Ešte, než si pozvete návštevu na barbecue, zaistite si dostatok surovín na prípravu pokrmov, ale aj miesto na sedenie. Záhradný nábytok môžete doplniť o ratanové kreslá alebo klasické jedálenské stoličky z kuchyne. Dôležité je, aby mal každý pohodlie počas stolovania, ale aj po ňom.
1. Zeleninový špíz s grilovaným syrom
Množstvo: 4 porcie Celkový čas: 30 minút
Ingredience:
4 ks oblúbeného pečiva
1 väčšia cuketa
2 červené papriky
2 cibula, môže byť aj šalotka
Balenie cherry paradajok
Syr feta
Olivový olej
Soľ a korenie
Citronová šťáva, cesnak a chilli podľa chuti
Špajle
Postup:
- Olivový olej zmiešajte so soľou, čiernym korením, cesnakom, prípadne chilli alebo citrónom.
- Na špajle napichujte zeleninu, syr podľa chuti a vlastných preferencií.
- Hotové špízy položte na gril a grilujte asi 4 – 5 min z jednej a druhej strany.
- Podávejte s oblľúbeným pečivom a dresingom.
2. Grilované papriky plnené feta syrom
Množstvo: 4 porcie Celkový čas: 30 minút
Ingredience:
4 červené kápie
2 balenie mozzarelly
1 balenie balkánského syru
Olivový olej
Vetvičky bazalky
Postup:
- Najskôr si rozpáľte gril asi na 200 °C.
- Papriky umyte, rozkrojte na pol a odstráňte vnútornú časť so semienkami.
- Polovky paprík z vonkajšej strany potrite olivovým olejom.
- Mozzarellu aj balkánsky syr nastrúhajte alebo nakrájajte na malé kúsky.
- Papriky naplňte vzniknutou zmesou a ozdobte lístkom bazalky.
- Naplnené papriky položte na gril a nechajte syr zmäknúť (cca 5 min).
- Potom už môžete podávat. Syr je možné na záver posypať čerstvo namletým korením.
3. Portobello hamburgery
Množstvo: 4 porcie Celkový čas: 45 minút
Ingredience:
4 celozrnné hrčky
4 ks portobello
Olivový olej
Syr balkánského typu
Ľadový šalát
Paradajky
Majonéza
Soľ a korenie
4ks špajdlí na hamburger
Cibuľka alebo chilli podľa chuti
Postup:
- Portobello zbavte nožičiek, umyte a osušte papierovou utierkou.
- Hlavičky potrite olivovým olejom, okoreňte a položte na gril.
- Grilujte z každej strany asi 10 minút. Na záver mierne osoľte.
- Celozrnnú žemľu rozpoľte a grilujte z oboch strán do chrumkava.
- Na malú chvíľu položte na gril balkánsky syr.
- Potom už Vás čaká príprava na servírovanie.
- Spodnú časť žemle potrite majonézou, naskladajte ľadový šalát, ogrilované portobello, paradajku a na záver môžete pridať ešte karamelizovanú cibuľku alebo chilli, všetko priklopte druhou polovicou žemle a prepichnite špejľou na hamburger.
Dobrú chuť!