Zľavové šialenstvo 50% na VŠETKO + navyše DOPRAVA a VÝNOS nábytku ZADARMO na každú objednávku vytvorenú od 23.4.

Seďte tak, aby vás nebolel chrbát

Jiří Neužil
21.10.2021

Bolí vás často chrbát? Nie ste v tom sami! S bolesťami chrbtice sa stretol už asi každý z nás. Na vine sú najmä stále bežnejšie sedavé zamestnania, pri ktorých väčšinu pracovnej doby trávime za počítačom. Sedenie v neprirodzenej polohe, skrútená chrbtica, nevhodná stolička, to všetko dáva poriadne zabrať chrbtu aj krčnej chrbtici.

Seďte tak, aby vás nebolel chrbát

Pri príležitosti Svetového dňa chrbtice, ktorý pripadá na 16. októbra, sme pre vás pripravili špeciálny článok, ktorý vám uľaví od bolesti. Pre správne držanie tela je potreba vedieť, ako správne sedieť na stoličke pri počítači, čím sa môžete bolestiam chrbta ľahko vyhnúť. Znie to jednoducho, však? A predsa správne sedenie môže byť občas úplná veda. Preto vám teraz poradíme, ako na zdravé sedenie pri počítači, prečo je výber kancelárskeho nábytku tak dôležitý alebo aká by mala byť správna výška kancelárskej stoličky.

Chcete konečne uľaviť svojmu chrbtu? Potom ste tu správne. Prečítajte si naše užitočné rady a uvidíte, že osvojiť si nové zdravé návyky vôbec nie je také ťažké.

Výber kancelárskeho nábytku môže byť tak trochu veda

Moderná doba posúva dokonca i vývoj dizajnu kancelárskych stolov a stoličiek stále vpred. Variantov je stále viac a vyznať sa v nich nie je žiadna hračka. Napríklad pri pracovných stoloch sú hlavnými parametrami ich výška a taktiež materiál pracovnej dosky. Vyplatí sa investovať do polohovateľného a výškovo nastaviteľného pracovného stola, ktorý sa prispôsobím vašim potrebám. O niečo zložitejšie je to však s pracovnými stoličkami. Donedávna boli pre bežnú kancelársku stoličku trendom podrúčky a vysoké operadlá, ktoré poskytovali telu pevnú oporu. V posledných rokoch sa však ergonómia týchto kresiel odkláňa od statickosti. A keď hovoríme „odkláňa“, myslíme to doslova!

Trendom sú tzv. zdravotné stoličky s výkyvným sedadlom. Koncepcia týchto kancelárskych stoličiek je postavená na fakte, že pre ľudské telo je neprirodzené sedieť celé hodiny alebo dokonca celý deň v rovnakej polohe. Pri takomto sedí môže dôjsť k vážnemu poškodeniu chrbtice, dokonca až k vzniku skoliózy.

Zásadnými parametrami pre kvalitnú a funkčnú pracovnú stoličku sú:

  • pohyblivé čalúnené sedadlo – umožňuje pohyb do všetkých smerov a prispôsobuje sa prirodzenému pohybu panvy
  • podrúčky umiestnené nezávisle od sedadla – tak môžu poskytnúť perfektnú oporu bez ohľadu na sklon sedadla
  • sklopná opierka hlavy – poskytuje oporu a úľavu krčnej chrbtici
  • nastaviteľná výška stoličky – chodidla by mali byť celou plochou opreté o zem

133963.jpg (32 KB)

Nohami pevne na zemi

Výška stoličky, prípadne sedadla, je kľúčovou vlastnosťou zaisťujúcou zdravé sedenie. Jej výber vo veľkej miere závisí na vašej výške a stavbe tela, preto je nákup stoličky veľmi osobitná záležitosť. Pokiaľ teda vaša kancelárska stolička nemá možnosť nastavenia výšky, rozlúčte sa s ňou a začnite hľadať inú, vhodnejšiu pre vaše zdravie.

Výška sedadla pracovnej stoličky by mala byť nastavená tak, aby sa pri sedení vaše chodidlá celou plochou dotýkali podlahy. Kolená by pritom mali zvierať pravý uhol.

Správne držanie tela docielite tak, že sedadlo stoličky a chrbtové operadlo by mali byť nastavené kolmo na seba, v ideálnom prípade pod uhlom 90°, aby ste docielili želaného pohodlia. K tomu vám môžu dopomôcť tiež opierky na nohy, ktoré rozhodne musíte vyskúšať.

Na tieto zásady nezabúdajte ani pri kúpe a nastavovaní pracovnej stoličky pre vaše deti.

139917.jpg (171 KB)

Preťahujte sa a meňte polohy pri sedení

Ako už bolo spomenuté, dlhodobé sedenie v rovnakej polohe je telu neprirodzené a má za následok vznik bolesti. Aby ste tomu predišli, nezabúdajte sa ani pri sedení pravidelne preťahovať. Uvoľníte tak svalstvo stuhnuté od neustáleho sedenia. Nesmieme opomenúť ani ruky, ktoré máte určite unavené od večného ťukania do klávesnice. Skúste si aspoň raz za hodinu pretiahnuť prsty a zápästia, aby ste predišli nepríjemnému brneniu, ktoré môže byť predzvesťou karpálnych tunelov. Ak však preťahovanie nestačí, prechádzka určite pomôže. I pár krokov do bufetu pre kávu dokáže vaše telo osviežiť a zbaviť napätia svalov.

Všetkého veľa škodí, preto nie je správne, aby ste celú pracovnú dobu strávili v jedinej polohe. Nezabúdajte preto na zmeny polohy pri sedení, čas od času povoľte chrbát a pokiaľ chcete predísť napätiu a stuhnutosti chrbta, meňte polohu pri sedení aspoň dvakrát za hodinu.

 

Komfortné sedenie je kľúčom k pohodovému pracovnému dňu. Seďte tak, aby vás nebolel chrbát! Nechajte sa inšpirovať našimi radami.

Zdieľať článok na:

Komentár

Vložiť komentár

Pre tento článok zatiaľ neboli pridané žiadne komentáre.

Výhodná doprava

na všetok tovar

Vlastná doprava

Zavezieme až k Vám

Vrátenie tovaru

až do 14 dní

Novinky každý mesiac

pridávame pekný nábytok