Zľavové šialenstvo 50% na VŠETKO + navyše DOPRAVA a VÝNOS nábytku ZADARMO na každú objednávku vytvorenú od 23.4.

Údržba nábytkových materiálov

Tím Expedo
9.9.2019

Pravdepodobne nemáte doma slúžku, ktorá by každý deň naleštila nábytok a utrela prach. Preto prinášame zopár praktických rád ako sa starať o nábytok zakúpený v Expedo, aby vám novo kúpená sedacia súprava, konferenčný stolík, alebo obývacia stena vydržali stále pekné, a robili vám radosť. Tak ako o auto aj o nábytok je potrebné sa starať. Aspoň občas.

Pretože každý materiál si žiada svoj spôsob údržby, zostavili sme vám krátky návod, ako ktorý typ materiálu ošetrovať.

Údržba nábytkových materiálov

Ako sa starať o čalúnenú sedačku a iný čalúnený nábytok

Sedacia súprava je okrem prachu najviac zaťažovaná potom a často ušpinená dobrotami, ktoré na sedačke konzumujeme.

Bežná údržba

Ak máte na sedačke snímateľný látkový poťah, potom ho pravidelne vyperte. Nie všetko ale môžete dať do práčky a tak odporúčame každý týždeň povysávať prach nástavcom určeným na sedacie súpravy. Nezabúdajte ani na zákutia a škáry, kam sa prach a nečistota tiež spoľahlivo dostane. 2-4x ročne by si sedačka zaslúžila dôkladnejšie očistu čistiace penou. Podľa návodu výrobcu penu nanesiete a následne zotrite, alebo vysajete.

Skôr ako sa pustíte do čistenia čalúnenia akýmkoľvek prostriedkom, odporúčame vyskúšať spôsob a reakciu na skrytom mieste, aby ste predišli trvalému poškodeniu na viditeľnom mieste. Vždy čistite v smere čalúnenie, nikdy proti. Tiež odporúčame používať prostriedky určené priamo pre čalúnený nábytok.

137568.jpg (78 KB)

Čistenie škvŕn

Ak bola vaša sedačka znečistená chipsy, alebo inou suchou nečistotou zo sypkého materiálu, použite vysávač s malým výkonom. Nie je potrebné ich čistiť na mokro.

Ak je škvrna mokrá, nenechávajte ju zaschnúť. Čo najskôr odsajte vlhkosť pomocou handričky, alebo vreckovky. Pokiaľ je škvrna už zaschnutá, opatrne sa ju pokúste odstrániť pomocou plochého, tupého predmetu. V prípade pozostalých škvrny po odstránení, použite vlhkú handričku, či prostriedok určený priamo pre čalúnený nábytok, a po smere čalúnenia sa pokúste škvrnu vyčistiť. Potom vysušte.

Nepoužívať žiadne chemické roztoky, hrubú silu, či drhnutie.

Ako udržiavať sedačku z EKO-KOŽE

K výhodám sedačiek čalúnených eko kožou patrí dobrá priedušnosť, ľahká údržba, široká škála farieb a priaznivá obstarávacia cena. Na prvý pohľad nie je zrejmý rozdiel medzi kožou a eko kožou. Pre svoje vlastnosti je tento materiál obľúbený výrobcovia nielen na výrobu sedačiek a kresiel, ale aj čalúnených postelí, stoličiek, alebo sedacích vakov.

Tak ako väčšina nábytku ani sedačky z eko kože nemajú rady priame slnečné žiarenie. UV žiarenie spôsobuje ich vyblednutie.

139907.jpg (50 KB)

Eko koža neznáša mastnotu a ľudský pot

Eko koža je čiastočne priedušný materiál, ktorý má tendenciu zachytávať na svojom povrchu ľudský pot. Vyžaduje preto pravidelnú údržbu, minimálne 1-2 x mesačne, zvlášť v letných mesiacoch. Exponované miesta ako sedáky, opierky chrbta a hlavy a podrúčky, ktorá potem najviac trpí, odporúčame odmastiť technickým benzínom. Nemusíte však mať obavy, že sedačka bude od benzínu zapáchať. Technický benzín má iné vlastnosti a ako prchavá látka sa cca do 10 minút 100% odparí.

