Zľavové šialenstvo 50% na VŠETKO + navyše DOPRAVA a VÝNOS nábytku ZADARMO na každú objednávku vytvorenú od 23.4.

5 tipov, ako opticky zväčšiť priestor

Nemusíte mať obrovský byt, aby ste si užili priestranný a pohodlný interiér. S niekoľkými jednoduchými optickými trikmi môžete zmenšiť pocit stiesnenosti a vytvoriť ilúziu väčšieho priestoru. Zahrnutím správnych prvkov, ako sú farby, zrkadlá a vhodný nábytok, môžete premeniť aj malý byt na útulný a priestrannejší domov, ktorý vás bude inšpirovať a baviť.

5 tipov, ako opticky zväčšiť priestor

1. Farebná paleta

Farebná paleta zohráva zásadnú úlohu pri vizuálnom zväčšovaní interiéru. Voľba správnych farieb môže výrazne ovplyvniť vnímanie priestoru. Svetlé a neutrálne tóny, ako je biela, svetlo šedá alebo krémová, majú schopnosť odrážať svetlo a vytvárať dojem otvorenosti. Zdanlivo nekonečná línia, kedy sa farba stropu zjednotí s farbou stien, opticky zvyšuje stropy a rozširuje priestor. Tieto odtiene taktiež ponúkajú ideálne pozadie pre ďalšie dizajnové prvky.

Vhodná voľba farieb nábytku je potom kľúčová. Svetlý nábytok sa ľahko zapája do tejto palety, a tým podporuje dojem väčšieho priestoru. Presne zvolené akcenty a detaily vo farbách môžu interiér oživiť a pridať mu hĺbku bez toho, aby narušili jeho vzdušný charakter.

Použitie tmavých farieb by malo byť premyslené, pretože môžu opticky zmenšiť priestor, avšak správne dávkované tmavé akcenty môžu pridať hĺbku a kontrast bez narušenia celkového dojmu vzdušnosti.

2. Multifunkčný nábytok

Výber vhodného nábytku je dôležitým prvkom pri optickom zväčšovaní interiéru. Tu zohráva multifunkčný nábytok dôležitú úlohu. Sklápacie stoly, sedacie súpravy s úložným priestorom alebo postele so vstavanými zásuvkami umožňujú maximálne využitie priestoru a minimalizujú neporiadok. Okrem toho je tiež dôležité zvoliť nábytok s ľahkým a priehľadným dizajnom. Práve priehľadný nábytok, ako sú sklenené stolíky či stoličky, pôsobia vzdušne a umožňuje očný kontakt s celým priestorom. Udržiavanie rovnováhy medzi funkcionalitou a estetikou je tu kľúčom k vytvoreniu harmonického interiéru.

3. Zrkadlá

Zrkadlá sú jedným z najúčinnejších nástrojov na optické zväčšenie priestoru. Správne umiestnené zrkadlá odrážajú svetlo, čím vytvárajú ilúziu hĺbky. Veľké zrkadlo na jednej stene môže vizuálne zdvojnásobiť priestor miestnosti. Zrkadlá by mali byť umiestnené tak, aby odrážali atraktívne prvky, ako sú okná alebo zaujímavé kusy nábytku, a vytvárali tak dojem, že miestnosť pokračuje za zrkadlom.

229977.png (669 KB)

Zrkadlo ZARUBA

4. Osvetlenie

Svetlá a lampy môžu tvoriť zaujímavé hry svetiel a tieňov, ktoré ovplyvňujú vnímanie priestoru. Rozptýlené a rovnomerné osvetlenie priestoru môže minimalizovať ostré kontrasty a vytvoriť plynulý prechod medzi jednotlivými časťami miestnosti. Stropné svietidlá s odrazovými plochami môžu rozptyľovať svetlo smerom dole, zatiaľ čo stojacie lampy s jemným a neprenikavým svetlom môžu poslúžiť ako dekoračné a funkčné prvky.

Dôležité je tiež dbať na to, aby osvetlenie zahŕňalo rôzne zdroje svetla, ktoré umožnia úpravu intenzity podľa potreby. Maximálne využívajte prirodzené svetlo prestupujúce prostredníctvom veľkých okien. Správne nastavené osvetlenie dokáže opticky predĺžiť miestnosť a podporiť pocit otvorenosti.

5. Vertikálné prvky

Jedným z efektívnych spôsobov, ako opticky zväčšiť priestor miestnosti, je využitie vertikálnych prvkov. Tieto prvky, ako sú vysoké regály, dlhé závesy alebo vertikálne prúžky na tapetách. Tie totiž majú schopnosť ovplyvniť vnímanie výšky miestnosti a vytvoriť dojem, že stropy sú vyššie, než v skutočnosti sú. Vertikálne prvky týmto spôsobom vytvárajú ilúziu väčšieho priestoru.

Dlhé závesy, ktoré siahajú od stropu až k zemi, môžu vizuálne pretiahnuť miestnosť, a tým zvýšiť jej výšku. Vertikálne prúžky na stenách môžu mať podobný efekt. Vysoké regály či knižnice, ktoré zahŕňajú celú výšku steny, vytvárajú dojem vertikalizácie a dodávajú miestnosti istú dávku elegancie. Tieto prvky musia byť začlenené do celkového dizajnu tak, aby vytvorili harmonickú a pôsobivú atmosféru.

Zdieľať článok na:
Výhodná doprava

na všetok tovar

Vlastná doprava

Zavezieme až k Vám

Vrátenie tovaru

až do 14 dní

Novinky každý mesiac

pridávame pekný nábytok