Zľavové šialenstvo 50% na VŠETKO + navyše DOPRAVA a VÝNOS nábytku ZADARMO na každú objednávku vytvorenú od 23.4.

Ako namontovať nástenné dekoračné panely?

Populárnym riešením prázdnych stien v interiéri sú obkladové panely. Laťkové či lamelové, čalúnené alebo kožené. Dekoračné obkladové panely na stenu zoženiete v mnohých farebných prevedeniach, veľkostiach a z rôznych materiálov. Svoje uplatnenie našli panely v predsieňach, obývacích izbách aj v spálňach. Zdobia aj kancelárie, vstupné haly alebo štýlové obchody.

Ako namontovať nástenné dekoračné panely?

Čo sú dekoračné obkladové panely?

Nástenné panely môžeme rozdeliť na 2 kategórie – tzv. slat a čalúnené panely.

Slat alebo lamelové panely na stenu

Takto sa označujú panely, ktoré tvoria latky či lamely. Vyrobené môžu byť z masívneho dreva, lamina či ďalších materiálov typu LTD alebo HDF. Plní predovšetkým funkciu dekoratívnu, ale čiastočne aj akustickú. Dokážu pohltiť zvukové vlny a zamedziť tak nadmernému hluku v miestnosti. Najčastejšie sa predávajú ako diely s veľkosťou okolo 30 cm na šírku a 270 cm na výšku.

233999.jpg (151 KB)

Nástenný lamelový panel SPRINTY 2 na bielej podkladovej doske

Čalúnené nástenné panely

Čalúnené panely sú najčastejšie potiahnuté mäkkou tkaninou alebo ekokožou. Zoženiete rôzne tvary od štvorcov, cez obdĺžniky až po viac uholníky. Čalúnené panely vytvárajú 3D efekt. Dosky z dreva alebo MDF sa vyplnia najčastejšie penou a potiahnu čalúnením. Plní funkciu dekoratívnu, ale aj miestnosť odhluční.

235274.jpg (129 KB)

Nástenné čalúnené panely RUN 7 v tvare obdĺžnika vo veľkosti 70 x 40 cm v tmavo zelenej farbe

Montáž nástenných lamelových panelov

Na stenu pomocou vysokopevnostného lepidla

Panely je možné montovať niekoľkými spôsobmi. Jedným je montáž priamo na stenu. Tá však musí byť čistá a rovná. Jednotlivé diely lamelových panelov k stene pripevníte najlepšie vysokopevnostným lepidlom, ktoré skvele nahradia klince a skrutky.

detail.jpg (99 KB)

Detail nástenného lamelového panelu SPRINTY v dekore duba na čiernej podkladovej doske.

Na stenu pomocou skrutiek

Ďalšou možnosťou je montáž na stenu pomocou skrutiek. Dostatočne dlhé skrutky s malou hlavou môžete navŕtavať priamo do panelov alebo medzi jednotlivé panely do podkladovej dosky. V tomto prípade myslite na dostatočné množstvo skrutiek. Ideálne privŕtať v hornej, stredovej aj dolnej časti na niekoľkých miestach.

Na vyrovnávacej late pomocou lepidla alebo skrutiek

Posledným variantom je montáž na vyrovnávacie laty. Ak je stena krivá, môžete na nej namontovať vyrovnávacie laty. K týmto latiam následne navŕtate či nalepíte nástenné lamelové panely. Laty primontujte k stene. Laty by mali byť optimálne cca 50 cm od seba, vznikne vám rošt vhodný na montáž. Lamelové diely na seba skvele nadväzujú, takže montáž je skutočne jednoduchá.

Montáž nástenných čalúnených panelov

Pri čalúnených nástenných paneloch môžete zvoliť z 2 možností montáže. V prvom prípade sú čalúnené panely prirobené k stene bez možnosti zloženia. V druhom variante môžete panely zo steny zložiť.

235279.jpg (41 KB)

Jeden diel čalúneného panelu RUN 4 vo veľkosti 42 x 42 cm v ružovej farbe

Na stenu pomocou vysokopevnostného lepidla

Nástenné čalúnené panely je možné pripevniť priamo k stene pomocou vysokopevnostného lepidla. Na jednotlivé dielce naneste dostatočné množstvo lepidla, opatrne na okraje, aby sa lepidlo nedostalo na čalúnenú časť. Došlo by k nenávratnému poškodeniu textílie.

Na stenu pomocou suchého zipsu

Dekoratívne panely  k stene je možné pripevniť pomocou suchého zipsu. Jedna časť suchého zipsu sa prilepí na stenu a druhá k panelu. Vďaka tomu máte možnosť čalúnené diely zložiť a vyčistiť. Ide o praktický spôsob montáže.

Zdieľať článok na:

Komentár

Vložiť komentár

Juraj Stancik: domacnost 16.10.2022
Chvalim clanok aj spracovanie obsahu. Skvele tipy pre domacnost. Dovolim si doplnit tento blog o skvele citanie na https://etipy.sk/recenzie-na-tlakovy-hrniec-2022-delimano-tefal-alebo-tescoma/ kde sa spominaju recenzie na tlakový hrniec, ako vybrať tlakový hrniec
Výhodná doprava

na všetok tovar

Vlastná doprava

Zavezieme až k Vám

Vrátenie tovaru

až do 14 dní

Novinky každý mesiac

pridávame pekný nábytok