Zľavové šialenstvo 50% na VŠETKO + navyše DOPRAVA a VÝNOS nábytku ZADARMO na každú objednávku vytvorenú od 23.4.

3 dôležité body pre výber sedacie súpravy

Sedacia súprava je dominantou každej obývacej izby. Ide o kus nábytku, ktorý bude zdobiť váš dom podstatnú časť vášho života.

3 dôležité body pre výber sedacie súpravy

Sedacia súprava je dominantou každej obývacej izby. Ide o kus nábytku, ktorý bude zdobiť váš dom podstatnú časť vášho života. Budete na nej hostiť svojich kamarátov, príbuzných a užívať si spoločné chvíle v jej pohodlnom náručí. Jej výber teda rozhodne nepodceňujte. Prečítajte si náš manuál, ktorý vám odpovie na všetky dôležité otázky spojené s výberom.

Čo sa v tomto článku dozviete?

  • Na čo sa zamerať pred kúpou
  • Výber tvaru a veľkosti sedacej súpravy
  • Výber materiálu
  • Zhrnutie

3 dôležité body pre výber sedacie súpravy alebo na čo sa zamerať pred kúpou

Pred tým, než ukážete na vybranú sedaciu súpravu, si odpovedzte na nasledujúce otázky. Vezmite si ceruzku a papier a odpovede starostlivo zapisujte. Musíte si odpovedať na tieto 3 základné otázky:

  • Koľko priestoru máte k dispozícii
  • Koľko osôb bude sedačku používať
  • Aké funkcie od sedačky očakávate

 

SK.png (82 KB)

Koľko priestoru máte k dispozícii?

Zaplniť posledné voľné miestečko v obývačke veľkú sedačkou nie je optimálne riešenie. Pred kúpou si teda zistite, koľko priestoru môžete novej sedacej súprave obetovať. Myslite pri tom aj na uličku, ktorá by mala byť minimálne 80 centimetrov široká. Ak máte veľa miesta, môžete si vybrať rohovú sedačku do L alebo do U. Neoľutujete ani výberom sedacie zostavy 3 + 2 + 1. Jeho dominantou je veľký gauč doplnený o menšie gauč a kreslo. Táto zostava ponúka veľa miest na sedenie a vysokú variabilitu.

Koľko osôb bude sedačku používať?

Kľúčové kritérium pri výbere správneho gauča. Uvážte, koľko ľudí ho bude pravidelne používať. Štvorčlenným rodinám odporúčame siahnuť po sedačkách väčších rozmerov. Milovníkom večierkov a stretávania s kamarátmi aj rodinám dobre poslúži rozkladacie sedacie súpravy, ktoré v prípade potreby poskytnú dodatočný priestor aj pre prespanie. V príbytkoch s malým počtom obyvateľov dobre poslúži menšie pohovky a gauča.

Akú funkciu bude sedačka plniť?

Ďalšou podstatnou otázkou k zváženie je aj primárna funkcia gauča. Ak ho budete používať len na posedenie pred televíziou, nemusíte riešiť žiadne dodatočné funkcie. Ak ho chcete využiť aj k občasnému prespávanie, potom rozkladacia sedacia súprava je tou správnou voľbou. V prípade potreby môžete zväčšiť jej veľkosť a pohodlne sa na nej vyspať. Praktická je potom rozkladacia sedačka s úložným priestorom.

Čo ešte vziať do úvahy

Budú sedačku využívať deti alebo domáci maznáčikovia?

Deti a domáce zvieratá sú rebeli. Snaží sa neustále testovať vašu trpezlivosť a robia aj veci, ktoré ste im výslovne zakázali. Ak máte doma deti alebo domácich miláčikov, prispôsobte tomu aj výber materiálu. Hľadajte poťah s povrchovou úpravou, ktorý je dobre umývateľný.

Koľko peňazí do sedačky investujete?

S veľkosťou rastie aj cena. Čím väčšia sedaciu súpravu teda budete chcieť, tým viac financií budete potrebovať. Ale aj za málo peňazí sa dá zohrať veľké divadlo. Záleží len na vašich preferenciách, dizajnu a požadovaných možnostiach.

