Zľavové šialenstvo 50% na VŠETKO + navyše DOPRAVA a VÝNOS nábytku ZADARMO na každú objednávku vytvorenú od 23.4.

Ako vyčistiť práčku jedlou sódou, octom alebo citrónom?

Alexandra Doskočilová
26.10.2023

Naše práčky sa neustále starajú o našu bielizeň, a tak z času na čas potrebujú aj trochu starostlivosti. V práčke sa môže hromadiť špina, zvyšky pracích prostriedkov a nepríjemné pachy. Zanedbanie čistenia má vplyv nielen na vôňu oblečenia, ale môže viesť aj k mechanickému poškodeniu. V tomto článku si predstavíme rôzne metódy čistenia pomocou jedlej sódy, citrónu a octu.

Ako vyčistiť práčku jedlou sódou, octom alebo citrónom?

Prečo čistiť práčku?

  1. Odstránenie zápachu: v priebehu času môže zachytená vlhkosť a prací prostriedok vytvoriť v práčke zatuchnutý zápach.
  2. Zabránenie usadzovaniu zvyškov: prací prostriedok a zmäkčovač tkanín môžu zanechávať zvyšky, ktoré ovplyvňujú účinnosť a celkovú čistotu práčky.
  3. Odstránenie vodného kameňa: pokiaľ je v oblasti v ktorej bývate tvrdá voda, môže sa vo vnútri hromadiť vodný kameň, ten môže negatívne ovplyvňovať výkon vykurovacieho telesa.
  4. Predĺženie životnosti spotrebiča: pravidelná údržba zaistí hladký chod a dlhšiu životnosť.

Postup na čistenie práčky:

1.      Čistenie zásuviek

Vyberte zásuvku na pracie prostriedky a namočte ju do roztoku jedlej sódy a vody, môžete pridať aj citrón, ktorý pomáha rozpúšťať vodný kameň. Nechajte pôsobiť aspoň 20 minút. Potom dôkladne opláchnite a vráťte späť.

2.      Čistenie bubna

Vyprázdnite práčku a uistite sa, že vo vnútri nezostalo žiadne oblečenie. Nasypte jeden hrnček jedlej sódy priamo do bubna a spustite cyklus prania na 60-90 °C, alebo program čistenia práčky, ak máte. Jedlá sóda pomôže odstrániť nečistoty a zápach.

3.      Vonkajšie čistenie

Zmiešajte zmes citrónovej šťavy a vody utrite všetky povrchy vrátane ovládacieho panelu.

4.      Čistenie tesnenia

Zmiešajte rovnaké diely vody a bieleho octu, navlhčite handričku a utrite ním gumové tesnenie a tesnenie okolo dvierok, čím zabránite vzniku plesní.

clean_washing_machine.png (1.40 MB)

Ďalšie tipy pre čistú a sviežu bielizeň:

  1. Pravidelne čistite filter: mnoho práčok má filter proti žmolkom. Nezabudnite ho pravidelne čistiť, aby ste zabránili jeho upchatiu a zachovali správny odtok vody.
  2. Predchádzajte vzniku plesní: pokiaľ práčku nepoužívate, nechajte dvierka pootvorené, to platí hlavne po dopraní bielizne, aby sa vyvetrali a zabránili ste tak vzniku plesní.
  3. Používajte vysoko účinný prací prostriedok: zvoľte si pracie prostriedky s vysokou účinnosťou.
  4. Pravidelná údržba: každý mesiac práčku vyčistite s použitím jedlej sódy alebo octu, aby ste zabránili zápachu a vzniku plesní alebo usadenín.

washing_machine.png (1.23 MB)

Čistá práčka má zásadný význam pre zaistenie sviežeho a čistého prádla. Používanie prírodných čistiacich prostriedkov je nielen účinné, ale aj ekologické a úsporné.

Zdieľať článok na:

Komentár

Vložiť komentár

Pre tento článok zatiaľ neboli pridané žiadne komentáre.

Výhodná doprava

na všetok tovar

Vlastná doprava

Zavezieme až k Vám

Vrátenie tovaru

až do 14 dní

Novinky každý mesiac

pridávame pekný nábytok