Zľavové šialenstvo 50% na VŠETKO + navyše DOPRAVA a VÝNOS nábytku ZADARMO na každú objednávku vytvorenú od 23.4.

Ako sa zbaviť mastnoty v kuchyni

Jana Budinská
28.9.2023

Pravidelné upratovanie a čistota v kuchyni je dôležitá nielen z estetického hľadiska, ale má aj vplyv na bezpečnosť, efektivitu varenia a na vaše zdravie. Použitie vhodných čistiacich prostriedkov Vám zjednoduší a zefektívni upratovanie. Dnes Vám poradíme, ako na mastnotu v kuchyni.

Ako sa zbaviť mastnoty v kuchyni

Mastnota z varenia a pečenia vzniká v dôsledku tepelného spracovania tukov a olejov, ktoré používame pri varení, vyprážaní a pečení jedla. Pri príprave jedla sa tuk uvoľňuje z potravín a môže zostať na povrchu riadu, kuchynských nástrojov, na digestore, stenách či inom povrchu. Táto mastnota môže byť viditeľná vo forme olejových škvŕn alebo filmu.

Ako zatočiť s mastnotou v kuchyni? Prinášame Vám niekoľko tipov, ako to dosiahnuť:

1.      Pravidelné upratovanie

Pravidelné upratovanie je základom čistej kuchyne. Stanovte si rutinný čas na upratovanie a dodržujte ho. Ideálne by ste mali mať denný, týždenný a mesačný upratovací plán.

2.      Umyte riad okamžite

Po použití riadu, príborov a iných kuchynských nástrojov je najlepšie ich umyť ihneď. To zamedzí usadzovaniu zvyškov jedla a tuku, čo by mohlo byť ťažké neskôr odstrániť.

3.      Dôkladne utrite povrchy

Povrchy ako sú kuchynské linky, stoly, pracovné dosky a varné platne pravidelne utierajte. Používajte čistiace prostriedky vhodné na konkrétne povrchy. Tuk môže stúpať nahor a usadzovať sa na stenách a strope. Periodicky umyte steny a strop v kuchyni teplou vodou a mydlom, aby sa tuk odstránil. Nezabudnite odstrániť mastnotu vhodným čistiacim prostriedkom aj zo sklenených povrchov, ako sú okná a sklenené dvierka.

4.      Umývajte podlahu

Umývanie podlahy by malo byť súčasťou upratovania. Použite vhodný čistiaci prostriedok na podlahy, ktorý odstráni škvrny a mastné fľaky a zanechá povrch čistý.

5.      Čisté utierky a hubky

Používajte čisté utierky a hubky na čistenie povrchov a riadu. Hubičky alebo iné handričky na umývanie riadu vymieňajte 1x za týždeň alebo častejšie, pokiaľ sa objavia známky opotrebenia či nepríjemného zápachu. Utierky odporúčame prať po 7 dňoch alebo skôr, pokiaľ sa vám rýchlejšie zašpiní alebo začnú nepekne voňať. Čisté hubky a utierky pomáhajú udržiavať hygienu v kuchyni a znižujú riziko šírenia chorôb a baktérií.

hood cleaning.png (1.10 MB)

6.      Pravidelné čistenie rúry, digestora a filtrov

Spotrebiče ako je rúra a digestor by mali byť pravidelne čistené. Po každom pečení odstráňte zvyšky jedla a mastnotu, ktorá sa môže usadzovať. Riadne čistite filter vášho digestora alebo vykonajte výmenu filtra podľa návodu výrobcu. Mastnota sa môže usadzovať na filtri a znižovať jeho účinnosť.

7.      Používajte ochranné kryty

Používajte pokrievky či iné ochranné kryty na hrnce a panvice pri varení, aby sa zabránilo striekaniu a zachytávaniu mastnoty na okolitých plochách.

cleaning products.png (1.43 MB)

Tipy na účinné čistiace prostriedky:

1.      Komerčné čistiace prostriedky

Existujú komerčné čistiace prostriedky určené špeciálne na čistenie kuchynských povrchov. Tieto prostriedky bývajú účinné pri odstraňovaní mastnoty zo stien, linky, pracovných dosiek a spotrebičov.

2.      Jedlá sóda

Jedlá sóda je skvelým prírodným čistiacim prostriedkom na odstránenie mastnoty. Zmiešajte jedlú sódu s vodou, aby ste vytvorili pastu, a potom ju použite na čistenie mastných povrchov. Opláchnite vodou a utrite suchou handričkou.

3.      Ocot

Ocot je ďalší prírodný čistiaci prostriedok, ktorý možno použiť na odstránenie mastnoty. Zmiešajte ocot s vodou v pomere 1:1 a použite túto zmes na utieranie mastných povrchov. Opláchnite vodou a vytrite suchou handričkou.

4.      Citrónová šťava

Citrónová šťava je kyslá a má čistiace vlastnosti. Môžete ju použiť na odstránenie mastnoty z rôznych povrchov. Naneste citrónovú šťavu na mastný povrch, nechajte ju pôsobiť a potom utrite handričkou alebo hubkou.

5.      Tekuté mydlo

Tekuté mydlo zmiešajte s teplou vodou a použite túto zmes na umývanie riadu, hrncov, panvíc a riadu zasiahnutého mastnotou. Tekuté mydlo pomôže rozpustiť mastnotu.

Pamätajte si, že je dôležité používať správne čistiace prostriedky a metódy pre daný typ povrchu, aby ste nepoškodili materiály alebo povrchy v kuchyni. Vždy postupujte podľa pokynov výrobcu a testujte nové čistiace prostriedky alebo metódy na neviditeľnom mieste, aby ste sa uistili, že nespôsobujú žiadne problémy.

cleaning the cooker.png (1.60 MB)

Mastnota, ale aj iná nečistota z varenia môže byť problematická z viacerých dôvodov. Prečo je dobré udržiavať kuchyňu v čistote?

Estetický prvok

Kuchyňa bez mastnoty a iných nečistôt vyzerá lepšie a príjemnejšie. Pomáha vytvárať pozitívny dojem na hostí a členov rodiny.

Hygienický faktor

Čistá kuchyňa je základom na udržanie hygieny vo vašom dome. Zvyšky jedla, mastnota a nečistoty môžu byť ideálnym miestom na rast baktérií a mikróbov.

Zdravie

Čistý kuchynský kút má vplyv na vaše zdravie. Pokiaľ varíte a pripravujete jedlo v čistom prostredí, znižujete riziko kontaminácie potravín a následného ochorenia.

Bezpečnosť

Mastnota a nečistoty v kuchyni môžu byť nebezpečné, pretože zvyšujú riziko požiaru. Napríklad mastnota na sporáku alebo v digestore môže spôsobiť požiar, ak sa zapáli.

Pohodlie a efektivita

Kuchyňa bez mastnoty a iné nečistoty vytvára príjemné a pohodlné prostredie na varenie a stravovanie. Je príjemnejšie, rýchlejšie a efektívnejšie pracovať v čistom a usporiadanom prostredí.

Dlhšia životnosť

Udržiavanie čistej kuchyne môže pomôcť predĺžiť životnosť kuchynských spotrebičov a povrchov. Nečistoty a mastnota môžu spôsobiť opotrebenie a poškodenie.

Zdieľať článok na:

Komentár

Vložiť komentár

Pre tento článok zatiaľ neboli pridané žiadne komentáre.

Výhodná doprava

na všetok tovar

Vlastná doprava

Zavezieme až k Vám

Vrátenie tovaru

až do 14 dní

Novinky každý mesiac

pridávame pekný nábytok