Výber tvaru a veľkosti sedacej súpravy

Veríme, že na otázky uvedené vyššie už ste si odpovedali. Teraz pristúpime k ďalšiemu kroku. Potrebujeme vybrať takú sedaciu súpravu, ktorá bude presne vyhovovať vašim požiadavkám a možnostiam. Poďme si prejsť jednotlivé kategórie.

Pohovky a gauče

sedacka-I-115608-w.jpg (53 KB)

V tejto kategórii si vyberiete bez ohľadu na veľkosť. Nájdete tu ako malé sedačky, tak veľké pohovky. Odporúčame všetkým, ktorí chcú staviť na klasický vzhľad a prvotriedne pohodlie. Väčšia pohovky môžete využiť aj na občasné prespávanie.

Rohové sedacie súpravy

sedacka-L-120119-w.jpg (67 KB)

Rohové sedacie súpravy sa hodí do väčších aj menších obývačiek. Ich dizajn a tvar je uspôsobený na to, aby ste ich mohli nechať pri stene. Nič ale nepokazíte ani, ak ich umiestnite doprostred miestnosti a necháte ich zvýrazniť koberec umiestnený na podlahe alebo blízko stojaci stôl. Môžu poslúžiť aj ako deliaci prvok jednotlivých obytných zón.

Sedacie súpravy do U

sedacka-U-120040-w.jpg (75 KB)

Kým pohovky z predchádzajúcej kategórie miesto skôr šetrí, sedacie súpravy do U ho uberajú. Preto sa hodí najmä do priestranných miestností.

Sedacia zostavy 3 + 2 + 1 a 3 + 1 + 1

sedacka-3-1-1-120230-w.jpg (73 KB)

Napadlo vás niekedy, prečo mnoho ľudí radšej volí menšie gauč a doplní ho o niekoľko kresiel? Nie je to kvôli úspore miesta či peňazí. Pohovka v spojení s kreslami skrátka vyzerá dobre. Dá sa dokonca povedať, že 3 + 1 + 1 je tradičná podoba sedacie súpravy a pred 30 rokmi iná konfigurácia sedacie súpravy na trhu prakticky neexistovala. Oproti tomu 3 + 2 + 1 je moderným riešením sedačky, vhodné najmä tam kde rohová sedačka by bránila jednoduchému prístupu k posedenie. Obe varianty sa vám odmení svojou flexibilitou a poskytnú sediacim dostatok priestoru, súkromie i pohodlie. Skrátka nie je lepšie možnosti, ako využiť veľkého obývacej izby.

Rozkladacie sedacie súpravy

sedacka-rozkladaci-119741-w.jpg (22 KB)

Kedykoľvek je potrebné, stačí povytiahnuť a zväčší svoju úžitkovú plochu. Znie to skoro ako detská hádanka, ale reč je o rozkladacie sedačke. To sa hodí nielen počas večierkov, ale aj v prípade, že potrebujete sedaciu súpravu pretvoriť v posteľ. Kúpou teda rozhodne neoľutujete.

Sedacie súpravy s úložným priestorom

sedacka-ulozna-120111-w.jpg (30 KB)

2 v 1 (dva v jednom) to sú sedacie súpravy s úložným priestorom. Zachráni vás, ak bojujete s nedostatkom miesta. Nejde o špeciálnu kategóriu, ale skôr vlastnosť, ktorá sa prierezovo objavuje u všetkých typov sedačiek. V ich útrobách môžete ukryť periny aj iné veci. A ešte k tomu ponúknu pohodlné posedenie. Čo viac si priať?

Výber materiálu

Tvar teda máte vybraný. Teraz pristúpime k jednej z najdôležitejších vlastností, nad ktorú nesmiete len mávnuť rukou. Materiál sedacie súpravy rozhodne o tom, aká bude výsledná cena, ale aj o životnosti a vlastnostiach ako je umývateľnosť.

