15% zľava na všetok nábytok s kódom EXPEDO15

Staráte sa o matrac správne? 7 krokov k pravidelnej starostlivosti matracov

Každý matrac vyžaduje pravidelnú starostlivosť, ktorá udrží matrac v čistote a predĺži jeho životnosť. Mnoho z nás na čistenie matraca zabúda. Prinášame vám niekoľko jednoduchých tipov na pravidelnú údržbu matraca. Pre vyšší komfort a hygienu odporúčame používať chránič matraca alebo penový topper.

Staráte sa o matrac správne? 7 krokov k pravidelnej starostlivosti matracov

Starostlivosť o matrac v 7 krokoch:

  1. Otáčajte matrac. Najlepšie každé 3 mesiace. Otáčanie pomáha vyrovnávať opotrebenie, zabraňuje preveseniu a predlžuje životnosť matraca.
  2. Vysávajte matrac. Pravidelné vysávanie matraca pomôže odstrániť nečistoty, prach a ďalšie častice, ktoré sa môžu časom nahromadiť. Najlepšie je vysávať matrac aspoň 1x za mesiac.
  3. Nechajte prúdiť vzduch. Nadmerné teplo a vlhkosť môžu negatívne ovplyvniť životnosť matraca. Pod posteľou nehromaďte žiadne veci, dôležité je, aby pod ňou mohol plynule prúdiť vzduch.
  4. Používajte chránič matraca. Ten chráni matrac pred tekutinami, prachom aj škvrnami, navyše uľahčuje jeho čistenie. Chránič matraca perte 4 x do roka.
  5. Neskáčte. Skákanie alebo státie na matrac môže spôsobiť jeho rýchlejšie poškodenie a opotrebenie. Matrac používajte iba na spanie a sedenie.
  6. Dôležitý je správny výber roštu, ktorý vytvorí oporu a zabráni preveseniu. Vhodné sú latkové či lamelové rošty. Oceníte aj pevný rám postele so stredovou podperou, ktorá podoprie matrac uprostred.
  7. Perte poťah. Siahnite po matraci s odnímateľným a prateľným poťahom. Ten perte pri teplote min. 40 °C 2x do roka, optimálne 3x za rok

Dodržiavaním týchto krokov udržíte matrac čistý a svieži. Predĺžite jej životnosť a bude vám slúžiť niekoľko rokov. Myslite však na to, že všeobecne sa odporúča meniť matracov po 4 - 6 rokoch užívania.

150307i.png (546 KB)

Penový matrac BILL

Odstránenie škvŕn

Mastné škvrny posypte jedlou sódou a jemnou hubkou ju votrite do látky. Nechajte krátko pôsobiť cca 30 min. a vysajte. Postup môžete opakovať. Aplikovať môžete aj malé množstvo prostriedku na riad spoločne s vlažnou vodou.

Škvrny od moču odstráňte čo najskôr. Ihneď odsajte zvyšok moču papierovou utierkou, nedrite silou, ktorá by moč naopak zatláčala späť do matraca. Poťah ihneď vyperte. Škvrnu na matrac posypte jedlou sódou, nechajte 30 minút pôsobiť a vysajte. V druhom kroku zmiešajte jedlú sódu asi 1 lyžicu, peroxid vodíka cca 100ml a kvapku prostriedku na riad. Naneste na škvrnu a nechajte zaschnúť, potom vysajte. Postup môžete niekoľkokrát opakovať.

148624i.png (603 KB)

 

Penový topper FANY

Škvrny od krvi riešte hneď. Zabudnite na teplú vodu. Krv odstraňujte vždy pomocou studenej vody a jedlej sódy. Vytvorte si hustú kašičku, ktorú naneste priamo na škvrnu, nechajte pôsobiť pokojne 4 – 8 hodín. Zvyšok pasty vysajte. Zaschnuté škvrny sa čistia oveľa horšie. Tu siahnite po jemnom pracom prostriedku, studenej vode a prášku na pečenie. Vzniknutú zmes aplikujte na matrac a nechajte pôsobiť pokojne celý deň.

Odstránenie zápachu

Aj v tomto prípade využite silu jedlej sódy tzv. sódy bikarbóny. Sóda skvele pohlcuje pachy, vlhkosť aj mastnotu. Stane sa nepostrádateľným pomocníkom nielen v kuchyni, ale aj v upratovaní. Matrac posypte jedlou sódou, tú ľahko rozotrite hubkou a nechajte pôsobiť približne 60 minút. Potom celý matrac starostlivo vysajte a nechajte vyschnúť na teplom mieste. Než začnete matrac používať, musí byť riadne suchý.

TIP: Prečítajte si najobľúbenejší článok u našich čitateľov: „Viete, ako vyčistiť látkovú sedačku jedlou sódou?

Zdieľať článok na:

Komentár

Vložiť komentár

Pre tento článok zatiaľ neboli pridané žiadne komentáre.

Výhodná doprava

na všetok tovar

Vlastná doprava

Zavezieme až k Vám

Vrátenie tovaru

až do 14 dní

Novinky každý mesiac

pridávame pekný nábytok