Zľavové šialenstvo 50% na VŠETKO + navyše DOPRAVA a VÝNOS nábytku ZADARMO na každú objednávku vytvorenú od 23.4.

5 spôsobov, ako prevoňať domácnosť bez chémie

Jana Budinská
15.2.2024

Prevoňanie domácnosti bez chemických prísad a výrobkov je ten najlepší spôsob, ako udržiavať príjemnú vôňu vo vašom domove bez umelých a syntetických látok. Prinášame Vám 5 prírodných a šetrných spôsobov, ako prevoňať domácnosť. Inšpirujte sa navyše receptami, ako si vyrobiť doma svoje obľúbené vône.

5 spôsobov, ako prevoňať domácnosť bez chémie

1.      Pravidelné vetranie

Vetranie domu a všetkých jeho miestností je dôležité na udržanie čerstvého vzduchu a odstránenie nepríjemných pachov, vlhkosti a škodlivých látok. Otvárajte okná a dvere tak, aby bolo možné vytvoriť prievan a zaistiť efektívne prúdenie čerstvého vzduchu a jeho výmenu. Odporúča sa vetrať najmenej dvakrát denne po dobu 5-10 minút. Ideálne ráno a večer.

Pravidelné a správne vetranie je najjednoduchším spôsobom, ako odstrániť z domova nežiaduce pachy a zlepšiť kvalitu vzduchu.

2.      Vonné prírodné sviečky

Vonné sviečky sú skvelým spôsobom, ako pridať do vášho bytu príjemnú vôňu, pokoj a harmóniu. Vyberajte z príjemných vôní. Medzi obľúbené patria napríklad levanduľa, vanilka, citrusové plody alebo vôňa ihličnanov. Levanduľa je vhodná na relaxáciu, citrusové vône na osvieženie a vanilka pre teplý a prívetivý pocit. Umiestnite sviečky v miestnostiach, kde trávite najviac času, napríklad v obývacej izbe, spálni alebo kúpeľni.

Investujte do kvalitných vonných sviečok, ktoré sú vyrobené z prírodných voskov, ako je včelí vosk alebo sójový vosk. Vonné látky sú získavané z prírodných zdrojov, ako sú esenciálne oleje alebo vonné látky z rastlín. Tento typ sviečok môže poskytnúť prírodnú a čistú vôňu.

Vonné sviečky vám krásne a sviežo prevoňajú celý váš domov. Môžete ich zároveň využiť aj ako dekoráciu, ktorá bude ladiť s celkovým dizajnom miestnosti.

Candles.png (1.30 MB)

3.      Aromaterapia

Aromaterapia využíva prírodnú vôňu esenciálnych olejov, ktoré vám môžu tiež dokonale prevoňať váš domov. Esenciálne oleje sú koncentrované aromatické látky získavané z kvetov, listov, koreňov, kôry a semien rastlín. Aromaterapia sa najčastejšie praktizuje pomocou aromadifuzéra alebo aromalampy.

Aromadifuzér je zariadenie, ktoré rozptyľuje esenciálne oleje do vzduchu. Postavte aromadifuzér v miestnostiach, kde chcete cítiť príjemnú vôňu. Vyberte esenciálne oleje podľa svojej preferencie – levanduľa na relaxáciu, eukalyptus a mäta na osvieženie, alebo citrusové oleje na povzbudenie.

Aromalampa funguje na podobnom princípe ako aromadifuzér. Vložte vodu do nádoby lampy, pridajte pár kvapiek esenciálneho oleja a zapáľte sviečku pod ňou. Teplo od sviečky pomáha uvoľňovať vôňu do okolia.

Aromalamp.png (1.01 MB)

4.      Vonné byliny a kvety

Vonné byliny a kvety môžu prirodzene prevoňať domácnosť. Prírodné vône môžu poskytnúť nielen príjemnú vôňu, ale môžu pôsobiť aj relaxačne.

Kvetinové a bylinné vázy

Naaranžujte si kvetinovú vázu s vonnými kvetmi, ako sú ruže, levanduľa, jazmín alebo fialky. Umiestnite ich najlepšie na stôl, komodu či na okno. Kvety uvoľnia svoju príjemnú vôňu do vzduchu. Okrem kvetov môžete vytvoriť vonné vázy aj s bylinami ako sú rozmarín, mäta alebo bazalka.

Bylinné venčeky a vrecká

Vytvorte si vonné bylinné venčeky alebo vrecká, ktoré môžete zavesiť na dvere alebo umiestniť do šuplíkov, na poličky alebo do skrine. To môže dodať príjemnú vôňu do oblečenia a posteľnej bielizne.

Lavender.png (970 KB)

5.      Vytvorte si vlastnú vôňu

Vezmite si rozprašovač. Zmiešajte vodu s niekoľkými kvapkami esenciálneho oleja v rozprašovači, dobre pretrepte a zmes premiešajte. Rozprašujte vôňu po miestnosti alebo priestore podľa potreby.

Jednoduché recepty na vlastné vône, ktoré môžete použiť vo svojom rozprašovači alebo difuzéri:

Relaxačný levanduľový zážitok

1 šálka vody

8 kvapiek levanduľového esenciálneho oleja

4 kvapky ylang-ylang esenciálneho oleja

Neodolateľná vôňa škorice a pomaranča

1 šálka vody

6 kvapiek škoricového esenciálneho oleja

4 kvapky pomarančového esenciálneho oleja

Ranná sviežesť s grepom

1 šálka vody

8 kvapiek grepového esenciálneho oleja

4 kvapky mäty piepornej esenciálneho oleja

 

TIP: Vyberajte vône, ktoré vám prinášajú radosť, pohodu a pokoj.

Pamätajte, že prírodné spôsoby môžu vyžadovať častejšie obnovenie ako umelé vône, ale sú šetrné k životnému prostrediu a spravidla pre vás zdravšie ako syntetické vône obsiahnuté v mnohých komerčných výrobkoch.

Zdieľať článok na:

Komentár

Vložiť komentár

Pre tento článok zatiaľ neboli pridané žiadne komentáre.

Výhodná doprava

na všetok tovar

Vlastná doprava

Zavezieme až k Vám

Vrátenie tovaru

až do 14 dní

Novinky každý mesiac

pridávame pekný nábytok