Zľavové šialenstvo 50% na VŠETKO + navyše DOPRAVA a VÝNOS nábytku ZADARMO na každú objednávku vytvorenú od 23.4.

Ikebana: Umenie ticha a harmónie

Eliška Kašperanová
11.4.2024

V rušnom svete plnom chaosu a zhone existuje tiché útočisko, kde sa snúbi krása prírody s duchovnou hĺbkou. Toto útočisko nesie meno Ikebana, japonské umenie aranžovania kvetov. V tomto článku Vám predstavíme históriu tejto tradície, súčasnú podobu a tipy, ako si tento štýl aranžovania vyskúšať a naučiť.

Ikebana: Umenie ticha a harmónie

Čo je ikebana

Ikebana je japonské umenie aranžovania kvetov. Na rozdiel od dekoratívneho aranžovania kvetov v západných krajinách sa japonská ikebana snaží vytvoriť harmóniu medzi lineárnou konštrukciou, rytmom a farbou. Celá štruktúra japonského aranžovania kvetov je založená na líniách symbolizujúcich nebo, zem a ľudstvo.

Ikebana je cesta sebapoznania a vnímania krásy v maličkostiach. Učí nás spomaliť, vnímať svet s otvorenou mysľou, srdcom a nachádzať pokoj v harmónii s prírodou.

ikebana flowers.jpg (65 KB)

História a tradícia

Korene Ikebany siahajú do 7. storočia, kedy sa v budhistických chrámoch používali kvety na rituálne obetiny. Postupne sa z nej vyvinula sofistikovaná umelecká forma s vlastnou filozofiou a štýlom.

Tradičná ikebana sa riadi pevnými pravidlami, ktoré určujú počet stoniek, ich dĺžku a uhol, umiestnenie listov a kvetov v nádobe. Každý prvok má svoj symbolický význam a aranžmán ako celok vyjadruje myšlienky, emócie a duchovné posolstvo.

Súčasná podoba

V modernej ikebane sa stále viac presadzuje slobodnejší prístup, ktorý kladie dôraz na individuálne vnímanie krásy a kreatívne vyjadrenie. Stále sa však ctia princípy harmónie, rovnováhy a rešpektu k prirodzenosti kvetov.

Aké druhy ikebany poznáme

V Ikebane existuje mnoho štýlov, ktoré sa líšia formálnosťou, použitými materiálmi a technikami. Medzi najznámejšie patria:

  • Rikka: Dôraz na línie a tvary. Používa sa deväť hlavných vetiev symbolizujúcich nebo, človeka a zem.
  • Shoka: Formálny štýl s pevne danými pravidlami pre dĺžku a uhol konárov. Používa sa v budhistických chrámoch a pri oficiálnych ceremóniách.
  • Seika: Stredne formálny štýl s dôrazom na symetriu a rovnováhu. Používa sa v ikebana školách a na výstavách.
  • Moribana: Voľnejší štýl s dôrazom na vnímanie krásy v nedokonalosti.
  • Sogetsu: Moderný štýl založený na abstraktných kompozíciách a inovatívnych technikách.

Čo budete potrebovať

  • Kvety: Najčastejšie sa používajú gerbery, ľalie, gladioly, ruže či orchidey.
  • Listy: Dodajú aranžmán objem a štruktúru. Môžete použiť listy z rastlín, ktoré ste použili na kvety, alebo z iných, ktoré sa hodia k celkovému vzhľadu aranžmánu.
  • Vetvy: Dodajú aranžmánu výšku a dynamiku.
  • Nádobu: Vyberajte podľa štýlu ikebany. Môžete použiť keramické, sklenené, kovové alebo plastové nádoby.
  • Kenzan: Jedná sa o japonský aranžovací nástroj používaný na aranžovanie kvetov a rastlín. Je vyrobený z kovu a má mnoho malých kovových tŕňov, ktoré držia kvety na svojom mieste pri aranžovaní.

Ikebana je netradičnou kvetinovou ozdobou, ktorú môžete umiestniť na komodu, konferenčný stolík či poličku.

kenzan.jpg (120 KB)

Zdieľať článok na:

Komentár

Vložiť komentár

Pre tento článok zatiaľ neboli pridané žiadne komentáre.

Výhodná doprava

na všetok tovar

Vlastná doprava

Zavezieme až k Vám

Vrátenie tovaru

až do 14 dní

Novinky každý mesiac

pridávame pekný nábytok