15% zľava na všetok nábytok s kódom EXPEDO15

Zariaďujeme malý byt: Ako na kúpeľňu?

Markéta Etrychová
3.2.2021

Zariaďujete alebo rekonštruujete malú kúpeľňu a premýšľate, ako na maximum využiť všetok priestor? Prinášame vám niekoľko tipov, ako vyriešiť aj ten najmenší priestor k vašej spokojnosti.

Zariaďujeme malý byt: Ako na kúpeľňu?

Aj v malej kúpeľni môžete mať všetko, čo potrebujete. Dôležité je využitie každého centimetra a hra s farbami, svetlom a zrkadlami. Nechajte sa previesť a inšpirujte sa.

Vaňa alebo sprcha?

Vane sa vzdať nechcete a sprchovací kút navyše sa vám do kúpeľne nevojde? Ideálnym riešením je vaňa s pevnou clonou, ktorú možno využiť aj pre pravidelné sprchovanie.

Pri voľbe medzi vaňou a sprchovacím kútom je nutné premyslieť niekoľko vecí. Dôležitý je pôdorys kúpeľne. Dnes sa ale vyrábajú aj atypické rozmery a tvary vaní, ktoré skvele padnú do každej kúpeľne.

Pre staršie osoby sú vhodné špeciálne nižšie vane so sedadlom a madlami. Nahradiť možno vaňu bezbariérovým sprchovacím kútom s protišmykovou podložkou a sedadlom.

Pokiaľ si na dlhom ležanie vo vani nepotrpíte, potom sprchovací kút je pre vás to pravé. Kúty nemusia mať iba štvorcový pôdorys, existujú tiež priestranné obdĺžnikové. Pri výbere myslite na otváranie dverí. Do malej kúpeľne zvoľte otváranie dovnútra.

photo-1521783593447-5702b9bfd267.jpg (105 KB)

Toaleta v kúpeľni?

Hitom posledných niekoľko rokov sú kúpeľne spojené s toaletou. Všeobecne sa odporúča toto spojenie iba v prípade, že v domácnosti žijú maximálne dvaja ľudia. U tradičné štvorčlennej alebo trojčlenné rodiny, toaletu od zvyšku kúpeľne radšej oddeľte.

Ak však chcete toaletu v kúpeľni, môžete ju opticky oddeliť posuvnými dverami, sklenenou stenou alebo deliacou priečkou.

Patrí práčka do kúpeľne?

V malom byte 1 + KK alebo 2 + KK bez chodby a technickej miestnosti pravdepodobne iná možnosť pre uloženie práčky nie je. Ak vám to technické riešenie bytu dovolí, uložte práčku do komory, šatne alebo napríklad kuchyne. V kúpeľni vám vznikne viac priestoru pre uloženie vecí.

Na trhu existuje nepreberné množstvo typov práčok vrátane sušičiek. Do malej kúpeľne zvoľte napríklad tú s horným plnením.

Ako zväčšiť priestor?

Aj malá kúpeľňa môže pôsobiť veľkým dojmom. Pohrajte sa so svetlom, zrkadlami a farbami.

Svetlo opticky zväčší priestor. Ideálne je samozrejme prirodzené denné svetlo z okna. Hravo ho ale nahradia bodové svetlá alebo LED pásiky na skrinkách.

Do kúpeľne iba jedno zrkadlo? Nie. Zrkadlová môže byť pokojne celá stena, ktorá priestor zväčší a rozjasní. Ideálnym doplnkom sú aj sklenené dvere u sprchového kúta.

Svetlé farby pôsobia teplým dojmom a opticky rozširujú priestor. Preto do malej kúpeľne vyberajte skôr jemné tóny. Nemusí to byť len biela. Výborne vyzerá sivá, krémová alebo hnedá.

Ako vyriešiť úložný priestor?

Úložného priestoru nie je nikdy dosť. Ani v malej kúpeľni sa ho vzdať nemusíte. Jednoduchým trikom sú vysoké skrinky k stropu, pod umývadlo alebo nad práčku.

Vyberať môžete z celých zostáv vo svetlých farbách. Zložitému kombinovanie jednotlivých dielov a farieb sa vyhnete. Inšpirujte sa u nás.

1.jpg (203 KB)2.jpg (170 KB) 3.jpg (237 KB) 4.jpg (180 KB)

Zdieľať článok na:

Komentár

Vložiť komentár

Pre tento článok zatiaľ neboli pridané žiadne komentáre.

Výhodná doprava

na všetok tovar

Vlastná doprava

Zavezieme až k Vám

Vrátenie tovaru

až do 14 dní

Novinky každý mesiac

pridávame pekný nábytok