preto obľúbené u slobodných bohémov alebo párov bez detí. Poslednou nevýhodnou je vykurovanie. Únikom tepla sa v týchto pôvodných stavbách nedá stopercentne zamedziť. Neopracované múry a pôvodné okná predsa len nespĺňajú súčasné normy na moderné bývanie.

Zdieľať článok na:

Komentár

Vložiť komentár

Pre tento článok zatiaľ neboli pridané žiadne komentáre.

Výhodná doprava

na všetok tovar

Vlastná doprava

Zavezieme až k Vám

Vrátenie tovaru

až do 14 dní

Novinky každý mesiac

pridávame pekný nábytok