Zľavové šialenstvo 50% na VŠETKO + navyše DOPRAVA a VÝNOS nábytku ZADARMO na každú objednávku vytvorenú od 23.4.

Tipy na aktivity v depresívnej jeseni (prevencia proti depresii)

S nadchádzajúcou jeseňou prichádza viac chladných a tmavých mesiacov. Menej slnečného svetla môže mať negatívny vplyv na náš organizmus. V našom článku vám poradíme, čo robiť, keď je vonku menej svetla a ako predchádzať jesennej depresii.

Tipy na aktivity v depresívnej jeseni (prevencia proti depresii)

Slnečné svetlo je hlavným prirodzeným zdrojom vitamínu D a má pozitívny vplyv na našu náladu. Nedostatok slnečného svetla môže spôsobiť náladové výkyvy, úzkosť, podráždenosť a celkovú depresiu. Svetlo zohráva kľúčovú úlohu v regulácii spánku a bdenia. Menej slnečného svetla môže viesť k únave a nižšej produktivite.

Tu je niekoľko tipov, ako predchádzať jesennej depresii:

1.      Dostatok prísunu slnečného svetla

 Buďte čo najviac na dennom svetle! Snažte sa stráviť viac času vonku počas denného svetla. Prechádzky na čerstvom vzduchu môžu pomôcť zlepšiť náladu. Pokiaľ nemáte dostatok denného svetla, môže byť účinnou prevenciou svetelná terapia. Špeciálne svetelné lampy môžu napodobniť slnečné svetlo a blahodárne pôsobiť na telo a myseľ. Existujú rôzne druhy svetelných lámp s rôznou intenzitou, ktoré pomáhajú zlepšiť náladu, zvýšiť energiu, pozornosť, produktivitu a výkonnosť.

2.      Fyzická aktivita

Pravidelná fyzická aktivita môže zvýšiť hladinu endorfínov a pomôcť v boji proti depresii. Voľba konkrétneho druhu športu alebo aktivity závisí od vašich osobných preferencií a fyzickej zdatnosti. Chôdza je výbornou aktivitou pre všetky vekové kategórie a fyzické úrovne. Môžete ju prevádzkovať kedykoľvek a kdekoľvek. Obľúbenou jesennou a zimnou aktivitou je aj plávanie, ktoré je šetrné ku kĺbom a zlepšuje silu tela a vytrvalosť. Na toto obdobie odporúčame aj jogu, ktorá pomáha zlepšiť silu, flexibilitu a uvoľniť stres. Dôležité je nájsť aktivitu, ktorú budete radi a pravidelne prevádzkovať.

3.      Zdravá strava

Zdravá a vyvážená strava môže mať pozitívny vplyv na náladu, energiu a imunitný systém. Snažte sa vyhýbať nadmernej konzumácii potravín s vysokým obsahom cukru a tukov. Konzumujte viac ovocia, zeleniny, celozrnných výrobkov, strukovín, orechov, semienok a rýb s vysokým obsahom omega-3 mastných kyselín. V chladných mesiacoch sa môžete pohladiť horúcimi nápojmi, ako je bylinný čaj alebo voda s citrónom. To môže pomôcť udržať hydratáciu a dodať vitamíny. Nezabudnite aj na korenie, ako je škorica, kurkuma a zázvor, ktoré môže pomôcť podporiť imunitný systém a pridať do jedál chutnú arómu.

TIP: Inšpirujte sa na našom blogu: Zdravé raňajky 5x inak

4.      Dostatok kvalitného spánku

Dostatok spánku zohráva kľúčovú úlohu v prevencii jesennej depresie a zlepšenie celkového psychického a fyzického zdravia, najmä v obdobiach, keď je menej slnečného svetla. Kvalitný spánok je dôležitý pre vašu psychickú pohodu. Udržujte pravidelný spánkový režim a dodržujte zdravé spánkové návyky.

TIP: V našom článku: Medzinárodný deň zdravého spánku sa môžete dozvedieť o hlavných zásadách zdravého spánku.