Materiál poťahu

Časť, s ktorou prídete najčastejšie do styku. To je poťah, jedna z najdôležitejších súčastí celej sedacej súpravy. Práve jeho materiál bude hrať dôležitú úlohu v tom, či vyliaty nápoj, rozsypané jedlo či časté používanie bude pre tento kus nábytku smrtiaci. Zvlášť v prípade, že máte doma malé deti a domácich miláčikov, by ste mali dbať na to, aby bol poťah dobre umývateľný a dostatočne odolný. V tomto prípade je 50% úspechu snímateľný poťah. Ten ľahko zložíte a očistíte. Zvyšných 50% je potom husto tkané čalúnenie, ktoré vám poskytne napríklad vlna. Nezahadzujte ani možnosť impregnácia, s ktorého pomocou môžete poťah pokryť tenkou vrstvou ochranného materiálu.

Všeobecne sa dá povedať, že materiál by mal byť pevný, pohodlný a príjemný na dotyk. Ak sedaciu súpravu nebudete využívať príliš často, tieto vlastnosti dokonale spĺňa zamat či hodváb. Počítajte však s náročnejšie a častejšie údržbou, ale aj rýchlejším opotrebovaním.

Sprievodca materiály

Bavlna - disponuje nižšou cenou, ale používa sa len sporadicky. Dôvodom je malá životnosť a nestálosť farieb.
Mikrovlákno - luxusný na pohľad i na dotyk. Ľahko sa udržiava. Vyrába sa z tenkých mikrovlákien, ktoré zaručujú dlhú životnosť.
Mikroplyš - pevný podklad a odolný vrchný vlas. Ponúka vysokú odolnosť proti zašpineniu a pomerne jednoduchú údržbu. K poťahovaní súprav sa používa najčastejšie.
Koža - prírodný materiál. Býva zárukou luxusu, pôsobí vznešene a veľmi jednoducho sa udržiava. Dobre sa prispôsobuje klimatickým podmienkam v interiéri. Čím starší, tým lepšie vlastnosti ponúka.
Koženka - na prvý pohľad nerozoznateľná od pravej kože, v posledných rokoch sa ale používa len zriedka. Ľahko sa udržiava, ale má krátku životnosť. Materiál totiž nedokáže odolávať soli, ktorá je obsiahnutá v ľudskom pote a postupom času začne praskať.
Umelá useň - ideálna voľba pre alergikov. Ľahko sa čistí. Ponúka tiež dlhú životnosť vďaka dvojvrstvovému materiálu zo 100% polyuretánu a 100% bavlneného úpletu.
Žinylka - náchylný k zašpineniu. Horšie sa čistí. Príjemný na dotyk i na pohľad. Módne poťah.

Materiál výplne

Aby sa vám pohodlne sedelo, musíte dbať aj na kvalitnú výplň sedačky. Pri lacnejších modeloch očakávajte molitanovú výplň, niekedy v kombinácii s pružinami. Tie síce za nízku cenu poskytujú pomerne kvalitné posedenie, nečakajte však perfektné anatomické tvarovanie a dlhú životnosť. Pri drahších sedacích súprav spravidla nájdeme latex a pamäťovú penu, ktorá v porovnaní s vyššie spomínanými materiálmi dokonale splynie s tvarom vášho tela. Vo vnútri ale najčastejšie nájdeme PUR penu, niekedy doplnenú o kačacie alebo husacie perie. Výhodou je najmä rozumná cena v spojení s dobrým odpružením a pohodlím.

Materiál konštrukcie

Záleží Ak vám na pevnom materiálu s dlhou životnosťou? Potom je pre vás ako stvorená kovová konštrukcia. Tá disponuje práve vyššie spomínanými vlastnosťami, za ktoré ale platí vyššou cenou. Lacnejším variantom je teda drevená konštrukcia, ktorá pri šetrnom zaobchádzaní aj vydrží veľmi dlho. Oproti ocele je však viac náchylná k poškodeniu. Najlacnejšie alternatívu potom ponúka drevotrieska a plast. Posledný menovaný ale tak veľké zastúpenie na trhu nemá.

Zdieľať článok na:
Výhodná doprava

na všetok tovar

Vlastná doprava

Zavezieme až k Vám

Vrátenie tovaru

až do 14 dní

Novinky každý mesiac

pridávame pekný nábytok