Pre bežnú údržbu sedacie súpravy z eko kože postačí handričku navlhčenú slabom roztoku mydla alebo tekutého pracieho prášku s neutrálnym pH. Vhodné je tiež ošetrovať eko kožu sprejom, ktorý je priamo určený pre tento materiál.

Nikdy nepoužívajte prostriedky určené na pravú kožu a vlhčené obrúsky!

Čistenie eko kože

Ak bola vaša sedačka znečistená zemiačikmi, alebo inou suchou nečistotou zo sypkého materiálu, použite vysávač s malým výkonom.

Ak sedačku dostane na minerálkou či inou tekutinou okamžite vlhkosť vysajte pijavým handrou, či vreckovkou. Prípadné zaschnuté škvrny očistite vlhkou handričkou a utrite do sucha. Na sušenie nepoužívajte horúci vzduch.

 

Ako sa starať o drevený nábytok z masívu

Masívny drevený nábytok nás sprevádza po celé stáročia. Tak ako vtedy aj dnes je potrebné sa o nábytok z masívu starať. Na údržbu si môžete vybrať z radu voskov a olejov. Vždy ale musíte mať na pamäti, že drevo je prírodný materiál, ktorému uškodí nadmerné teplo, ktoré spôsobí vysychanie dreva a nadmerná vlhkosť.

Správna voľba umiestnenia

Aby ste si uchovali dlhotrvajúci vzhľad krásneho dreva, u drevené postele, komody, alebo skrine, neumiestňujte ich do blízkosti tepelného zdroja, ktorým môže byť radiátor, alebo krb. Vysoké teploty naruší ako povrchovú vrstvu nábytku, tak aj vlastnú štruktúru materiálu.

Nevystavujte drevený nábytok kontaktu s priamym slnečným svetlom. UV žiarenie zo slnečného svetla môže ovplyvniť kvalitu povrchu a spôsobiť podľa typu dreva stmavnutie alebo naopak zosvetlenia dreva.

Leštite suchou handričkou

Nikdy nepoužívajte mokrú handru na utieranie dreveného nábytku. Prebytočná vlhkosť môže preniknúť do dreva mikroskopickými trhlinami v povrchovej vrstve a poškodiť ho tak.

K pravidelnej údržbe nábytku z masívu používajte suchú mäkkú handričku. Ten využijete pri leštení nábytku, alebo roztieranie voskov a prípravkov s antistatickou úpravou znižujúci usadávaní prachu na nábytku z masívu. Špeciálne čistiace prostriedky tiež dávajú povrchu dreveného nábytku hodvábny lesk a príjemnú vôňu. Pre stieranie prachu môže využiť aj vysávač, avšak vždy s mäkkým nadstavcom, aby nedošlo k poškriabaniu hladkého povrchu.

Na plochu lakovaného nábytku nikdy nepokladajte horúce jedlá či nápoje. Mohlo by dôjsť k trvalému poškodeniu.

Ako sa starať o nábytok z lamina

Ak požadujete dlhotrvajúci vzhľad krásneho lamina, vyhnite sa kontaktu nábytku s priamym slnečným svetlom, alebo umiestnením vedľa veľkého zdroja tepla.

Lamino možno utrieť handričkou - suchým, alebo vlhkým. Avšak vždy vlhkosť utrite do sucha. Môže preniknúť do medzier medzi spojmi, a tak lamino poškodiť. Odporúčame používať prípravky výhradne určené na nábytok z lamina.

Na hladký povrch neklaďte príliš horúce nápoje a jedlá. Mohlo by dôjsť k trvalému poškodeniu.

121361.jpg (49 KB)

Zdieľať článok na:

Komentár

Vložiť komentár

Pre tento článok zatiaľ neboli pridané žiadne komentáre.

Výhodná doprava

na všetok tovar

Vlastná doprava

Zavezieme až k Vám

Vrátenie tovaru

až do 14 dní

Novinky každý mesiac

pridávame pekný nábytok