5.      Relaxačné praktiky na zníženie stresu

Praktizujte techniky, ako je meditácia, joga alebo hlboké dýchanie, ktoré majú pozitívny vplyv na zníženie úzkosti, stresu a zlepšenie nálady. Je dôležité vyskúšať rôzne techniky a nájsť to, čo najlepšie funguje vám. Pravidelná meditácia a relaxácia vám môže pomôcť lepšie zvládať náročné situácie a zlepšiť vašu celkovú pohodu.

relaxation.png (1.27 MB)

6.      Sociálny kontakt

Nedostatok slnečného svetla a chladné počasie môžu zvýšiť riziko pocitov izolácie a samoty. Keď je vonku nepríjemné počasie, pozvite priateľov na návštevu, organizujte rodinné stretnutia, hrajte spoločenské hry alebo sa jednoducho rozprávajte. Zábava, smiech a pobavenie sú skvelým spôsobom, ako zlepšiť náladu.

7.      Prevádzkujte aktivity, ktoré vás bavia

Koníčky a záujmy, ktoré vás bavia a napĺňajú, môžu byť efektívnym prostriedkom prevencie proti depresii v jesenných mesiacoch. Obľúbené aktivity vám pomôžu zostať aktívne, udržiavať pozitívnu náladu a poskytnúť dokonalý relaxačný únik od práce a každodenných povinností.

reading a book.png (1.49 MB)

Tipy na koníčky a záujmy, ktoré môžete prevádzkovať v jesenných mesiacoch:

1.      Tvorba

Maľovanie, kreslenie, skladanie hudby, remeselné práce a ďalšie tvorivé činnosti môžu byť veľmi upokojujúcou a relaxačnou aktivitou.

2.      Čítanie

Pokiaľ radi čítate, posaďte sa do pohodlného kresla a relaxujte s knihou. Knihy môžu byť skvelým únikom do sveta príbehov a fantázie.

3.      Kulinárstvo

Naučte sa nové recepty, varte a pečte! To môže byť zábavný a odmeňujúci spôsob, ako tráviť voľný čas. Potešíte nielen seba, ale aj iné maškrtné jazýčky zaujímavým a chutným pokrmom.

4.      Fotografovanie

Fotografovanie je skvelým spôsobom, ako skúmať svet okolo seba a zachytiť krásne okamihy.

5.      Hry

Hranie doskových hier, kartových hier alebo hier na konzole môže byť zábavným spôsobom, ako stráviť čas s rodinou a priateľmi.

6.      Kino a televízia

Návšteva kina je skvelou aktivitou, najmä ak máte radi filmy. Kino poskytuje unikátny zážitok sledovania filmu na veľkom plátne s vylepšeným zvukom, čo môže byť obzvlášť pútavé. Netflix môže byť skvelou zábavou, najmä keď hľadáte spôsob, ako relaxovať a odpočívať v teple svojho domova. Netflix ponúka širokú škálu filmov, seriálov, dokumentov a ďalšieho obsahu, takže si môžete vybrať niečo, čo vás zaujme a bude vás baviť.

7.      On-line nakupovanie

On-line nakupovanie môže byť zaujímavou a pohodlnou aktivitou v chladných mesiacoch. Vďaka internetovým obchodom môžete objavovať novinky a nakupovať darčeky pre priateľov a rodinu z pohodlia svojho domova. On-line nakupovanie vám umožní vyberať tie najvhodnejšie vianočné darčeky a mať všetko nakúpené v pokoji a včas.

Vyberte si koníčky a záujmy, ktoré vás bavia a inšpirujú! Udržíte si tak pozitívne myslenie a dobrú náladu aj v chladnom a ponurom jesennom období!

Zdieľať článok na:

Komentár

Vložiť komentár

Pre tento článok zatiaľ neboli pridané žiadne komentáre.

Výhodná doprava

na všetok tovar

Vlastná doprava

Zavezieme až k Vám

Vrátenie tovaru

až do 14 dní

Novinky každý mesiac

pridávame pekný nábytok