DOPRAVA aj VÝNOS nábytku ZADARMO na každú objednávku vytvorenú od 2.5.

Ako sa starať o čalúnený nábytok?

Markéta Etrychová
22.12.2020

Čalúnený nábytok je súčasťou každej domácnosti. Či už doma máte pohovku, kreslo alebo stoličku, dobre viete, ako náročné je udržať čalúnenie v čistote. Poradíme vám, ako sa o nábytok starať alebo odstrániť už vzniknuté škvrny.

Ako sa starať o čalúnený nábytok?

Základom je pravidelnosť

Bez ohľadu na to, či máte nábytok potiahnutý látkou či ekokožou, základom je pravidelná starostlivosť. Látkou čalúnený nábytok vysávajte najlepšie 1x týždenne. Používajte špeciálny nástavec na hadicu vysávača, ktorý je určený pre čalúnenie. Ak vám to vysávač umožní, vyberte minimálny výkon. Použitie hrubého kefy, silného drhnutia alebo klepania neodporúčame. Pravidelné vysávanie zbaví nábytok nahromadeného prachu a drobných nečistôt z vonkajšieho okolia.

128752_4.jpg (366 KB)

Nábytok potiahnutý ekokožou nevysávajte. Dôležitá je impregnácia, ktorá kožu ochráni pred silným znečistením. K impregnáciu použite špeciálny prípravok, ktorý nanesiete v tenkej vrstve v intervale 2x za rok. K pravidelnému utieraniu prachu využite navlhčenú handričku, prípadne špeciálny saponát. Prachu sa zbavujte každý týždeň. Predĺžite životnosť materiálu aj farieb.

121178_5.jpg (664 KB)

Každá škvrna potrebuje niečo iné

Zaschnuté aj čerstvé škvrny na pohovke či posteli odstraňujte jemne a bez výrazného drhnutia. Poradíme vám, čo na aký druh škvŕn zaberá.

Víno

Červené víno odstránite vínom bielym. Biele víno ho nariedi, potom škvrnu ľahšie odstránite. Vyskúšať môžete aj soľ. Škvrnu od vína vysušte papierovým obrúskom, posypte jedlou soľou a nechajte asi hodinu pôsobiť. Soľ pohltí vlhkosť a záverečné vyčistenie vodou a hubkou bude oveľa jednoduchšie.

Krv

Čerstvú krv odstráňte handričkou a studenou vodou. K ďalšiemu kroku si pripravte roztok zmiešaný zo 100 ml vody a čajové lyžičky citrónovej šťavy. Krv odstráňte, pomocou roztoku a handričky, krúživými pohybmi. Látka by nemala byť premočená, mohlo by dôjsť k narušeniu jej štruktúry.

Žuvačka

Žuvačku odstránite pomocou ľadu. Položte kus ľadu na žuvačku, tá počas chvíle stuhne a pôjde jednoducho odlúpnuť.

Mastné škvrny

Znečistenie od jedla je potrebné odstrániť čo najrýchlejšie, hlavne od toho mastného. V tomto prípade vám pomôže penový čistič na čalúnený nábytok. Penu naneste na škvrnu a nechajte pôsobiť, následne zotrite hubkou s vlažnou vodou a vysušte.

Zvieracie chlpy

Chlpy z domáceho maznáčika odstráňte najskôr mechanicky. Ručne, jemnou kefkou alebo valčekom na oblečenie. V prípade väčšieho znečistenia použite špeciálny penový čistiaci prostriedok.

 

TIPY OD NÁS:

  • Využívajte len malé množstvo vody.
  • Miesto čistite krúživým pohybom smerom od vonkajška do stredu.
  • Nevystavujte čalúnený nábytok priamemu slnku.
  • Škvrny odstráňte ihneď.
  • Domácim miláčikom dajte deku. Čalúnenie môžu znečistiť, ale aj pretrhnúť.

 

pexels-photo-259756.jpeg (327 KB)

ODPORÚČAME: Jednotlivé druhy čalúnenia so symbolmi údržby nájdete v slovníku pojmov.

Zdieľať článok na:

Komentár

Vložiť komentár

Pre tento článok zatiaľ neboli pridané žiadne komentáre.

Výhodná doprava

na všetok tovar

Vlastná doprava

Zavezieme až k Vám

Vrátenie tovaru

až do 14 dní

Novinky každý mesiac

pridávame pekný nábytok