Zľavové šialenstvo 50% na VŠETKO + navyše DOPRAVA a VÝNOS nábytku ZADARMO na každú objednávku vytvorenú od 23.4.

Spálňa a obývačka v jednom: Ako na to?

Markéta Etrychová
3.3.2021

Stále bežnejším riešením je spojenie spálne a obývacej izby. Ako priestor zariadiť kreatívne a úplne funkčne? Pozrite sa na niekoľko tipov, ako zakomponovať posteľ do obývačky a zachovať požadované súkromie a pokoj ako v samostatnej spálni.

Spálňa a obývačka v jednom: Ako na to?

Veľkosť miestnosti

Minimálna veľkosť pre zlúčenie spálne a obývačky, za zachovanie dokonalého pohodlie je 20 m2. V prípade, že je miestnosť menšia, odporúčame posteľ na poschodie. V atypicky tvarovaných bytoch možno využiť výklenok pre umiestnenie postele. Priestor vďaka tomu opticky rozdelíte a vytvoríte spacَí kútik.

Obytný priestor je dostatočne veľký a Vy môžete pustiť uzdu svojej fantázii? Rozdeľte miestnosť na dve časti, zachovajte však dostatok prirodzeného svetla v každej polovici izby. Izolujte oblasť spánku od voľnočasových a denných aktivít.

1.jpg (211 KB)

Opticky rozdeľte priestor

V malých bytoch možno posteľ oddeliť paravánom alebo zatiahnuteľnými závesom. Obe možnosti budú navyše jednoduchým estetickým prvkom. Pri kúpe závesu sa nebojte vybrať zatemňovacie, ktoré dokonale oddelí priestor, ak budete požadovať viac svetla, stačí záves jednoducho odhrnúť.

SK.png (82 KB)

V priestranných izbách využite sadrokartóny, regály alebo sklenené steny. V prípade výstavby novej priečky, či už zo sadrokartónu alebo tehál myslite na základné pravidlo, teda dostatok svetla. Medzi stropom a priečkou nechajte dostatočné veľký otvorený priestor, ideálne 80 cm.

Sklenené steny výborne izolujú od okolitého zvuku, pre elimináciu modrého svetla, doplňte stenu o záves, žalúzie alebo vyberte mliečne sklo.

pexels-photo-4577702.jpg (129 KB)

Spanie na poschodí

Využite vysoké stropy na maximum. Vstavané poschodie je skvelým riešením. Získate samostatný a oddelený priestor pre spánok. Túto variantu odporúčame pri výške stropu 300 cm a viac.

Všeobecne platí, že na posteli na poschodí sa musíte aspoň posadiť. Kým, pod poschodím musí byť dostatok miesta pre vzpriamený stoj najvyššieho člena domácnosti.

Veľkosť poschodia sa odvíja od rozmeru spacej plochy. Pre dve osoby odporúčame matrace 180 x 200 cm, dostatočný komfort poskytne aj rozmer 160 x 200 cm.

Rozkladacia sedačka

Sedacie súpravy vo väčšine prípadov nespĺňajú požiadavky na pravidelný spánok. Ak premýšľate, nad rozkladacou sedačkou ako miestom pre každodenné ulehání, vyberajte dostatočne priestrannú. Pre dve osoby s minimálnym rozmerom 160 x 200 cm. Vrchná časť doplňte o krycie matrac, tzv. Topper, ktorý povrch zmäkčí a zarovná malé nerovnosti gauča.

Nezabudnite tiež na úložný priestor, kam prikrývky a vankúše môžete ukladať.

a.jpg (215 KB) b.jpg (216 KB) c.jpg (279 KB) d.jpg (777 KB)

Zdieľať článok na:

Komentár

Vložiť komentár

Pre tento článok zatiaľ neboli pridané žiadne komentáre.

Výhodná doprava

na všetok tovar

Vlastná doprava

Zavezieme až k Vám

Vrátenie tovaru

až do 14 dní

Novinky každý mesiac

pridávame pekný nábytok