DOPRAVA a VÝNOS nábytku ZADARMO na objednávky vytvorené od 10. do 21.4. na VŠETKO | Nakupujte TERAZ!

Správna starostlivosť o hotelové lôžkoviny

Alexandra Doskočilová
10.1.2023

Maximálny komfort hostí je pre hoteliérov poslaním číslo jedna. Spokojný hosť sa totiž do ubytovacieho zariadenia bude rád vracať. Ich spokojnosť ovplyvňuje hlavne stav izby, okrem kvalitného nábytku, postele a matraca nesmieme zabúdať ani na lôžkoviny.

Správna starostlivosť o hotelové lôžkoviny

Obliečky pri častých cykloch môžu meniť svoj rozmer, tvar a vzhľad. Aby vám obliečky vydržali a dobre slúžili, mali by ste mu venovať patričnú pozornosť a správne ich nielen na prvýkrát vyprať. Každý materiál má svoje špecifické vlastnosti a potrebuje trochu iné zaobchádzanie. Ako na to vám prezradíme v dnešnom článku.

1. Vypranie posteľnej bielizne pred prvým použitím

 

Veľmi záleží na materiáli, posteľná bielizeň môže byť ľanová, bavlnená, flanelová alebo krepová. Vždy by ste mali sledovať konkrétne inštrukcie na danom výrobku. Vždy sa odporúča prať obliečky naruby, aby nedošlo k jeho poškodeniu.

  • Ľanové obliečky by sa mali prať na 40–60 °C – záleží na farbách a odporúčaniach priamo od výrobcu, výraznejšie farby by sa mohli poškodiť.
  • Bavlnené obliečky perte aj na 40-60 °C.
  • Flanelové obliečky by sa mali prať skôr na 40 °C, aby ste nepoškodili jemnosť chĺpkov, ale aj farebnosť.
  • Krepové obliečky perte tiež skôr pri nižšej teplote okolo 40 °C.

 

 

hotel bedding1.jpg (1.95 MB)

 

2. Pranie obliečok a posteľnej bielizne

Pri opakovanom praní používajte teplotu medzi 40–60 °C, záleží na materiáli, ktorý zvolíte. Lôžkoviny perte vždy naruby a pred vložením do práčky ho skontrolujte. Nikde by sa nemalo trhať a zips alebo gombíky by mali byť v poriadku. Vyberte si šetrný prací prostriedok a riaďte sa pokynmi čo sa týka dávkovania. K správnej starostlivosti tiež patrí vynechanie aviváže, tá totiž obalí vlákna a tým môže poškodiť priedušnosť alebo schopnosť pohlcovať vlhkosť.

 

hotel bedding2.jpg (448 KB)

3. Sušenie a žehlenie obliečok

Pokiaľ potrebujete sušiť obliečky v sušičke zvoľte radšej nízke teploty, bielizeň sušte hneď po vypraní a naruby. Vysoké teploty môžu poškodiť vlákna a tiež môžu mať vplyv na farebnosť obliečok. Ideálne je sušenie vonku na čerstvom vzduchu, kde sa presuší rýchlejšie a nehrozí jeho zaparenie. Materiály ako ľan, alebo krep nepotrebujú žehlenie, lôžkoviny stačí len preklepať a pekne zložiť, ostatné môžete pri nižšej teplote vyžehliť – opäť naruby. Pokiaľ si chcete žehlenie uľahčiť, žmýkajte na nižšie otáčky.

bedding.jpg (98 KB)

Súprava posteľnej bielizne SEAT

4. Škvrny na obliečkach a ako sa ich zbaviť

Na pomoc vám môže byť napríklad žlčové mydlo a ručné pranie na klasické znečistenie, čo ale robiť, keď je znečistenie väčšie:

Ďalšie tipy:

  • Make-up – tieto škvrny sú veľmi odolné a viditeľné hlavne na tmavej látke. V tomto prípade vám pomôže klasický prípravok na umývanie okien a papierová vreckovka. Navlhčite škvrnu prípravkom na umývanie okien s jemným krúživým pohybom odstránite make-up z látky.
  • Rúž – v takom prípade vám skvele poslúži šampón na vlasy. Stačí si vytvoriť zmes vody a šampónu a opäť jemnými pohybmi škvrnu odstrániť.
  • Čokoláda – škvrnu je čo najskôr potrebné opláchnuť vlažnou mydlovou vodou, pokiaľ je už stvrdnutá naneste na ňu citrónovú šťavu a nechajte pôsobiť. Potom znovu opláchnite.
  • Červené víno – škvrnu poriadne zasypte soľou a polovicou citróna vydrhnite škvrnu, potom stačí len opláchnuť.
  • Ovocie – to vedia zanechať veľmi výrazné škvrny, hlavne pokiaľ ide o jahody, čučoriedky a podobné ovocie. Jednoducho ich odstránite pomocou zmesi vody, octu a citrónovej šťavy.
Zdieľať článok na:

Komentár

Vložiť komentár

Pre tento článok zatiaľ neboli pridané žiadne komentáre.

Výhodná doprava

na všetok tovar

Vlastná doprava

Zavezieme až k Vám

Vrátenie tovaru

až do 14 dní

Novinky každý mesiac

pridávame pekný nábytok