DOPRAVA a VÝNOS nábytku ZADARMO na objednávky vytvorené od 10. do 21.4. na VŠETKO | Nakupujte TERAZ!

Zdravý spánok - ako vybrať správny matrac

Markéta Etrychová
26.10.2020

Neodmysliteľnou súčasťou odpočinku a kľúčom k zdraviu je spánok. Kvalita spánku je ovplyvnená mnohými faktormi, medzi ktoré patrí prostredie, posteľ, rošt a v neposlednom rade matraca. Ako vybrať tú správnu a dopriať si plnohodnotný spánok? Máme pre vás niekoľko rád a tipov.

Zdravý spánok - ako vybrať správny matrac

TUHOSŤ A VÝŠKA

Jedným z najdôležitejších aspektov pri výbere nového matraca je tuhosť (H). Úzko súvisí s osobné hmotnosťou používateľa. Pre osoby s vyššou hmotnosťou všeobecne odporúčame matrac s vyššou tuhosťou. Kým pre osoby s nižšou váhou, matrace o nižšej tuhosti. Stupnica tuhosti zaznamenáva celkovo päť stupňov a jednu bonusovú, tu s dvojitou tuhosťou.

tuhost-1.jpg (31 KB)

Optimálna výška matraca pre dospelého človeka je 16 - 20 cm. Ideálne výšku spoznáte ľahko pomocou jednoduchého testu. Ak sa posadíte na posteľ s matracom a roštom, celé chodidlá sa musí dotýkať zeme a kolená zvierať uhol 90 stupňov.

OSOBNÝ HMOTNOSŤ

Váha človeka ovplyvňuje nielen tuhosť matraca, ale aj výšku. Matrac musí poskytnúť dokonalý komfort a pevnosť pre chrbticu. Osoby s vyššou hmotnosťou by mali vyberať matrac tvrdší a vyššie. Dôležité je, aby matrac používateľ "nepromáčkl". Preto je nutné sledovať nosnosť, ktorá je udávaná ako maximálne. Mäkšie a nižšie matrace sú vhodné skôr pre osoby s nízkou telesnou váhou, prípadne deti.

VEK A POHLAVIE

Deti a dospelí majú úplne iné požiadavky pri výbere matraca. Muži uprednostňujú skôr tuhšie podklad, ženy naopak mäkšie.
Pri výbere matraca pre dieťa je nutné zohľadniť mnoho faktorov. Vhodnejšie je tvrdší matrac, ktorá zaručí zdravý vývoj chrbtice. Mala by odvádzať vlhkosť, ľahko sa udržiavať a rešpektovať anatomický tvar tela, vek i váhu. Pre ľahšiu údržbu môžete kúpiť chránič matraca.

Pri výbere matraca pre dieťa je nutné zohľadniť mnoho faktorov. Vhodnejšie je tvrdší matrac, ktorá zaručí zdravý vývoj chrbtice. Mala by odvádzať vlhkosť, ľahko sa udržiavať a rešpektovať anatomický tvar tela, vek i váhu. Pre ľahšiu údržbu môžete kúpiť vodeodolný chránič na matrac.

SK2.jpg (14 KB)

ROŠT

Aj tá najkvalitnejšia matraca bez správne zvoleného roštu nebude mať požadované výsledky.

Rošt zlepšuje vlastnosti matraca, jej odvetrávanie, tým predlžuje aj jej životnosť. Optimálne rozloží tlak, ktorý je na matraci vyvíjaný, dostatočne pruží a udržuje telo v prirodzenej polohe.

Rošty sa rozdeľujú na latkové, lamelové alebo polohovateľné. Doskové rošty sú nevhodné. Matrac neodvětrává, dochádza k tvorbe plesní a množenie roztočov.

MATERIÁL

LATEX

Latexové matrace sú veľmi komfortné a obľúbené. Vyznačujú sa vysokou bodovou elasticitou. K deformácii dochádza len v mieste zaťaženia. Navyše sú vzdušné a ľahko odvetrávajú vlhkosť. Vhodné sú aj pre alergikov. Odporúčame kombinovať s lamelovým roštom.

PRUŽINY

Pružinové matrace poskytujú dostatočnú oporu pre celé telo. Už dávno nejde o vŕzgavé alebo nepohodlné matraca. Moderné pružinové matrace využívajú dva typy pružín, bonellové alebo taštičkové. Vďaka pružinám sú matrace vzdušné a poskytujú výbornú cirkuláciu vzduchu. Odporúčame kombinovať s latkovým roštom.

PENA

Penové matrace sú zaručene tie najobľúbenejšie na trhu. Vyrába sa z niekoľkých druhov pien, ktoré sa ľahko tvarujú a svojmu majiteľovi poskytujú vysoký komfort. Jednotlivé druhy pien sa vzájomne kombinujú, čím sa spájajú ich jedinečné vlastnosti. Penové matrace možno kombinovať s lamelovým aj latkovým roštom.

 SK1-1.jpg (64 KB)

V SKRATKE

  • Tvrdšie a vyšší matrace - osoby s vyššou hmotnosťou, muža
  • Mäkšie a nižšie matrace - osoby s nižšou hmotnosťou, ženy
  • Stredná tuhosť - deti aj dospelí
  • Ideálna výška matraca 16 - 20 cm (test výšky)
  • Doskový rošt je nevhodný

DOPORUČUJEME: Stará matrace je nic moc a na novou nejsou peníze?! Zkuste provizorní řešení - topper.

Zdieľať článok na:

Komentár

Vložiť komentár

Pre tento článok zatiaľ neboli pridané žiadne komentáre.

Výhodná doprava

na všetok tovar

Vlastná doprava

Zavezieme až k Vám

Vrátenie tovaru

až do 14 dní

Novinky každý mesiac

pridávame pekný nábytok